自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

小肉妹 發表於 20-2-14 16:48
7月頭考試,取消試後活動,7月15後直接放暑假

每間學校進度唔同,如果上學期教得快,停課期間又安排得好,利用埋6月頭至7月頭追下課程,根本不用cut 暑假。

不需強制延後或取消署假,其實學校可以有彈性自己安排

珍珠宮

1998Ruby1998 發表於 20-2-14 17:14
因為唔係間間學校都宜家有功課,有啲學校冇任何停課學習

同埋就算同一間學校,每班都未必一樣進 ...

03年沙士共放咗51日,暑假亦只延遲一個星期。

估唔到17年後,online learning 多咗,補習社多咗,補習老師多咗又可以 網上教學,居然有人要求重讀一年,亦居然有人話取消暑假

大家可否理智些,不用一刀切。停課班學生已要留家中,如果還沒有暑假,活動下,真係唔影響下一年度開學讀書。

其實應該因應停課時間做出調節,每間學校進度亦不同。

參考吓沙士。

珍珠宮

tansyneko 發表於 20-2-14 17:33
咪取消暑假囉,不過好多人買哂暑假機票唔捨得啫

其實現在唔少學校暑假有遊學團,有些學校唔止一個,佢哋通常七月出發,亦一早book咗,取消的費用,唔知邊個負責?

我諗教育局亦會參考沙士停課做法,點樣放假

珍珠宮

smallyan 發表於 20-2-14 18:06
贊成呢個方案

其實現在香港亦有唔少外籍老師,或趁放暑假回去同家人團聚的老師或學生家長。佢哋可能亦已book 機票。

唔少中一學校其實暑假已經有一星期至一個月的bridging course

我亦聽過有些高小暑假亦要回校上課,唔少小學小一亦有適應班

其實應該因應停課日數,學校教學進度,可以彈性處理

珍珠宮

littlehoneymum 發表於 20-2-14 18:42
學校暑假遊學團已取消啦

可能你間學校或者你識得
我自己學校或識得都末取消,可能是比較早安排的

我朋友個小朋友間學校復活節去外國的遊學團到現在還末通知取消

珍珠宮

littlehoneymum 發表於 20-2-14 18:49
你放心,陸續取消啦 !

對我來講沒有影響,我只是講情況

珍珠宮

virginbaby 發表於 20-2-14 22:26
唔係好明點解教聯會叫唔考tsa就得,其實本身就話tsa唔會操,咁有乜關係。
我認同要理性啲,已家唔使返學, ...

阿囡之前學校都不用考TSA

其實睇到每間學校停課安排都好參差,不過同一間學校的學生既然差唔多一樣,咁就學校自己安排番之後。當然家長可以反映給自己學校知道。

至於給功課問題,阿囡間中學上半年開學無乜功課,聖誕、新年假都無功課,反而停課好多功課。

首頁

尾頁

跳至