自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

誠言,無論電影或書籍,我一向唔太鍾意睇韓國作品,買呢本書嘅原因只得一個,就係「BTS團長都在讀」呢句話

內容非常簡單,就係講一位82年出生於韓國女性嘅故事。記得我小學時第一次去韓國,導遊同我哋講韓國女性在家中地位悲微。雖然咁多年後嘅今日係有改善,但在韓國男女地位仍是差天共地。

就算係在香港,暗地裏都有分別。我成日唔明白點解男人會「幫忙」湊小朋友做家務就係好老公?點解係「幫忙」?屋企唔係大家的嗎?點解相反女人唔做就俾人話唔係好女人?

小說前半段我睇到皺晒眉頭。主角從小到大面對嘅男女不平等已變成日常,我無法想像自己係咁的話會點。。。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

millennia 發表於 20-3-4 10:25
誠言,無論電影或書籍,我一向唔太鍾意睇韓國作品,買呢本書嘅原因只得一個,就係「BTS團長都在讀」呢句話: ...
你有無睇埋電影? 感受仲深。

公爵府

Tabo63 發表於 20-3-4 10:39
你有無睇埋電影? 感受仲深。

未睇。只係剛睇完小說。聽完你咁講我會搵埋電影睇。請問同名嗎?thx

公爵府

millennia 發表於 20-3-4 10:41
未睇。只係剛睇完小說。聽完你咁講我會搵埋電影睇。請問同名嗎?thx
叫,"82年生的金智英" / 順便介紹你睇埋另一套戲,Sammy 演 "花椒之味" 都係女人戲,幾好睇。

珍珠宮

小說同電影都睇咗,互補長短,幾好

公爵府

Tabo63 發表於 20-3-4 11:01
叫,"82年生的金智英" / 順便介紹你睇埋另一套戲,Sammy 演 "花椒之味" 都係女人戲,幾好睇。
...

好的。謝謝。我暫時仍是work from home. 唔駛打扮返工唔駛搭車的確係多咗時間睇書睇戲

公爵府

唔好煩我 發表於 20-3-4 11:03
小說同電影都睇咗,互補長短,幾好

點解可以咁癲?男同女都係人,細佬同家姐個分別可以大到咁。文明社會的不文明。。。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

睇下先

公爵府

millennia 發表於 20-3-4 11:06
點解可以咁癲?男同女都係人,細佬同家姐個分別可以大到咁。文明社會的不文明。。。
...
其實香港早幾十年前都係咁樣,都係叫女出黎做野養仔讀書。係近來呢十幾年,無咁偏見,同女姓就業,進升機會多左。地位先有所提高。吾係,同韓國一樣。。。

公爵府

Tabo63 發表於 20-3-4 11:09
其實香港早幾十年前都係咁樣,都係叫女出黎做野養仔讀書。係近來呢十幾年,無咁偏見,同女姓就業,進升機會 ...

我記得讀小學時上社會堂,當時我未來m的,老師在課堂中講阿當夏娃,話因夏娃引誘阿當偷食禁果所以世世代代女仔都要受m come 之苦

當時我心諗有無攪錯呀,明明一齊食,點解得女仔受罰?男女不平等呢個觀念似乎係任何國家在任何年代都發生緊,但呢個概念由何而來。。。

公爵府

millennia 發表於 20-3-4 11:14
我記得讀小學時上社會堂,當時我未來m的,老師在課堂中講阿當夏娃,話因夏娃引誘阿當偷食禁果所以世世代代 ...
就算而家年代,日本,韓國,女仔做辦公室,同我地比,要做好多額外野。要倒茶遞水,男同事吾駛做,咪仲吾公平。升職機會都較男性低。我地香港算係好幸福。

大宅

香港或外國,女性的地位都算高。以前見外國客時,好憎見韓國客。新客嚟到office時,男人二郎腿一撟向後靠。到我男同事到,職位年資都不比我高,韓國佬竟然立正平坐

珍珠宮

回覆樓主:

有拍成電影,孔劉係男主角,睇到好心傷 ,韓國女性真係好低地位

珍珠宮

millennia 發表於 20-3-4 11:14
我記得讀小學時上社會堂,當時我未來m的,老師在課堂中講阿當夏娃,話因夏娃引誘阿當偷食禁果所以世世代代 ...

教會學校?甘講好侮辱女性

珍珠宮

看了小說

公爵府

Watt 發表於 20-3-4 11:52
香港或外國,女性的地位都算高。以前見外國客時,好憎見韓國客。新客嚟到office時,男人二郎腿一撟向後靠。 ...

佢哋唔係睇人,而係打從心底睇唔起女人。

公爵府

怪獸青BB 發表於 20-3-4 11:54
教會學校?甘講好侮辱女性

唔係。但可能老師本身信教。佢呢句說話直到好多年後嘅今日我都記得

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

謝謝分享

珍珠宮

Tabo63 發表於 20-3-4 11:09
其實香港早幾十年前都係咁樣,都係叫女出黎做野養仔讀書。係近來呢十幾年,無咁偏見,同女姓就業,進升機會 ...

知識改變命運!

一個越來越貪靚的國家,連小學生都要化妝。太細注重外表,追星,心思用在打扮,是好事嗎?讀書、向上動力在哪?自細太著意外人睇法,會更加自卑。根本是惡性循環。

首頁

尾頁

跳至