夫婦情感

跳至

首頁
45678...68

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 858D 的帖子

出街食飯“佢嘅行為”真係堅嬲,寧願係屋企食白飯都唔會同佢出街食。

我都有諗,除非日後有錢到我同佢一人佔據一層樓干犯唔到對方,否則將來都係唔樂觀。

珍珠宮

gilgil39 發表於 20-3-12 09:18
咁好彩冇多啲選擇俾你
就你呢個case, 令我想起c6成日買錯野,比我炳......好似買咗吾吸水質地嘅毛 ...
係啊。
果D唔吸水質地嘅毛巾 多數設計用來乾抹塵用嘅,比傳統設計嘅雞毛掃更好果效。可能呢個係佢買果時嘅唸法,冇唸過妳係另有用途。正如我樓上post 嘅link 裏有一篇文章,心理學家講到叫阿保辦事,要好詳細講你要佢做D乜,例如:買條毛巾係需要有吸水功能嘅,會用來點用嘅。
我前夫會成日用:「你事前唔知就開口問啦!」咁來炳我。炳到我口啞啞。係喔,我前夫又指得0岩喔。咁多個用法同用途,人哋唔一定同我唸嘅用途一樣嘛。我認為最好嘅,人哋唔一定認同我嘅。唔係人人個腦都一樣嘛。尤其我D阿保腦,多數唔會同人哋嘅一樣唸法。所以辦事前,我養成習慣要問清楚個 specification 先。呢個就係應用我先前提議用嘅 Agile 模式 與人共事 嘅好處。
我仲要善用而家嘅 Text Message 工具,將對方要辦到嘅要求寫出來,大家事後有得對正。我同我前夫如果唔寫低,我就會經歷到明明係聽佢講左咁嘅要求,點知事後佢話唔係喔。我真係啞口食黃蓮,有苦自己知。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

小菜豆 發表於 20-3-12 19:01
回覆 858D 的帖子

出街食飯“佢嘅行為”真係堅嬲,寧願係屋企食白飯都唔會同佢出街食。
又或者妳爭取到在那些無關痛癢,非生死病痛關頭嘅決定性情況下,例如行街食乜,要畀曬妳話事,妳來做選擇。
我和家父母次次去食飯,我都聽家父問家母:「喂,媽媽妳要食乜啊?」
阿保可能有一個特徵,就係冇乜時間觀念。出街最常聽到家母投訴話家父唔知時間過,佢仲要趕住翻屋企煮飯家嘛。我又聽家父投訴家母,成日吹人,搞到行街都行得唔安樂。
我前夫亦好多時投訴我唔知時間過,冇時間觀念。我前夫好似家母咁又係會等我等到佢煩。不過我已經畀我前夫訓練得我好好。我係手機設個鬧鐘,好似考試有定時咁,到時後做唔做完份卷都要交,抽身走人。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

子爵府

858D 發表於 20-3-12 03:01
"Are you yelling?" Asperger's, NLD, and Tone
https://blogs.psychcentral.com/aspergers-nld/2017/05/ar ...

即是你出來工作先知自己有阿氏?以前個社會對阿氏應該冇咩認識?你點樣確認你自己有?你又點知你爸爸有?
我c6年代根本冇乜阿氏嘅認知,莫講佢老竇.....

子爵府

858D 發表於 20-3-12 03:13
唔緊要,算係守得雲開暫且見月明啦。
我大女係十年前嘅測試,而且在美國,已經係全區最好嘅測試系統。開車 ...

你前夫唔認為你同個女有阿氏?marginal case 都可以一日確診,真係好勁!
我仔見個心理學家就話如果佢係嚴重,見一陣就可以確診,所以我個仔都唔算好明顯, 要等再見。不過佢對住外邊人又未必顯露晒佢嘅真性情

珍珠宮

gilgil39 發表於 20-3-12 21:32
即是你出來工作先知自己有阿氏?以前個社會對阿氏應該冇咩認識?你點樣確認你自己有?你又點知你爸爸有?
...
我由細至大都知自己硬係同人踭咁D。因為同屋住表兄姊多一齊玩大,就算自己睇唔到,佢哋細路都好多feedback話我知。講明點解唔鍾意同我玩,班主任話畀家母知我有問題,家母又毫不保留咁講翻畀我知。但係當時社會真係對阿保無知,亦唔花資源去知。
後來見到自己個女被測試診斷為阿保,才開始對呢個症狀進行搜索,學習。發現好多係有遺傳。跟住自己識得對號入座啦。後來認識我先生,我唔講,佢從觀察加上佢嘅知識,就已經懷疑我,再同我測試下,我正中測試有阿保嘅結果。
而家我都有知識追溯翻家父係有。我前夫成日話我屋企人唔正常。
一個人若要改進,必須誠實面對到自己嘅缺陷,而且勇於正視,先有機會改進。而且我唔想我D女步我後塵。如果佢哋見到媽咪都可以改到,佢哋都有希望可以克服到佢哋嘅缺陷。

