自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

千夢不要再光顧 多BO集運!

事緣今次 多BO集運 收我體積重,由2公斤變作8公斤。我致電去理論,說體積重絕大部份都比淨重大,並且說商家承擔快遞退件,但 多BO集運 卻變成強盜,一定要讓他來安排國內轉寄,並收取不合比例而高昂的費用。

另外也讓我看清了 多BO集運 的欺騙手法。多BO集運 是每一張單準確至100克,但順豐每一張單準確至1克。也就是說你可能有99克給 多BO集運 欺騙了,又假如你有20張單,多BO集運 就多收了1.9公斤,也就是16元!最後總結又跟你準確到500克,可想而知你給 多BO集運 騙了多少錢。

白白的給了這麼多錢,但也沒有得到好的客服。常常都是一個無理無禮的阿嬸聽電話。請問你還繼續樂意當 多BO集運 的水魚嗎?(麻煩代為廣傳,減少受害者)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

即計體積重而唔係計實重?
咁如果個箱真係太大,
又真係咁計
你另外講的計法,
唔同集運計法真係唔一樣
明碼實價又唔好講人地呃你
利申:我自己無用過多寶,但用其他私集

男爵府

dipki 發表於 20-3-3 21:27
千夢不要再光顧 多寶集運!

事緣今次 多寶集運 收我體積重,由2公斤變作8公斤。我致電去理論,說體積重絕 ...

我只懂用神州$10+$5,暫時ok

大宅

回覆 timandy 的帖子

計左體積重。件貨70cm左右,真係唔覺有幾大囉!
之前用順豐運成張小書枱都無計我體積重啦!
見FB有個多寶苦主網就知中伏,枉我用左3次!
最重要是他唔肯比商家退件,之前用順豐,試過兩次都可退件!
咁即係話,如果來港前,商家發現寄錯貨,想同你換都唔得,多寶會話,麻煩你比22蚊國內轉寄啦!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

你件貨幾大先?如果係好大件收你體積重都正常喎!我用開嘅集運會講明單邊唔長過某一個數唔會計體積

我見有JM試過用另一間集運,手掌大嘅盒都收體積重

你响度講呢間集運過兩日BK又會收律師信㗎啦!

大宅

回覆 竇漪房 的帖子

最長個邊係有70厘米,只不個係枕頭!多謝提醒,我改左小小內容,但咁樣好無言論自由,
而且是真實個案,絕無半點誇張!
你試下打去個客服就知,一肚氣!

珍珠宮

回覆樓主:

其實國際標準係邊樣大就收邊樣( 體積/實重), dhl ups 全部都係咁, 我覺得好合理!

大宅

其實你又有冇諗過多保平過純風好多先?一分錢一分貨.

大宅

全部快递都會按邊個重就計邊個,個幾間國際大公司都係
體積重:長X寬X高/5000
有地公司會/6000

wcpcelia    發表於 20-3-4 15:08

伯爵府

ummm.... 其實是正常計法喔

男爵府

回覆樓主:

正常邊樣計多啲錢就計邊樣。應該絕大部分咁計

水晶宮

回覆樓主:

大部分又真係計chargeable rate喎。

珍珠宮

09daisydaisy 發表於 20-3-3 21:36
我只懂用神州$10+$5,暫時ok
請問神州怎樣比运費的?
是去自提點取貨時比現金嗎?
謝謝

大宅

如果你體積係過左咁冇計...但其實呢間野係好奸...我有次佢計體積重,我預左的,咁好啦去完的俾錢拎返屋企,拎把尺度下佢係咪公道,點知每邊都同我度多左好多cm, 前後呃多我70幾蚊運。打電話cs無人聽或cut線,係淘寶搵到客服同佢理論,嘩,mamami呀,佢話我冇即埸度size拎左屋企唔俾退!!!我問佢鋪頭有冇貼咗既規矩俾客人睇,唔應我,只係死撐話公司規矩,賤到咁...我用過咁多集體係呢間咁垃圾無良

男爵府

單邊70cm 一定計體積, 除非貨物本身重量比體積重. 所有集運都有講明. 有d 50cm已經要計.
粗略計算枕頭 70X42X15cm/6000 = 7.35,
收8kg 都算正常.

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

體積重大部份集運都有計, 或者幫趁唔計體積的集運啦, 點對點只要不超過200 CM 都唔計體積, 但無自提點, 送到住宅, 40元起跳。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

用戶要求終止服務

牛年勳章

佢計費嘅方法應該有寫
未經許可,請勿轉載

珍珠宮

dipki 發表於 20-3-3 21:27
千夢不要再光顧 多BO集運!

事緣今次 多BO集運 收我體積重,由2公斤變作8公斤。我致電去理論,說體積重絕 ...

70厘米一定計體積重,轉hot buy,幾好又快,神州成日唔見貨

子爵府

HarryMaMa 發表於 20-3-3 22:59
單邊70cm 一定計體積, 除非貨物本身重量比體積重. 所有集運都有講明. 有d 50cm已經要計.
粗略計算枕頭 70X ...

我用果間集運都系差唔多8kg

大宅

dipki 發表於 20-3-3 21:54
回覆 竇漪房 的帖子

最長個邊係有70厘米,只不個係枕頭!多謝提醒,我改左小小內容,但咁樣好無言論自由, ...

佢網頁寫得好清楚,係計長闊高總和

我之前都試過,
而家轉左用官集4px

不過大型物件都係用順豐,
因佢寫明計實重,不會計體積重,
當然同一重量,順豐係貴過4px同多寶好多

首頁

尾頁

跳至