自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如果老師準時4點走, 樓上有人話唔知佢有無帶野返屋企做...但如果佢做唔晒啲野, 無備課, 唔好話學生家長會投訴, 科主任校長都唔會放過佢啦...即係話佢一係能力高, 有效率, 4點前就做晒啲野, 一係就帶左返屋企做, 如果唔係啲簿邊個幫佢改左?

我以前學校就有一個咁嘅老師, 日日準時4點放學 (當然有會開有特別活動就例外), 因為佢要接個女放學...但咁多年 (我喺間學校做左十年) 佢從來無比家長, 學生, 科主任, 校長投訴, 因為佢教學認真, 改簿仔細準時, 公開試班又交到成績, 咁準時放學有咩問題呢? 我肯定佢返屋企有做野, 你估高中中文啲功課咁易改呀...

仲有老師放學後要去進修係好普遍, 仲要唔限新老師先要進修, 教左十幾年一樣放學趕去進修, 好似而家要e-learning, 老師唔進修it, 點跟到? 而且教育局亦規定每個老師每年要有最少幾多時數,我以前間學校, 一半以上老師要放學去進修 (亦有好多星期六去), 佢地咪係你見到果啲"準時收工"的老師囉!

我唔否認教師中有枯枝, 但呢度有啲人淨係見到人地4點放學, 就話個老師有問題, 同而家啲人見到張相就無限聯想, 仲要將聯想當真, 有咩分別?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

978212 發表於 20-2-16 01:09
推遲一個月,7月中考試,考完8月初直接放都ok,老師改完卷,再返學校2、3日對卷,開學日再派成績表。 ...

其實我覺得推遲少少先放,今年放少啲8月先放,用6同7月時間理應可追回課程進度。但完全唔肯延後就講唔過囉

littlehoneymum    發表於 20-2-16 15:16
978212    發表於 20-2-16 14:01

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

...

男爵府

取消暑假,補課,唔想做,辭職。

littlehoneymum    發表於 20-2-16 15:17

大宅

算死草 發表於 20-2-16 01:03
你為左部份你唔鍾意老師,就拉埋你覺得盡忠職守好老師落水,佢地想有暑假休息下都唔得,你都要反對 佢地仲 ...

懷疑系同一個中意針對老師的人,你話似唔似

大宅

KittyMelody1 發表於 20-2-16 00:05
你溫馨提示我乜?佢返屋企做天光,同四點鐘蛇去訓覺關我乜j事?老師誤人子弟大有人在,你唔係唔知下話

...

冷靜D,唔好咁心胸狹窄對身體唔好!冷靜D,大家討論唔係鬧人

珍珠宮

玩具勳章

CYT0408 發表於 20-2-14 16:45
暑假無咩必要
依家到處都有冷氣

寒假有必要啲,香港學校無暖氣,啲細個小朋友唔識着衫,凍到吊住兩行鼻涕

珍珠宮

玩具勳章

義氣仔女 發表於 20-2-14 16:50
我都贊成縮短暑假, 學生番學補番課程之餘, 又可以慳番day time唔使喺屋企開冷氣

班老師反對係咪因為令佢地 ...

你都話暑假有野做,無左暑假甘啲準備下學年功夫幾時做呢

珍珠宮

玩具勳章

義氣仔女 發表於 20-2-14 17:02
如你所講1個月假期,已經比一般打工仔既年假數目為多,今個學期太多原因導致停課,難道老師唔可以共渡時艱 ...

老師啲假期無得揀,又無得請假

珍珠宮

ffdsf 發表於 20-2-15 20:58
相同道理,各所大學更應取消暑假。停課的時間最長

唔少大學已經響網上上堂, 之前考試都係網上考,我大仔都讀緊U而家每星期都用網正常上課,所以佢哋停課嘅時間未必係最長。

珍珠宮

玩具勳章

sabun 發表於 20-2-14 17:12
全世界學校都有暑假或寒假,香港學生真惨,連慬有可與家人relax吓自己refresh吓嘅空間都冇!
...

上少啲堂發晒爛渣,幾唔閒嘅事,會讀書嘅照會讀書,唔讀嘅捉住上堂都發夢,使咩甘緊張

大宅

我贊成用網上教學 ,唔洗改暑假

珍珠宮

幸福花 發表於 20-2-14 17:03
回覆 aes@ivy 的帖子

|無咪無囉!不能為社會同學生做點事?

你想得太美好

珍珠宮

回覆樓主:

睇完咁多版都幾搞笑,
疫症要停課唔到老師決定;
cut唔cut暑假,要延遲幾耐都唔係老師做決定。
所有決定權係教育局。

珍珠宮

回覆樓主:

我身為家長,好想回復正常。停課咁耐,兩隻魔怪啲功課多到嘔,大嗰個就話自己搞掂,因為老師會set限期交功課(每份功課會計分)。
細嗰個就跟到斷氣,因為冇得去圖書館借書,要online library,睇完成堆書先得嚟做功課,睇到眼盲。
琴日大嗰個上左5堂faceline,上完課都痴痴呆呆。

首頁

尾頁

跳至