自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

男爵府

https://std.stheadline.com/instant/articles/detail/1201094/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E9%A6%99%E6%B8%AF-%E6%95%99%E8%81%AF%E6%9C%83%E5%8F%8D%E5%B0%8D%E5%BC%B7%E5%88%B6%E5%BB%B6%E5%BE%8C%E6%88%96%E5%8F%96%E6%B6%88%E6%9A%91%E5%81%87-%E5%80%A1%E5%8F%96%E6%B6%88%E6%9C%AC%E5%B9%B4TSA

(星島即時) 新冠肺炎疫情下,政府宣布延長停課。教聯會表示,停課期間,前線教師和校長秉持專業,堅守崗位,用心製作大量網上教材,讓學生在家學習,做到「停課不停學」予以高度讚賞。對於今年暑假安排,教育局日前表示現正考慮如何調節暑假。教聯會表示,反對強制延後或取消暑假。

教聯會指,在這段時間,學生依然未有停止學習。復課後,學校將減少全校集會,以及因應校本情況,調整參觀及交流活動安排,以保障學生的健康。再者,學校亦會取消各項測考安排,改為進展性評估。只要當局願意接納他們的建議,取消今年全港性系統評估(TSA),將能進一步釋放師生空間,騰出更多時間進行教與學的工作。如有需要,校方亦會因應學生學習進度進行補課,又指,在現階段而言,業界絕對有能力幫助學生如期完成所有學習。

其實用試後活動D時間教書,個暑假都應該唔駛延遲太多,更加唔駛留級一年

公爵府

我地往年咪6月頭考完試
跟住試後活動玩到7月中放暑假
今年呢段時間可用來教書

珊瑚宮

2024年龍年勳章

apple~y 發表於 20-2-14 16:42
我地往年咪6月頭考完試
跟住試後活動玩到7月中放暑假
今年呢段時間可用來教書 ...

係囉,延遲考試囉,都有一個月時間

珍珠宮

虎到金來勳章

其實唔知點解咁多人贊成取消暑假, 每年只有暑假係真正可以抖下, 無論家長定學生, 而家雖然唔洗返學, 但都要自學要做功課, 唔係真係放緊假

男爵府

暑假無咩必要
依家到處都有冷氣

放寒假好似好D

大宅

讚成取消暑假.

子爵府

7月頭考試,取消試後活動,7月15後直接放暑假

子爵府

我都贊成縮短暑假, 學生番學補番課程之餘, 又可以慳番day time唔使喺屋企開冷氣

班老師反對係咪因為令佢地暑假少左假期? 近年即使暑假, 都唔代表教師放足2個月假架啦

大宅

義氣仔女 發表於 20-2-14 16:50
我都贊成縮短暑假, 學生番學補番課程之餘, 又可以慳番day time唔使喺屋企開冷氣

班老師反對係咪因為令佢地 ...

老師暑假本身就比學生少,例如學生係7月15放,老師會可能做多1星期,大約7月22先放,
學生9月1返學,老師大約8月20就返學開會,
即係老師本身都係得大約1個月暑假

如果CUT短暑假,老師就可能1個月都無

珍珠宮

小肉妹 發表於 20-2-14 16:48
7月頭考試,取消試後活動,7月15後直接放暑假

每間學校進度唔同,如果上學期教得快,停課期間又安排得好,利用埋6月頭至7月頭追下課程,根本不用cut 暑假。

不需強制延後或取消署假,其實學校可以有彈性自己安排

子爵府

cafeva 發表於 20-2-14 16:48
讚成取消暑假.

讚成!

子爵府

aes@ivy 發表於 20-2-14 16:59
老師暑假本身就比學生少,例如學生係7月15放,老師會可能做多1星期,大約7月22先放,
學生9月1返學,老師 ...

如你所講1個月假期,已經比一般打工仔既年假數目為多,今個學期太多原因導致停課,難道老師唔可以共渡時艱?

水晶宮

回覆 aes@ivy 的帖子

|無咪無囉!不能為社會同學生做點事?

水晶宮

2024勳章

贊成縮短暑假

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

Cut 短老師既暑假,同你死過,到時咪又係罷工!

公爵府

教聯會只會維護班老師
我地要維護子女的利益,冇左個幾月,取消暑期都唔得 ?
堅持取消暑期

公爵府

aes@ivy 發表於 20-2-14 16:59
學生9月1返學,老師 ...
好多學校老師真係放緊假,所謂網上教學,大部份學校未能做到
今次疫情,為學生,唔可以cut暑假 ?

公爵府

親子王國15週年勳章

其實暑假期間學校有好多预備工作要做,但行外人不會明白,以為老師想放假。其實真係大约只有2weeks 假呢!

珍珠宮

回覆樓主:

全世界學校都有暑假或寒假,香港學生真惨,連慬有可與家人relax吓自己refresh吓嘅空間都冇!

公爵府

yuyueng 發表於 20-2-14 17:05
Cut 短老師既暑假,同你死過,到時咪又係罷工!

未必,教席緊張,唔似醫護缺人手,罷工9月未必續約 !
強力要求教育局劃一全港官校,津校取消暑假

首頁
12345...14

尾頁

跳至