自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

香港檢定中心測試左,乾蒸口罩可以消毒及重用(用哂口罩時),大家可能之前怪錯左元秋姐

別墅

事實係每個口罩結構不同,用高溫不當會破壞結構,已經好多人試過成個溶左。佢用咩口罩,材料,結構,測試方法都冇講,我唔會信。唔好為省錢令大家置身危險。

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

wongfai10 發表於 20-3-1 13:40
事實係每個口罩結構不同,用高溫不當會破壞結構,已經好多人試過成個溶左。佢用咩口罩,材料,結構,測試方 ...

如果有足夠口罩,當然係用新口罩啦~

侯爵府

wongfai10 發表於 20-3-1 13:40
事實係每個口罩結構不同,用高溫不當會破壞結構,已經好多人試過成個溶左。佢用咩口罩,材料,結構,測試方 ...

https://youtu.be/aXOGPBxjjYE

入面有講香港化驗所使用嘅口罩,測試方法等等~

另外,片段都有講國內大學和台灣大學都做過另外測試,證明左特定方法高溫消毒係有效的~

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

侯爵府

小傑媽媽 發表於 20-3-1 13:56
我始終覺得信唔過

如果有足夠新口罩當然用新口罩啦~

琥珀宮

華華子 發表於 20-3-1 13:53

應該係唔可以太高溫

侯爵府

mandy952 發表於 20-3-1 13:58
應該係唔可以太高溫

今次測試係 100度高溫 + 10分鐘乾蒸

男爵府

回覆樓主:

我睇台灣話紫外線消毒都ok,所以bb嘅紫外線奶樽消毒機都搶購

琥珀宮

華華子 發表於 20-3-1 14:00
今次測試係 100度高溫 + 10分鐘乾蒸

普通蒸餸應該唔止100度

侯爵府

ChaBean 發表於 20-3-1 14:03
我睇台灣話紫外線消毒都ok,所以bb嘅紫外線奶樽消毒機都搶購

不過之前有醫生講過紫外線消毒口罩唔 work, 但我忘記了點解

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

之前我有出貼講過應該可行、當然現在有科學實驗證實就更好了~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

mandy952 發表於 20-3-1 14:08
普通蒸餸應該唔止100度

噢,唔係水滾(boiling point)係100度嗎?

珍珠宮

開心吸收勳章

華華子 發表於 20-3-1 13:53

當真?!

侯爵府

InkCartridge 發表於 20-3-1 14:14
當真?!

係呀,100度高溫+10分鐘乾蒸

琥珀宮

華華子 發表於 20-3-1 14:11

應該唔止

象牙宮

華華子 發表於 20-3-1 13:36
香港檢定中心測試左,乾蒸口罩可以消毒及重用(用哂口罩時),大家可能之前怪錯左元秋姐 : ...

乾蒸
microwave ok.

水蒸就不行。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

華華子 發表於 20-3-1 14:11

係囉!
放下自在

侯爵府

mandy952 發表於 20-3-1 15:08
應該唔止

哈哈,其實我 science 唔叻,不過一般室温下滾水,水滾的溫度定左係100度,就算實際溫度再高,也只會統稱為 100度~

所以我相信今次測試係用水滾情況下,乾蒸10分鐘~由於水滾後任何溫度都會統稱為 100度,所以佢實際測試溫度有機會超過100度,總之佢係水滾就可以了~
可能其他 jm有其他見解

侯爵府

回覆樓主:

點乾法,蒸係一定有水氣,好似好有難度。

首頁
12345...6

尾頁

跳至