時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

CC1965 發表於 20-3-3 19:04
估計美國人可能來大陸或香港借意旅遊,實為醫肺炎。

公爵府

SaSally 發表於 20-3-4 11:44
回覆 omother 的帖子

所以之前不斷出post話要封關班JM(可能係文宣甲由) 現在全部無出聲, 其實佢地依家仍然 ...

班黃絲曱甴要封關唔封香港人都夠弱智啦!唔通返過大陸既香港人對病毒有抗體咩!

珍珠宮

露比EE 發表於 20-3-3 21:03
yc成日危言聳聽,小部份唔理智果班香港人咪嚇到囉!依加好多謊言不攻自破,愈來愈多香港人把口死撐,其實 ...

謊言不攻自破又點?但都不被平反之餘,繼續砌你生豬肉,條氣真係唔順!

侯爵府

TATEYAMA 發表於 20-3-4 12:57
班黃絲曱甴要封關唔封香港人都夠弱智啦!唔通返過大陸既香港人對病毒有抗體咩!
...

yc以為病毒識智能識別種族已經夠白痴!

大宅

人手資源有限,應根據輕重緩急調整策略,國內都已經直接到機場停機坪接國外返回人員去隔離

大宅

SaSally 發表於 20-3-3 17:46
講到來香港醫可以免費醫療又好過大陸, 所以會好多人衝落黎, 又係同反修例一樣招數, 未發生講到一定會發生, ...

危言聳聽係黃絲o既強項

珍珠宮

SaSally 發表於 20-3-3 17:46
講到來香港醫可以免費醫療又好過大陸, 所以會好多人衝落黎, 又係同反修例一樣招數, 未發生講到一定會發生, ...

成日靠嚇,yc又信

別墅

SaSally 發表於 20-3-4 11:44
回覆 omother 的帖子

所以之前不斷出post話要封關班JM(可能係文宣甲由) 現在全部無出聲, 其實佢地依家仍然 ...

人手唔夠全賴黑醫護 你確定依家公立醫院夠人手support咁多病人? 唔係掛

子爵府

回覆樓主:

呢幾個月香港人活在謊言中,我哋會好清醒才能分辨是非,可惜黃絲甘願活在謊言中

子爵府

acacius 發表於 20-3-4 15:55
人手唔夠全賴黑醫護 你確定依家公立醫院夠人手support咁多病人? 唔係掛

一直以嚟醫護都話唔夠人手,呢頭話厠所都唔得閒去,飯都冇時間食,但轉頭又有時間一齊去抗議,又可以丟低工作去罷工,幸好呢段期間冇乜醫療事故(可能有都未定)發生,依家都唔知點確定究竟夠唔夠人手。

別墅

2521 發表於 20-3-4 16:46
一直以嚟醫護都話唔夠人手,呢頭話厠所都唔得閒去,飯都冇時間食,但轉頭又有時間一齊去抗議,又可以丟低 ...

正正就係政府一路都唔封關 前排close左幾個關口後內地人繼續從機場or其他口岸進來 甚至入境處數字都顯示總入境人數不跌反升

我唔係話要歧視大陸人 但佢哋本身就比較高危 政府遲遲唔封鎖源頭 所以醫護先要罷工表達訴求而已

別墅

2521 發表於 20-3-4 16:46
一直以嚟醫護都話唔夠人手,呢頭話厠所都唔得閒去,飯都冇時間食,但轉頭又有時間一齊去抗議,又可以丟低 ...

而且最近醫管局也開始希望清算罷工醫護人員
你覺得大家會無緣故拿自己份工既前途來冒險嗎?是政府的緩慢反應逼著他們要罷工 爭取封關而已

侯爵府

世衞讚香港,新加坡,沒有全面封關都有效防疫 - 時政擂台 - Baby Kingdom
https://www.baby-kingdom.com/for ... p;extra=&page=1
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

子爵府

acacius 發表於 20-3-4 16:56
而且最近醫管局也開始希望清算罷工醫護人員
你覺得大家會無緣故拿自己份工既前途來冒險嗎?是政府的緩慢反 ...

清算好呀,最好清走班冗員。
觀點與角度,我只知有班醫護攞病人生死做籌碼,最後輸到一敗塗地。

侯爵府

2024年龍年勳章

醫護罷工時, 我同事話醫護罷工對, 因沒理由為醫大陸人送命, 醫自己香港人送命就話姐

p.s. 同事不是後生仔女, 已登六

別墅

回覆 2521 的帖子

如果無醫護極力罷工同施加壓力比政府 很可能政府完全唔封關 到最後輸既就係全港市民

我都唔知babykingdom d 人到底抱咩心態 之前係論壇到極力支持封關 希望政府封關控制疫情
到後來政府總算封左部分關口啦 唔通覺得政府終於算肯封關係因爲有來睇呢到既Post? 佛系表達訴求 將罷工無限黑化 我真係睇唔透啦

子爵府

acacius 發表於 20-3-4 17:39
回覆 2521 的帖子

如果無醫護極力罷工同施加壓力比政府 很可能政府完全唔封關 到最後輸既就係全港市民
觀點與角度,唔使將封關所謂功勞套落去醫護度。

別墅

回覆 2521 的帖子

觀點與角度政府也不必領疫情擴散減慢的功勞
因爲是市民自己有意識戴口罩少出街
知道了嗎

子爵府

acacius 發表於 20-3-4 17:51
回覆 2521 的帖子

觀點與角度政府也不必領疫情擴散減慢的功勞
政府有領功咩?

別墅

回覆 2521 的帖子

http://www.takungpao.com.hk/news/232109/2020/0304/422254.html
行政長官林鄭月娥昨日在行政會議前見記者時表示,目前香港疫情基本上仍然可控,但指出有數個國家確診數字大幅上升,政府已果斷採取旅遊限制措施不知道你怎麽解讀 但在我而言政府這次的限制措施絕不算果斷

首頁

尾頁

跳至