婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

背景:我媽廿幾歲時大陸落黎,鄉下「學佬」。佢話細個好窮好窮、無書讀唔識字。佢好緊張錢,自己都超級慳。。。仲有好迷信,會要我陀住b飲符水/幫我拜神保住bb⋯⋯
屋企裡,一直都係媽咪大哂,我老豆係一個好好脾氣事事忍讓嘅人,我媽脾氣就好臭,成日打我老豆,薪金都係上繳哂比我媽咪。。。每月再比返$4000我老豆使。。。
我有一個細我5年嘅細佬。。。但只有我頑皮時我媽先會(emoji)我,甚至用手好大力咁鍊我頸。。。其實係好有童年陰影佢會耐唔耐就嬲左我,不外乎都係「唔返屋企食飯成日出街拍拖」/浪費金錢等等,每次都係我tum返佢...(續)

大宅

今次上黎呻係因為我生左bb,佢因為我請陪月請左兩個月有不滿,但無直接同我講,係向我細佬呻,話我比得幾千蚊家用、請陪月好比錢人使唔比佢使,而家仲要嬲到唔聽我電話唔睇我whatsapp...我聽到之後好傷心,一路以來娘家有咩需要我都會盡量滿足,我請陪月都係想照顧bb啫,況且我無減家用吖。係額外用錢去請姨姨,用嘅係自己錢,我媽有不滿可以直接話我吖,佢又自己收埋係咁嬲,每次都要黑人面之後要我tum返佢
我今次真係好累,喊左好耐諗點解我媽係咁嘅人,咁難相處,情緒成日比佢影響得好利害。。。所以想睇下有冇處境差唔多嘅jm可以教下我點做。。。

子爵府

回覆樓主:

太遷就知過

大宅

汽水餅 發表於 20-2-28 16:55
太遷就知過

你講得啱
係我地一家怕左佢,怕佢黑面、發脾氣,佢會掉呢掉路去發洩比你難受,鑽牛角尖以為人地睇唔起佢、郁啲就跳掣⋯⋯
佢想我地要尊重佢、放佢喺第一位,最好做咩都要問過佢,又成日同人比較話人地仔女點好點好
老實講,我同細佬都好累了好似不斷輪迴咁

大宅

汽水餅 發表於 20-2-28 16:55
太遷就知過

咁應該點做好?

子爵府

yuenyuen9 發表於 20-2-28 17:01
咁應該點做好?

唔好一嬲就氹返佢,適當嘅時候就嘗試同佢講返件事,佢聽唔入耳,再發嬲就唯有畀時間佢冷靜下,久而久之知道發嬲都冇用嘅時候,或者會改下
佢係你媽咪, 你應該多少都會知道佢嘅弱點,從弱點入手,有時都要強硬少少 ,冇辦法,多少都會傷感情,況且都唔見得你哋依家感情好好,唯有慢慢嚟 、慢慢收補啦

大宅

汽水餅 發表於 20-2-28 17:13
唔好一嬲就氹返佢,適當嘅時候就嘗試同佢講返件事,佢聽唔入耳,再發嬲就唯有畀時間佢冷靜下,久而久之知 ...

我今次都想強硬啲呀。。。我仔出左世佢都無咩關心過個孫,淨係同我投訴工人污糟、話我縱慣佢
總之佢嬲咩都不外乎「錢」,錫錢多過錫我

子爵府

yuenyuen9 發表於 20-2-28 17:17
我今次都想強硬啲呀。。。我仔出左世佢都無咩關心過個孫,淨係同我投訴工人污糟、話我縱慣佢
總之佢嬲咩都 ...

由現在開始,唔好再睇你阿媽面色做人 ,總知對事唔對人,做啱嘅事就ok

大宅

汽水餅 發表於 20-2-28 17:25
由現在開始,唔好再睇你阿媽面色做人 ,總知對事唔對人,做啱嘅事就ok

但我都幾清楚佢,佢唔會自己諗得通,只會越來越鑽牛角尖端,自己一個人喊哂好委屈咁

大宅

類似case...我放棄,半年前開始由每星期返去食飯變成1個月只返去一次睇阿爸,冇同佢講過野,冇睇過佢whatsapp...

大宅

kayikayi293 發表於 20-2-28 17:38
類似case...我放棄,半年前開始由每星期返去食飯變成1個月只返去一次睇阿爸,冇同佢講過野,冇睇過佢whatsa ...

因咩事會咁嘅?

子爵府

yuenyuen9 發表於 20-2-28 17:29
但我都幾清楚佢,佢唔會自己諗得通,只會越來越鑽牛角尖端,自己一個人喊哂好委屈咁
...