珍珠宮

gilgil39 發表於 20-3-12 21:39

你前夫唔認為你同個女有阿氏?marginal case 都可以一日確 ...
我送我個女去測試嘅醫院係全州最勁嘅,對呢方面。
巧合,我個腦癱女第一次事發,送佢去嘅兒童醫院又係全美最勁嘅,對佢果方面。所以一晚就分析到。第日,成群學者跟住個全美排頭有名嘅醫生來圍住我個女學嘢。

子爵府

小菜豆 發表於 20-3-12 10:37
回覆 gilgil39 的帖子

"大仔曾經講過佢個腦係不停轉,不停諗嘢,連瞓覺都係"之前睇EK資優版, 好多帖都反映 ...

今次個心理學家又未同佢做評估喎!係咪有一份評估for自閉? 只係有問卷比家長。
但早兩年我試過俾佢做IQ Test,排除左係資優;四五歲時見過CAC,又話佢唔係ADHD,但佢真係唔停得㗎,雖然上堂冇出位,但係響屋企食餐飯中段都走來走去(到而家都會)。所以我覺得佢專注力有問題,但遇到喜歡嘅嘢就可以好專心。
後來見到亞氏嘅特徵,同阿仔好似,先再同健康院講。
暴力傾向佢都有,細個 好嬲時會打我㗎!後來做過感統訓練,有想過社交訓練,有時想打細佬都會hold住。當然情緒仍然好多時失控,話嬲就嬲。
佢都係敏感體質,聲音敏感係點?除咗呢樣,佢其他幾樣都有,所以去睇中醫調理身體。

子爵府

858D 發表於 20-3-12 21:47
我由細至大都知自己硬係同人踭咁D。因為同屋住表兄姊多一齊玩大,就算自己睇唔到,佢哋細路都好多feedback ...

咁你好叻!呢個症一般都係好自我,唔會認自己有問題,要克服(自我)先係最難!

珍珠宮

gilgil39 發表於 20-3-12 23:00
咁你好叻!呢個症一般都係好自我,唔會認自己有問題,要克服(自我)先係最難!
...

係咪 自我 同 自大 有一線之差呢?阿保係自我,但自我同自大係可以共存在阿保人身上嘅。而我選擇減去自大果part。
但係冇人會認自己自大。當我發現在生活上,自己嘅能力唔夠使時,命水又踭咁D,我第一段婚姻又嫁唔到好似我現任先生咁勁嘅男人,想唔認係自己問題都唔得啦。
生活困境逼成。

子爵府

858D 發表於 20-3-12 23:08
係咪 自我 同 自大 有一線之差呢?阿保係自我,但自我同自大係可以共存在阿保人身上嘅。而我選擇減去自大 ...

所以你都唔係幾嚴重,你勇於改變,會了解自己,冇阿氏那種「固執」
我有時都話c6自大,要佢了解自己,承認自己問題再去改造自己,真的不易

珍珠宮

gilgil39 發表於 20-3-12 23:30
所以你都唔係幾嚴重,你勇於改變,會了解自己,冇阿氏那種「固執」
我有時都話c6自大,要佢了解自己 ...

家父都改唔到吖。我而家大個女,睇到家父長篇大論講佢自己,我就知佢阿保嘅自我+自大。男人要係老婆,子女前威嘛,想威都係想攞被尊重感,點改呢。我唔使被尊重,我只要感到被愛 即是佢養我過世,咁就得喇。

珍珠宮

小菜豆 發表於 20-3-11 11:09

你係咪有兩個仔? 叫佢同細佬玩啦唔洗擔心, 佢地又唔係真自閉, 遲D會有朋友 ...
支持妳老公識翻多D比佢叻,比佢專業嘅人做朋友,互動。同呢D人相處,佢可能冇咁容易畀人激親。
我發覺我都鍾意同D比我叻嘅人互動,共事。我唔使講咁多嘢來叫佢哋來明我講乜,仲要係點極都唔明。簡直係磨蝕我EQ。
但係我家父就與我走相反路線,佢專揀D比佢IQ低,學識比佢少,只要認為佢講嘅嘢都係對嘅來聽就得喇。但係呢D朋友自然比佢能力低,自然就係獨立解決問題能力低嘅人,當然要依靠佢來解決好多問題啦。因為佢哋辦事能力唔得,腦袋又跟唔上家父,所以家父咪成日好容易燜憎。賣相唔好。畀人話脾氣醜。醜極都要同我家父做朋友,邊個叫佢哋解決問題能力低,要靠家父咩。
事實生活中,我係會幫呢D人,因為佢哋係貧乏有需要嘅人。但我唔會同佢哋做有思想交流嘅朋友。更加唔會同佢哋共事。因為我知道我哋個腦唔同。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 858D 的帖子

