時政擂台

跳至

首頁
45678...18

尾頁

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Bonbon1001 發表於 20-3-7 12:01
希望佢地去晒美國,唔好再留係香港。佢地開心,我地仲開心

係,其實我為佢哋痛苦,日日生活喺佢哋咁厭棄嘅地方

別墅

回覆 sunnymama2 的帖子

https://www.msn.com/zh-tw/news/national/潘懷宗暗指武漢肺炎源自「美國」?王定宇批很夭壽!恐為台帶來困擾/ar-BB10EWPl

https://www.foodnext.net/column/columnist/paper/5234417904

別墅

回覆 LLM@ 的帖子

原發個案俗稱「零號病人」,指疫情擴散時被病毒或細菌性疾病感染的第一人。武漢市衛健委曾在2020年1月11日一份通報中指,首名新冠肺炎個案是一名61歲男子,發病時間是2019年12月8日,事後流行病學調查顯示該名患者是首位前往醫院就診的患者

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/2019冠狀病毒病疫情

https://today.line.me/tw/article/【易誤解】美國早在武漢前爆發新冠肺炎?字幕與影片內容有落差-k60M6M

閣下個張相似乎未經仔細fc 希望多看幾份source再傳播消息

男爵府

唔係麻,累人累物都可以扮受害者,自誇做英雄?咁同啲愛滋病患者唔周圍搞野,自誇自己犧牲唔做愛,唔使將病傳俾人有咩分別?唔係啲中國人搞出病毒,周圍傳染累人累物,依家使個個停學,隔離咩,不知所謂,累人累物。

男爵府

DoReMi媽媽 發表於 20-3-5 18:28
2009年美國爆發H1N1, 影響214個國家,導致全球6千萬人感染,美國何曾向全球道歉,今日病毒源頭未明,美國主 ...
H1N1 起源墨西哥,美國係受害者,要美國道歉? 咁跟你講法,你話武漢肺炎唔係起源中國,中國係受害者,中國咪更應該道歉?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

九暈畏 發表於 20-3-7 20:38
唔係麻,累人累物都可以扮受害者,自誇做英雄?咁同啲愛滋病患者唔周圍搞野,自誇自己犧牲唔做愛,唔使將病傳俾人有咩分別?唔係啲中國人搞出病毒,周圍傳染累人累物,依家使個個停學,隔離咩,不知所謂,累人累物..

點叫累人累物?你咁本事已溯源,肯定源頭係中國?憑咩話一定係中國人搞出病毒?西方國家不曾搞出病毒?正如你話啦,愛滋病邊度搞出嚟呀?你唔話佢哋累人累物?反倒走嚟話中國? 咪就係多你哩啲人囉,搞到美國不知所謂嘅媒體主持人都走嚟話叫中國道歉,道咩歉? 全球一體化,經商往來世界各國,新世紀新病毒,隨時會出現,你接受唔到新時代?

喺中國發現病毒,可以係好多原因,其中一個係中國夠勇氣去承擔公開,你睇下你吹捧嘅老美,連公佈檢測人數都唔敢呀,冇隱瞞怕咩講呀?你又知哩個病毒冇一早喺其他國家出現?而家因為中國冇隱瞞公開,一定源頭係中國?就連鈡南山都話源頭不一定是中國!

中國不惜封鎖千萬級人口城巿,禁足14億人,為世界阻擋病毒,前有冇其他大國咁做過?

象牙宮

九暈畏 發表於 20-3-7 20:56
H1N1 起源墨西哥,美國係受害者,要美國道歉? 咁跟你講法,你話武漢肺炎唔係起源中國,中國係受害者,中國 ...

起源墨西哥,但爆發喺美國,美國拖延6個月後先向世界公布,當時病毒已傳遍世界214個國家,死亡人數超越20萬人,美國係受害者? 當時中國有冇要求美國道歉?今日,美國憑咩叫中國道歉?再者,辜勿論源頭,但中國盡一國之力,犠牲14億人的自由,為世界阻擋病毒,由古至今,有幾多個國家做得到? 今日疫情稍緩,即復工即產,幫助其他國家舒緩解困,日,韓,伊朗,巴基斯坦,中國已出手捐物資派專家援助,你口中的老美做緊乜嘢? 不單冇為國民做基本檢測,仲隱瞞該國疫情,只一味耍手段抹黑中國,明眼人都睇到邊啲國家專重生命,邊啲國家置國民生命於不顧。

珍珠宮

https://m.youtube.com/watch?v=vKZ577aGx4I

#Coronavirus |FOX主持人向中国索要道歉 美国主持人愤怒回怼 DISCRIMINATION Jesse Watters gets paid to be that stupid!

象牙宮

九暈畏 發表於 20-3-7 20:56
H1N1 起源墨西哥,美國係受害者,要美國道歉? 咁跟你講法,你話武漢肺炎唔係起源中國,中國係受害者,中國 ...

盡管源頭未證實係中國,中國短時間內通報世衛,封城為世界阻擋病毒,令全世界有所防範,如果中國跟美國當年H1N1做法,6個月後先公布的話,美國唔駛道歉,點解中國要? 今日中國不但冇拖延,仲短時間內公布,卻落得被你哩種人要求講道歉?