有時嘅嘢唔驚得咁多,唯有睇住個狀況去做囉,隨遇而安唔好諗太多, 何況依家多咗個bb,需要更多精神、時間, 好好享受同bb嘅相處

大宅

yuenyuen9 發表於 20-2-28 17:17
總之佢嬲咩都 ...

我媽都係,口就話唔為錢,但時時刻刻都係講緊錢...不過愛錢都唔係問題,人之常情...可惜我媽太認叻又愛面子,記得我仔初出院第2日健康院已要我地即帶佢返醫院,我媽就帶晒成班親戚話要睇阿b,之後重話返係醫生小題大做所以你果d小case啦...唔好因為人地說話太影響自己情緒,開心過日子

大宅

yuenyuen9 發表於 20-2-28 17:40
因咩事會咁嘅?

由細到大感情就唔多好,太多事積聚得太耐覺得忍夠

大宅

kayikayi293 發表於 20-2-28 17:49
由細到大感情就唔多好,太多事積聚得太耐覺得忍夠

我今次堅心淡,佢喺我出院第一日就來因為數工人姐姐而發脾氣,搞到我喊仲話我做咩喊。。。
其實我先係最想喊嗰個,之後仲要我氹佢。。。而家又因為我extend陪月而呷醋,發哂脾氣咁。。。我都想佢幫手,但佢喺我出院嗰日大大聲對住我地全家話以後都唔會來,佢又點會幫我手睇b?
完全唔想再理佢了

珍珠宮

我同你一樣,有一個好中意錢,重男輕女,又野蠻,有超級公主病嘅呀媽

以前細個睇住呀媽捱大我哋,知佢辛苦,所以大個咗好自然事事以家庭為先,因為由媽持家,所以以阿媽嘅決定為先,亦因為咁事事都遷就佢意見,多年來,縱容到佢愈來愈過份

近呢幾年,我同我家姐相繼同佢保持距離,同佢相處實在太辛苦,太疲累,不斷苛索無度,予取予求,經歷咗多年我哋才懂得唯有保持距離,佢先唔會再夠膽咁對我哋

大宅

唔好煩我 發表於 20-2-29 11:08
我同你一樣,有一個好中意錢,重男輕女,又野蠻,有超級公主病嘅呀媽

以前細個睇住呀媽捱大我哋,知佢辛苦 ...

但你媽會唔會黑面嬲哂全邨人?我媽而家都不滿我細佬話佢結左婚唔同佢一齊住,燒埋我細佬嗰疊,叫佢唔使返去、佢要出街咁話,擺到明發脾氣比說話我細佬聽。。。
好辛苦

珍珠宮

yuenyuen9 發表於 20-2-29 12:47
但你媽會唔會黑面嬲哂全邨人?我媽而家都不滿我細佬話佢結左婚唔同佢一齊住,燒埋我細佬嗰疊,叫佢唔使返 ...

梗係會,佢係果種你激嬲佢(就算佢知其實係佢野蠻都好),你扮無事氹佢,佢唔會理你,仲要擺個更大嘅架子等你再跪低d果種人。總之要攞彩,仲係喺眾人面前攞彩

試過有一次同我家姐老爺奶奶兩家人食飯,唔記得出發之前邊個整嬲佢,總之唔關親家事,但佢去到照黑面,成枱十個人睇佢面色。食完親家問係咪我哋激嬲你媽咪?我只可以向佢兩老道歉,唔好意思要佢睇我呀媽面色

我呀媽d經典嘢,罄竹難書。如果你今次講嘅已經算係好難受,我可以話你知呢d只係我媽嘅入門級

大宅

唔好煩我 發表於 20-2-29 13:04
梗係會,佢係果種你激嬲佢(就算佢知其實係佢野蠻都好),你扮無事氹佢,佢唔會理你,仲要擺個更大嘅架子 ...

估唔到有人同我媽不相伯仲⋯⋯我同朋友呻佢地都已經話我媽勁難頂

次次我激嬲佢其實我都唔覺自己有錯,佢係要我地聽哂佢話,話對我地咁好都唔識珍惜(其實我唔覺佢錫我多過錫錢)

珍珠宮

yuenyuen9 發表於 20-2-29 13:31
估唔到有人同我媽不相伯仲⋯⋯我同朋友呻佢地都已經話 ...

只有一個方法,就係同佢保持距離。我用咗好幾年時間令佢洞悉我係唔會接受呢種相處方式

ChingChing19    發表於 20-3-4 15:23

首頁

尾頁

跳至