跳至

首頁
12345...23

尾頁

男爵府

rose-mag 發表於 20-3-9 21:05
我地SF一日增加6單,嚇到d人又好掃貨,水補完又冇晒,廁紙仲有,估唔到我會見到急凍包裝食物同pizza清櫃奇 ...

我哋隔離county有教職員確診, 成個county關校一日進行消毒. 我住嘅county啲中國媽媽即刻呱呱叫, 不停叫大家send email 同打電話去學校同county建議停課同網上授課.
其實我比較擔心好多學校開始放spring break, 一定有好多人外遊. 之後放假返學一定會更多確診病例!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

TSX 發表於 20-3-11 10:45
我哋隔離county有教職員確診, 成個county關校一日進行消毒. 我住嘅county啲中國媽媽即刻呱呱叫, 不停叫大 ...

我呢邊都係,嘈到拆天,因為突然多咗好多單確診,好啦,校區俾呢兩個星期自行請假,唔當曠課,又嘈,話點解唔停課,將個責任俾咗家長。我真o嘴,點解學生安全嘅責任唔係喺家長度?咁有雙職家庭冇長老冇back up, 停學d細路去邊?有d低收入家庭要靠免費午餐,唔係話唔返工就唔返工,有時都要俾choices其他人。細嘅學生其實停課安全d, 始終小朋友唔識,又鍾意攬頭攬頸典地,咩都落手落嘴,密集上堂係危險嘅,中學生高中生相對懂事好多,最怕停課又唔留喺屋企嘅仲大鑊。

我呢度話一日唔夠,要關最少兩三個星期,如果要咁停課,即係非常嚴重,到時又一輪盲搶炎。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

rose-mag 發表於 20-3-11 11:00
我呢邊都係,嘈到拆天,因為突然多咗好多單確診,好啦,校區俾呢兩個星期自行請假,唔當曠課,又嘈,話點 ...

咁你地嗰度多唔多人戴口罩? 我呢度除左華人超市外, 其他地方仍然係無人戴口罩, 所以覺得就算買到口罩都用唔著! (emoji)(emoji)
之前呢度幾個星期大家都唔係好敢去華人超市, 但因為so far 所知確診嘅有幾個都係响意大利返嚟, 暫時無亞裔病人, 呢個星期開始, 大家反而覺得相對去華人超市比去Costco呀Walmart嗰啲更安全, 因為華人亞洲人都比較小心, 防疫意識強啲. 會戴口罩, 又會睇住小朋友叫佢地唔好周圍摸. 唉, 希望疫情停止蔓延啦. 我小朋友六月報咗名準備參加嘅summer camp佢好期待, 希望唔會因爲咁而被cancel...

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

TSX 發表於 20-3-10 20:07
咁你地嗰度多唔多人戴口罩? 我呢度除左華人超市外, 其他地方仍然係無人戴口罩, 所以覺得就算買到口罩都用 ...

多咗人戴,之前一直只見唐人戴,今日坐巴士見到白人阿婆戴,有對唐人阿伯阿婆有戴口罩,但不斷咳,仲要好大聲,成車人啤住佢地兩個,方圓三呎冇人埋身,我最後都怕咗佢地,仲有三條街都落車行,而家十個街口我都係行路,我覺得咁相對仲安全D。我由上星期開始WFH,所以可以唔出去就唔出去,仔女就仲有返學,佢地話今日一堂少咗幾個同學,最多果堂十個。我俾定口罩手套同消毒藥水佢地拎番學,有咩唔妥就用,就算唔係新冠肺炎都驚係流感,一樣死得人。

唐人抗疫意識強D,雖然有部份太誇張,相對地Costco Walmart仲多人仲危險。我女好期待暑期班,佢已經去咗三年,好鍾意果度嘅同學同老師,我話可能唔去得,佢好唔開心。仔就申請去同一個班做輔導員,佢好驚,但如果唔去,即係成個暑期坐喺屋企,我唔想囉。而家希望一切好快過,有個開開心心暑期,就算要shorten都好過冇。

男爵府

rose-mag 發表於 20-3-11 13:12
多咗人戴,之前一直只見唐人戴,今日坐巴士見到白人阿婆戴,有對唐人阿伯阿婆有戴口罩,但不斷咳,仲要好 ...

好多謝你的詳細描述!

另外想問下, 外國傳媒點報導今次疫情, 一直覺得外國人一直冇中國人甘著緊, 同媒體有關嗎?

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

bbsonyy 發表於 20-3-12 16:38

好多謝你的詳細描述!

點會冇報導?日日都有講喎!NBA都取消埋,d conference停晒,大學上網教都叫唔著緊?
你今日backup左未?

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

TSX 發表於 20-3-5 13:07

呢度嘅return policy 真係俾人abuse咗, 唉, 我諗越來越多公司會 ...

