自由講場

跳至

首頁

尾頁

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Sallyb1a 發表於 20-2-14 09:51
我地報果間仲未公布。

都係留意相關中學的網站公怖

子爵府

Sallyb1a 發表於 20-2-13 14:40
就係爭少少 諗住搏呈三上返band1尾 ,大抽獎都係band one內, 依家唔使諗囉(emoji)(emoji)
...

同我地一樣,四、五上年級都系2x, 3x名,到呈一,跌左去5x名,呈二2x名,一一心谂住呈三拼死博上band 1,依家冇得上訴,傷心中⋯
反而我想知去番區內學校系咪會再給banding 1次呢?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

PINK2007 發表於 20-2-14 18:18
同我地一樣,四、五上年級都系2x, 3x名,到呈一,跌左去5x名,呈二2x名,一一心谂住呈三拼死博上band 1, ...

真係唔識計
唯有用心考好最後既考試博叩門

子爵府

Sallyb1a 發表於 20-2-14 20:44
真係唔識計

大家努力(emoji)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

PINK2007 發表於 20-2-14 20:49
大家努力(emoji)

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Sallyb1a 發表於 20-2-14 20:44
真係唔識計

或者自行已收咗呢....祝大家都好運

禁止訪問

男爵府

hohoho36 發表於 20-2-13 16:47
我地1月都有考試但唔係呈分,只係校內試,3月果次先係呈分,我地一年四考。
...

如果小六3月果次先係第二次呈分的話、咁第三次呈分係幾時?因為4 月尾已經要報哂三次呈分上教局。正常呈二成績係一月已經呈上。

wcpcelia    發表於 20-2-19 16:39

大宅

我冇小朋友係小六,不過一聽到呢個消息就諗:個啲打算呈3追既小朋友點算?
人總會有失手時候,為個啲小朋友擔心希望學校計分方法彈性啲!

伯爵府

chanti 發表於 20-2-19 12:38
如果小六3月果次先係第二次呈分的話、咁第三次呈分係幾時?因為4 月尾已經要報哂三次呈分上教局。正常呈二 ...

小六3月果次是第三次呈分,或者有人會叫果次為「小六第二次呈分」。小五最後一次考試為第一次呈分,小六上學期及下學期各一次呈分,共三次呈分。而小六下學期最後一次考試為畢業試。

男爵府

hohoho36 發表於 20-2-19 19:43
小六3月果次是第三次呈分,或者有人會叫果次為「小六第二次呈分」。小五最後一次考試為第一次呈分,小六上 ...

即你呈二已在11月考?呈三原本係3 月考?

子爵府

親子王國15週年勳章

chanti 發表於 20-2-19 23:00

正常係小五下學期呈一,然後呈二叫冬季試,一般十一月,最遲都肯定十二月搞掂,然後三月考呈三,亦叫春季試。

呈一二係俾自行同直資收生,部份直資甚至只睇呈一就已經收人。呈三係最後拉大抽獎 banding。

男爵府

1998Ruby1998 發表於 20-2-19 23:08
正常係小五下學期呈一,然後呈二叫冬季試,一般十一月,最遲都肯定十二月搞掂,然後三月考呈三,亦叫春季 ...

我知、我以為佢話小六3月果次先係第二次呈分試,

伯爵府

chanti 發表於 20-2-19 23:00

Yes! 我們一年考4次試,所以呈二比較早考,10月考佐,跟住1月有一次校內考試唔駛呈分,跟住3月就係呈三。

大宅

回覆樓主:

請教各位,其實名次緊要d抑或分數緊要d?舉例我囡第一次考呈分試失手咗,好似平均分都有92以上,但名次就級排到去20,第二次平均分都有96以上,級排名第二,教育局係計分抑或計學校排名次呢?仲寄望第三次可以再博下 將個排名再拉高d

男爵府

hohoho36 發表於 20-2-19 23:39
Yes! 我們一年考4次試,所以呈二比較早考,10月考佐,跟住1月有一次校內考試唔駛呈分,跟住3月就係呈三。
...

Thanks 長知識了.
我以為所有學校都係計小六頭2 次試作呈二及三用。

男爵府

holt2072 發表於 20-2-19 23:41
請教各位,其實名次緊要d抑或分數緊要d?舉例我囡第一次考呈分試失手咗,好似平均分都有92以上,但名次就級 ...

當然係計名次啦!你一級有幾多人?級20 是band 1 嗎?只要係band 1 個pool 內、去到大抽獎已經無分band 1 頭中定尾了。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

1998Ruby1998 發表於 20-2-19 23:08
正常係小五下學期呈一,然後呈二叫冬季試,一般十一月,最遲都肯定十二月搞掂,然後三月考呈三,亦叫春季 ...

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

大幸運 發表於 20-2-19 12:48
我冇小朋友係小六,不過一聽到呢個消息就諗:個啲打算呈3追既小朋友點算?
人總會有失手時候,為個啲小朋友 ...

你想點樣彈性處理?

大宅

sunnymama2 發表於 20-2-20 08:42
你想點樣彈性處理?
我點知啊,我又唔係做官又唔係老師

首頁

尾頁

跳至