跳至

首頁

尾頁

複式洋房

近幾月 睇HK的新聞 實在心傷 黑警 無能政府。想發帖 希望幫到人離開傷心地
我在2年前 離開HK 選擇在NZ的最南端讀書。讀Level 8,老公申請工作簽證,兩個小朋友當時3歲及4歲。有工作簽證,可以免費在此讀書。我在1年前已讀完書﹐現在有3年工作簽證,配偶同樣享有。

雖然在此人工不及HK 高,但生活質素很好。人口密度低、自己駕車、多時間做自己事、返教會和朋友食飯。

大宅

chingcsc 發表於 20-2-9 16:58
近幾月 睇HK的新聞 實在心傷 黑警 無能政府。想發帖 希望幫到人離開傷心地
我在2年前 離開HK 選擇在NZ的最 ...

想問讀PGD 要有咩條件?

大宅

謝謝分享,我都諗緊呢條路,我有個差吾多4歲小朋友。自己響香港做左10多年野搵5萬幾。老公工程師但技術移民得150吾夠分。所以諗住我過NZ讀master ,囝過來讀書,老公攞working visa 過來搵工。
聽講人工比香港低好多。我都覺得好大取捨
但見到香港咁,我都希望盡最大努力為個仔 鋪定後路

果邊搵得少但夠駛嗎?其實過去讀咩好? (我bba) 小朋友適應嗎?
有歧視嗎?

複式洋房

回覆 chingman313 的帖子

有學士,IELTS academic 6.5。你可上大學網睇。而家轉左MASTER才可申請伴侶工簽

複式洋房

yipmc 發表於 20-2-22 23:47
謝謝分享,我都諗緊呢條路,我有個差吾多4歲小朋友。自己響香港做左10多年野搵5萬幾。老公工程師但技術移 ...

搵少一半,生活質素賺番。我而家自己揸車出入,住3房有花園,小朋友好似讀國際學校。
你要搵番相應的master,最好選短缺行業。但呢邊讀商科好少短缺。我自己讀 PGD Applied Management,我靠老公申請 resident
有朋友係工程師,攞 job seek visa,搵到工,半年申請到resident

大宅

chingcsc 發表於 20-2-29 16:55
搵少一半,生活質素賺番。我而家自己揸車出入,住3房有花園,小朋友好似讀國際學校。
你要搵番相應的mast ...

咁樣真係吾錯。
所以你老公都係工程師? 工程師搵工難嗎?

複式洋房

chingcsc 發表於 20-2-29 16:55
你要搵番相應的mast ...

讀master 費用大概多少?

複式洋房

多謝分享,想問你老公當時已找到工作所以有工作visa?

子爵府

而家停左 EOI 希望之後會開返

首頁

尾頁

跳至