上網見人帶手套入油。我覺得幾好,都買咗對洗碗手套放車。入完用膠袋袋返好。可以洗返乾淨。去超市推車仔又可以帶。我覺得又可以用少d wipes=唔洗同人爭。

王國長老

bbsonyy 發表於 20-3-12 00:38

好多謝你的詳細描述!

當然有報,報多冇報少添,盲搶炎都要多謝中外傳媒有心引導令大眾誤解CDC同國安局網頁內叫大家準備嘅訊息。本地好多人關注,唔係淨係華人著緊,老實講華人去到過份緊張,直情有人不斷叫停學叫封城,NY封New Rochelle就唱到話成個NY都封鎖,中文傳媒最乞人憎係用字慌死唔嚇死人,封城個"城"字引來恐慌,亦令當地人反感,係真係中文水準低落,定係有心製造事端?

仲有中國人冷嘲熱諷美國人冇衛生常識,唔戴口罩,唔係中國台灣香港至有醫生,美國都有,我有聽UC Berkeley細菌專家講有關COVID19,亦有問自己家庭醫生,得到答案係呢個virus唔識認國籍,唔會睇你有冇戴口罩,最緊要係個人衛生同保持距離,所以唔好去多人聚集地方,減少不必要身體接觸,難為仲有人去旅行上郵輪,仲有人話美國唔安全要返香港,知唔知搭飛機係高危?我呢個星期家長會,同每個老師都係揮下手講早晨,冇握手冇擁抱(我同某D老師好熟,熟到係朋友,見面會擁抱),適當地保持距離,做好自己,其他嘢交俾個天,日子要過,每個人都應該先照顧自己,再去照顧人,對於囤積用品,我覺得儲備足夠就好,留番一D俾其他人,睇咗好多網上片段同訪問,有一條印象深刻,有個男人本身有disability,行動不良,佢一個人住,只能夠做part time,收入好低,佢唔可能儲備好多物資,再加上大部份物資如洗手液、廁紙都被搶購一空,佢去到商店,望住貨架只能輕嘆。

見到網上有人講,渡過疫情,你自己要洗手,其他人都要洗手至能確保你安全,留番D物資俾其他人,廁紙都一樣。而家加州某D有多確診個案城市都已經有準備,只係唔係一嚟就停學停市,美國社會比香港同中國都複雜,政府可以獨裁決定一切嘅叫做共產國家,美國唔係,好多嘢都講社會責任同自律,呢D同中國人講唔會明,呢邊批准合法曠課後,一班華人家長就嘈校區唔停課,但停課帶來其他問題佢地唔知,更甚係有人話佢住果區唔係窮人區,冇理由有人屋企會冇電腦冇iPad,無知到極點。

王國長老

眼訓 發表於 20-3-12 04:48
上網見人帶手套入油。我覺得幾好,都買咗對洗碗手套放車。入完用膠袋袋返好。可以洗返乾淨。去超市推車仔 ...

以前仔女細個時,去超市我有帶個seat pad俾佢地墊住坐,亦包埋推車手柄位,等佢地唔好亂摸。小朋友唔係放手入口就係隨地爬執嘢食,我仔試過手足口就係因為去酒樓時摸過張檯再放入口,喝到喝唔切,之後抹手抹嘴都中招。唔只入油,搭巴士嘅扶手、搭lift開門。。。有手套好好多,我都決定以後拎對手套放手袋用。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

rose-mag 發表於 20-3-13 00:54
以前仔女細個時,去超市我有帶個seat pad俾佢地墊住坐,亦包埋推車手柄位,等佢地唔好亂摸。小朋友唔係放 ...

仲要係洗碗手套唔係即棄手套。如果用即棄又係搵自己笨。用洗碗手套,到真係乜都冇嗰陣仲可以煲滾水。

同事個老婆有盲搶炎,但佢係越戰中長大,所以對呢d嘢好敏感。同埋d新移民上一代,對我國機制有不信任,又學你話睇埋晒d山寨翻譯。。。人本性一般都會向worst case scenario唸,戰火中長大嘅係可憐,但中咗邪嗰班就算吧啦。好似d香港人防疫意識不但高,仲求其一個市民都叻過晒全世界嘅專家同醫生添。咁幾時都係多重保障好過少重保障㗎啦。但堂堂一個特首同各位講“冇需要可以唔戴”,之後要走返出來道歉。我唔信佢係順口開河,都係聽咗專業意見先講。根本就係如果有人講d唔啱聽嘅說話,不論有冇根據都係錯。又或者其實佢呼吸都有錯?無論如何而家喺香港都唔會再有人夠膽企出來話可以唔洗戴口罩㗎啦。

