自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

純呻:

返咗新工第二個月開始被通知要放no pay leave, 一星期只返三或兩日或更少,直至另行通知,返工果兩三日都唔知做緊乜,下下要諗番兩
三日前做到邊。我除咗keep住再搵工都唔知可以點。

如果你係我返工既心態會唔會仲幫佢博?其他舊人返工趁阿姐行開時都大聲呻無心機,放no pay 假時如果老細或其他senior 都唔聽/覆。

公司本身原來喺protest 時已經做少多過一半生意,而家更加唔駛講

伯爵府

虎到金來勳章

騎牛揾馬,唔好灰心,希望在明天

子爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章

而家差不多全香港都係咁,你難保搵到下份工唔會放 no pay leave, 可能扣薪重慘, 或壓低你入職薪金或冇晒福利、津貼,請三思。

侯爵府

2024年龍年勳章

捱住先啦~

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

襯放假搵過份工啦,咁攪法個個月出得40-50%糧點生活啊

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

咁真係好難學野

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

noproblemom 發表於 20-3-5 10:15
純呻:

返咗新工第二個月開始被通知要放no pay leave, 一星期只返三或兩日或更少,直至另行通知,返工果兩 ...

未有出路下(both 你,你同事和老闆)大家都是在共渡時艱吧~

象牙宮

noproblemom 發表於 20-3-5 10:15
純呻:

返咗新工第二個月開始被通知要放no pay leave, 一星期只返三或兩日或更少,直至另行通知,返工果兩 ...

返咗新工
收工少了多少?

非常時期, 只能耐心等待。 各行各業都差不多。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

你真係好慘,要睇下咩工種,
如果普通行業搵啲有啲行業未影響到

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

翡翠宮

Moppyhaha 發表於 20-3-5 10:28
捱住先啦~

X2

珍珠宮

回覆樓主:

咁樣佢都冇裁你
都算係咁

伯爵府

好多人都係咁,無辦法,忍耐一下。而家市道未必會請人,就算請人都大把人同你爭。見步行步。

芭芭拉

子爵府

回覆樓主:

做少一半生意都仲請你?

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

加油

大宅

當然我明白樓主心情,但你老闆都好慘,出一半人工,但公司接近0生産力。如果俾我,一係炒一半人,之后餘下人正常返工,大家都有出路。

首頁

尾頁

跳至