冇時間觀念真係好嚴重,但係只容許佢自己冇時間觀念,
兩個人一齊時,相反花時間做我想做嘅野就唔可以。真係極度自私。
亞保思維真係頂佢唔順。
有次去朋友喪禮,問起知道個女仔係血癌,後期只靠呼吸機維生,但已經腦部死亡,為咗免受其他治療痛苦,醫生讓佢老公簽字同意拔喉。
C6事後問點解放棄治療,明明用緊呼吸機即還有生存機會,點解唔用盡方法醫落去。我話就算繼續生存,佢都只能好辛苦咁用呼吸機吊命,生不如死。佢都唔認同,冇果份唔好令別人受苦,給予對方尊嚴嘅同埋心。換轉我去到生死關頭,要佢簽字,我諗我真係想快d死。

我估到妳都係鍾意同叻人交流。
想像到遇到叻人同凡人,亞保d嘴臉有幾大差別。

子爵府

858D 發表於 20-3-12 23:44
家父都改唔到吖。我而家大個女,睇到家父長篇大論講佢自己,我就知佢阿保嘅自我+自大。男人要係老婆,子 ...

哈哈!好似我個仔,一日到黑滔滔不絕,又覺得自己叻,啱晒......如果佢係學校都係咁,想有朋友真係難

侯爵府

2024年龍年勳章

成日坐唔定,有興趣就可以專注係專注力不足。
加埋敏感性體質都係自閉症包埋嘅package。
呢兩樣我仔都有。我仔仲要好介意食物質感,造成偏食,心理學家話佢哋一般都鍾意食澱粉質,唔怪得成日聽到宜家D小學生係學校淨食白飯唔食餸。

ADHD難處理好多,食藥放電都未必搞得掂。聲音敏感係佢哋對聲音無限放大造成困擾,例如我仔聽到舞獅,飛機聲,吸塵機和洗衣機聲都會喊。老師反映過課室開門關門聲都令佢分心,聲音都係佢哋專注力不足原因。

評估都有好多配搭嘅,我係協康會做全面評估,除咗針對自閉症,都有整體發展,社交等。IQ test就要6歲返CAC做。你仔就算唔係資優,都係智商高架啦,佢地用腦過多。

樓主係智商高所以讀書優異同做到專業職業。
我c6 mindset 都同一般人唔同,專做管理嘅野。
佢自覺天生就係要指揮別人。
加上數字同羅輯都好強,心算快過電腦果隻,對投資有自己一套理論心得。

子爵府

858D 發表於 20-3-13 01:15
支持妳老公識翻多D比佢叻,比佢專業嘅人做朋友,互動。同呢D人相處,佢可能冇咁容易畀人激親。
我發覺我都 ...

你哋講開呢様,使我諗起我仔補習老師,只係同我仔上了一堂已經覺得佢有類似ADHD嗰啲特質,之後好多時佢都會俾意見我,又同我講我仔思想比起同年嘅人成熟;可能係話題,例如我仔鍾意睇新聞,喜歡時事,對股票有興趣.......老師話因為佢同同年嘅人思想不同,所以同同學傾唔埋。

子爵府

小菜豆 發表於 20-3-13 08:13

我仔專注力真係唔得,好似比早兩年差咗,唔知係因為喺屋企所以放鬆D?又加埋青春期?不過之前見家長,老師都話佢上堂唔專心,所以諗緊可能俾佢針灸。
至於聲音敏感,佢又冇話聽到啲聲會令佢喊或者不安,但我覺得聲音會令佢分心;但佢對我把聲就一啲都唔敏感,成日叫好多次都唔應我
我仔反而鍾意食肉多啲喎!佢基本上唔偏食,但質感真係有少少要求,例如糊狀嘅食物就唔鍾意。

子爵府

小菜豆 發表於 20-3-13 08:13

有人介紹過心理醫生俾我個仔,其實對阿氏有冇用呢
我仔同你c6一樣鍾意指揮人,鍾意領導人,但佢都唔識同人相處,所以處處碰壁。
佢同樓主爸爸一樣鍾意同啲渣過佢嘅人一齊,成日同啲低年班玩,因為個個聽晒佢話,唔會反佢

禁止訪問

畀面勳章

首頁
45678...68

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