當然我講得出呢d說話,一定有人心唸到殺到埋身先來後悔就太遲,之後仲要踩多兩腳添。Again, 向worst case scenario唸係冇錯。但如果用另一角度唸,全人類全天候戴口罩,幾多先夠?資源就係得咁多,有d真係要用就冇晒(而家唔係淨係打covid-19,仲有流感),咁可唔可以話冇事冇幹戴/搶購口罩嗰d人好自私?亦希望戴口罩嘅有認真學正確配戴方法,唔係戴個假象俾自己。戴口罩唔應該俾人打,但冇病唔戴口罩唔係注唔注重衛生嘅指標囉。尋日見有一對亞洲人couple戴口罩一齊拖手仔買餸。咁就無端端折損咗兩個口罩了。戴得口罩,應該都驚驚啦仲咁好心情拍拖,又唔係買得多,其中一個去買就得啦。唔見得佢地防疫意識又有幾高。

Disclaimer:我冇資格叫人唔好帶。我自己有需要時,又買到嘅話,都會戴。You are entitled to your own opinion。鍾意返香港嘅快d返,等我地social distancing又可以做好d。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

講返囤貨,終於殺到來。上網見到d人掃清d超市。呢個weekend應該都會幾多人。我地聽日會去farmers market買d海鮮同肉放freezer,屋企夠澱粉質,蔬菜都唔係想囤就囤到。希望夠來緊兩個禮拜唔洗出街。

公爵府

眼訓 發表於 20-3-14 03:31
講返囤貨,終於殺到來。上網見到d人掃清d超市。呢個weekend應該都會幾多人。我地聽日會去farmers market買d ...
唔怕,好多超市都有送貨服務,生果蔬菜食完都可以上網訂購,幾耐唔出街都得

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

mugtaitai 發表於 20-3-14 05:15
唔怕,好多超市都有送貨服務,生果蔬菜食完都可以上網訂購,幾耐唔出街都得
...

最壞打算真係要送貨了。買到就買d stock up下,騰空送貨員去送俾d真係有需要嘅人。有段新聞話有對老夫婦,冇親戚住喺附近,去到超市門口了,坐喺架車唔敢入,因為知道老人家惹到好大鍋。俾咗$100個唔識嘅女人幫佢地買。

睇埋Westchester, NY新聞。有National Guard派物資。總之屋企有水有電有得上網睇新聞,差極有限。

係喎你有小朋友讀大學?刪dorm未呀?唸住叫佢點返屋企?

王國長老

眼訓 發表於 20-3-13 14:42
最壞打算真係要送貨了。買到就買d stock up下,騰空送貨員去送俾d真係有需要嘅人。有段新聞話有對老夫婦, ...

我識有個blogger,佢朋友住喺New Rochelle,喺FB度講話媒體報導到佢地果度好似坐監等死咁,話佢地俾國民警衛軍看守,其實National Guard只係去睇下有冇人有需要,幫忙派發物資及協助消毒工作,但好似New York Daily News 同好多網站都唔會求証就話當地居民被限制出入。

加州尋日開始又瘋搶,今次重點搶食物,另外水呀廁紙呀有就掃,不過都唔係完全冇,我經過華人超市都仲有好多,我自己慣咗同老公周末都6點幾7點起身去shopping,貪少人唔駛排長龍俾錢。聽日去買番D生果同瓜菜,我今日買咗D點心同麵包,不過兩隻化骨龍放學已經食咗1/3(發育中嘅青少年食得比大人多),聽日要去補番少少嘢。

我地尋日下午校區宣佈下星期一開始停課兩星期,加埋之後一星期嘅Spring Break,有三星期兩個小朋友喺屋企,已經有人擔心D白痴帶細路出去玩,有人一早book晒Spring Break去旅行,希望佢地三思,錢冇咗事少,自己染病係咎由自取,但帶菌惹到其他人就死十次都彌補唔到。之前學校有班家長仲話維持Spring Break去學校老師辦嘅旅行去DC,而家應該全部會取消啦,延期老實講都唔知拖幾耐,旅行啫,成世人流流長,實有機會去。

有樣嘢我呢度政府做得唔錯,校區關校,政府關閉圖書館同轄下康樂中心,充當臨時托兒中心,分流俾小學同中學生去不同地方,一來可以繼續供應免費或減費午餐,二來可以幫到請唔假湊仔嘅家長,當中包括醫護、公務員等,政府呢個真係變通方法,極有可能校區之前一直唔宣佈停課係要安排配合嘅措施,我其實星期三晚收到我地學校校長嘅通訊都覺得好快會停課,佢話已經準備緊所有班級都set up google classroom,老師亦加緊upload material and textbooks上去,點知尋日就有兩間小學學生同家長測試呈陽性反應,所以尋日即刻宣佈停學。我公司一早搞緊全員remote access,但有人真係未能即時配合,而家停學又影響到一班人冇childcare support嘅同事,我覺得公司已經反應得好快,因為我地喺亞洲都有分部,有香港停課經驗,呢邊早於二月初已提出,但太多員工,又要測驗又要stress test,又有人真係old school到連裝個App都唔識,我解釋咗幾十次咩係mobile access key咩係remote access,點解要裝3個app。。。想快都難。

