自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 瞓得好勳章

之前一直用線由手機過相去電腦
但唔知點解突唔得
接重試完都係一樣 滙入唔倒
大家有試過呢個情況或者知點解決嗎

男爵府

咁啱嘅,我成晚都係咁,我以為係部電腦有事

公爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 瞓得好勳章

仲可以點搞 我手機已經儲左一大堆相喺度
⋆☆知足常樂

男爵府

用番原裝線,試過有啲街買嘅線唔知點解唔得,用番跟盒線就ok

wcpcelia    發表於 20-3-4 16:38

大宅

我都試過。之後唔用線,轉用iCloud photos 就ok!

公爵府

papajelly 發表於 20-3-2 00:42
用番原裝線,試過有啲街買嘅線唔知點解唔得,用番跟盒線就ok

用緊果條係原裝線
⋆☆知足常樂

公爵府

Wongmendy 發表於 20-3-2 01:06
我都試過。之後唔用線,轉用iCloud photos 就ok!

i cloud photos 點用架
我玩到依家都未整倒d相
⋆☆知足常樂

子爵府

我都有呢個問題半年了,轉入imac機可以,入windows機就唔得
]

伯爵府

DHA勳章

WiNniE_726 發表於 20-3-1 23:38
之前一直用線由手機過相去電腦
但唔知點解突唔得
接重試完都係一樣 滙入唔倒

試下關手機再開.

有次我叉唔到電都係關機再開.就得左

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

試多幾次!同埋耐心等候,可能太多野,但花時間先load到

男爵府

agnesbeebee 發表於 20-3-2 07:13
我都有呢個問題半年了,轉入imac機可以,入windows機就唔得

我也已經入唔到windows一年幾了

侯爵府

我試過好多次我要關電腦再重新開機才成功。你試下

大宅

如果用icloud 未必夠位,因為免費得5Gb,你換條線好過啦。

公爵府

Kokomanman 發表於 20-3-2 11:28
如果用icloud 未必夠位,因為免費得5Gb,你換條線好過啦。

要更換什麼線?

⋆☆知足常樂

公爵府

artai430 發表於 20-3-2 07:59
試下關手機再開.

有次我叉唔到電都係關機再開.就得左

收倒 我關機後再試下 唔該你先
⋆☆知足常樂

大宅

WiNniE_726 發表於 20-3-2 17:25
要更換什麼線?

可以拎住條線去鋪頭問,配過條新嘅。再唔得就可能啲setting出問題囉(我估)你去鋪頭可以問埋點解唔得。

大宅

WiNniE_726 發表於 20-3-2 02:09
我玩到依家都未整倒d相

要用e-mail 登記,之後每次使用時,用apple ID 驗證,驗證時,有一次性密碼send 比你。雙重驗證的。大前提是你iCloud 要有位。我每個月比8元!

大宅

自從用了FE File Explorer(基本版免費下載)之後,已經不再需要用線,簡單用wifi傳輸了

Router駁上portable HD,分享出來
手機安裝FE File Explorer,setup時加入一個Linux connection,揀那個portable HD
之後就可以透過wifi互換檔案(某幾類如pdf,jpg..)

這個app其實支援很多server格式,如NAS,WD NAS,MACOS,Windows,FTP,Google Drive,Dropbox,onedrive......

簡單說,就是用portable HD駁上電腦,或電腦share一個folder,也可以支援

伯爵府

我每月比$8增加iCloud 儲存量。
相片全部在iCloud 備份,而且直接在電腦取iCloud 相片。

珍珠宮

WiNniE_726 發表於 20-3-2 02:09
我玩到依家都未整倒d相

iCloud 入面嘅相,定期清落電腦就得。
你用電腦上iCloud.com,入返自己acc,就見返哂啲相了。

首頁

尾頁

跳至