我今朝突然想,美國呢邊擴散得快嘅不乏有錢城市,除咗好多由大陸嚟嘅人之外,有好多係上過郵輪去過國外開會或旅行嘅人受感染,果D人口流動性比較少嘅地方個案少好多。

公爵府

眼訓 發表於 20-3-14 06:42
最壞打算真係要送貨了。買到就買d stock up下,騰空送貨員去送俾d真係有需要嘅人。有段新聞話有對老夫婦, ...
兩個仔都停左課了,大仔昨日從加州飛返來西雅圖(從一個疫區去另一個疫區 ),大學話一路到學期尾都會網上教學,可能連畢業禮都會取消;細仔學校昨日都宣布左停課至少 6 個星期,都好,其實呢邊人口冇咁密集,大家乖乖地少 d 出街,勤 d 洗手,我覺得仲係可以 manage,暫時呢度都未見大規模盲搶,都還平靜

伯爵府

好媽媽勳章

mugtaitai 發表於 20-3-14 09:29
兩個仔都停左課了,大仔昨日從加州飛返來西雅圖(從一個疫區去另一個疫區 ),大學話一路到學期尾都 ...

我呢度今早開始有確診,今日啲人開始盲搶。我聽日應該會去華人超市,買到就買,買唔到就算,應該一星期內都正常返,又唔係food shortage.

我兩個小朋友下星期spring break,下星期中先知會唔會停課。我已叫佢哋拎咗啲重要嘢返屋企,唔好留locker。佢哋一向用ipad/google classroom上堂,所以停課可以一切正常。

男爵府

眼訓 發表於 20-3-14 03:31
講返囤貨,終於殺到來。上網見到d人掃清d超市。呢個weekend應該都會幾多人。我地聽日會去farmers market買d ...

我呢度尋日下午突然宣布下星期開始停課. 啲人即刻放工去超市団貨. 新聞報導凌晨一點嘅Kroger仍然大排長龍, 打晒蛇餅! 好彩我前幾日已經買齊嘢. 我叫我老公唔使多謝我! (emoji)
不過我都諗緊, 蔬菜水果真係無得団. 過幾日始終都係要出一出去. 我見Amazon Prime 有Whole Food delivery,但我覺得太貴嘞! Instacart Postmates 嗰啲我就仲未研究.

男爵府

眼訓 發表於 20-3-13 21:12
仲要係洗碗手套唔係即棄手套。如果用即棄又係搵自己笨。用洗碗手套,到真係乜都冇嗰陣仲可以煲滾水。

同 ...

唔使disclaimer 嘞, 呢度唔係公海, 我哋美國媽媽會嘅媽媽們都好理智, 大家都係純討論, 傾下計.
我又真係唔明點解公海啲人一講到美國就好澈動! 美國人做乜都錯!

男爵府

rose-mag 發表於 20-3-14 08:27
我識有個blogger,佢朋友住喺New Rochelle,喺FB度講話媒體報導到佢地果度好似坐監等死咁,話佢地俾國民警 ...

我呢度有啲學校都會响停課其間provide free lunch. 但問題嚟嘞, 如果啲父母要返工, 啲學生點樣返學校pick up lunch 呢? 好似話係有bus service, 詳情係點, 我未睇到. 因為呢兩日太多message 同email!

最好笑係啲中國媽媽! 前幾日就大鑼大鼓叫大家簽petition要求學校停課. 終於目的達到, 依家就哇哇叫, 話小朋友幾個星期留响屋企唔知點安排活動, 仲要準備一曰三餐同督促佢哋上digital class, 大叫’帶娃太痛苦了’... 雖然講嘅係事實, 但真係覺得神又係佢哋, 鬼又係佢哋!

公爵府

ivyscyip 發表於 20-3-14 11:33
我呢度今早開始有確診,今日啲人開始盲搶。我聽日應該會去華人超市,買到就買,買唔到就算,應該一星期內 ...
除左新鮮生果蔬菜,我屋企平時都有一 d 儲糧,一兩個星期唔補充唔係大問題,呢度超市開 24 小時,真係要補貨可以揀 d 半夜或者清晨人少嘅時候去,self check out,可以全程唔見一個人,我唔係太擔心
我細仔學校好 layback,學校出停課通告,話會 post 功課上網,叫學生自己上去攞來做,但 optional,以我仔咁懶,一定唔會做,呢幾日日日同哥哥廝混,不知幾開心。不過下個星期開始正式 online teaching,到時要收拾返心情。College board 話 AP exams 可能要延期,唔知最後點

首頁
12345...23

尾頁

跳至