正如世衛專家組組長講,

The World in your debts 世界欠你們的

男爵府

DoReMi媽媽 發表於 20-3-7 21:22
點叫累人累物?你咁本事已溯源,肯定源頭係中國?憑咩話一定係中國人搞出病毒?西方國家不曾搞出病毒?正 ...
不一定起源中國?H1N1 起源墨西哥,美國首先確診嘅人經調查都係由墨西哥去美國嘅人,但中國首先確診,第一日話造謠,隔一陣就話唔會人傳人,再爆到就話有限度人傳人,再爆到7彩就話可防可控,再爆到全世界就話不一定起源中國,仲話全世界欠左佢地。有邊句係真?造謠係真?唔會人傳人係真?定有限度人傳人先係真?真係龍門任你擺,狼來了講3次都已經冇人信啦。造謠>不人傳人>有限度人傳人>可防可控>不一定起源中國😌

象牙宮

tired 發表於 20-3-7 21:30
https://m.youtube.com/watch?v=vKZ577aGx4I

#Coronavirus |FOX主持人向中国索要道歉 美国主持人愤怒回怼 ...

我同你放條片出嚟,等大家容易睇到

西方國家對中國人一直存在歧視,見怪不怪,但眼看有啲自稱香港嘅中國人急不及待送上門俾人歧視,大開眼界

象牙宮

九暈畏 發表於 20-3-7 21:43
不一定起源中國?H1N1 起源墨西哥,美國首先確診嘅人經調查都係由墨西哥去美國嘅人,但中國首先確診,第一 ...

確診就係起源呀?咁簡單唔駛睇病毒基因圖譜啦,你知唔知咩叫病毒基因圖譜同病毒嘅歷史?,再者,發現病毒之後點處理都有責任,今日中國所做嘅一切絕對對全世界負了責任,相反,你盲撐嘅美國點解喺H1N1爆發後6個月先公布全世界?哩6個月內有幾多已中招嘅美國人或者去美國嘅人為世界輸入輸出幾多病毒?你連哩點都睇唔通透,憑乜叫中國道歉?當然,我都唔期望你會認識明白中國為世界嘅付出

不過唔緊要,我都唔需要令你明白,只係想講多次

中國不惜封鎖千萬級人口城巿,禁足14億人,為世界阻擋病毒,前冇國家曾經做過!

中國在嘲諷中走出了一條悲壯慘烈的道路,這一次是世界欠了中國。

象牙宮

不一定起源中國?H1N1 起源墨西哥,美國首先確診嘅人經調查都係由墨西哥去美國嘅人,但中國首先確診,第一 ...

確診就係起源呀?咁簡單唔駛睇病毒基因圖譜啦,你知唔知咩叫病毒基因圖譜同病毒嘅歷史?,再者,發現病毒之後點處理都有責任,今日中國所做嘅一切絕對對全世界負了責任,相反,你盲撐嘅美國點解喺H1N1爆發後6個月先公布全世界?哩6個月內有幾多已中招嘅美國人或者去美國嘅人為世界輸入輸出幾多病毒?你連哩點都睇唔通透,憑乜叫中國道歉?當然,我都唔期望你會認識明白中國為世界嘅付出

不過唔緊要,我都唔需要令你明白,只係想講多次

中國不惜封鎖千萬級人口城巿,禁足14億人,為世界阻擋病毒,前冇國家曾經做過!

中國在嘲諷中走出了一條悲壯慘烈的道路,這一次是世界欠了中國。

象牙宮

嗱~你盲撐嘅美國,到今日都仲對世界對國民隱瞞疫情,2017-2018年美國有6萬幾人話死於流感,不過CDC亦承認佢哋冇將全部個案都作化驗,就草草將6萬幾條命當死於流感,邊個知Covid 19會唔會一早已喺美國出現?美國當年H1N1都拖延6個月後先公布,你講嘅狼來了,係咪指美國?我最怕,你講嘅爆到七彩~唔知會唔會係美國喎!美國而家政策係唔驗就當冇

男爵府

DoReMi媽媽 發表於 20-3-7 21:52
確診就係起源呀?咁簡單唔駛睇病毒基因圖譜啦,你知唔知咩叫病毒基因圖譜同病毒嘅歷史?,再者,發 ...
我冇話確診係起源喎,你話美國冇就H1N1 道歉,咁美國夠唔係起源國啦,唔係起源國,總之爆發累到人就應該道歉,咁中國都應該道歉架,點解唔使道歉仲要人地欠左佢多謝?
短時間通報?咁通報嘅訊息係咪又係官方公開嘅造謠,不人傳人,有限度人傳人?都無乜可能通報同官方傳媒講嘅唔同麻?一路通報啲假野都叫負責任?

別墅

回覆 DoReMi媽媽 的帖子

就算起源美國,但爆發喺武漢,中國拖延成個月後先向世界公布,當時病毒已被部分醫生察覺,中國卻索性將他們列爲造謠者。中國係受害者?

象牙宮

九暈畏 發表於 20-3-7 22:01
我冇話確診係起源喎,你話美國冇就H1N1 道歉,咁美國夠唔係起源國啦,唔係起源國,總之爆發累到人就應該道歉,咁中國都應該道歉架,點解唔使道歉仲要人地欠左佢多謝?
短時間通報?咁通報嘅訊息係咪又係官方公開嘅造謠,不人傳人,有限度人傳人?都無乜可能通報同官方傳媒講嘅唔同麻?一路通報啲假野都叫負責任?...

吓?

九暈畏 發表於 20-3-7 20:38
唔係麻,累人累物都可以扮受害者,自誇做英雄?咁同啲愛滋病患者唔周圍搞野,自誇自己犧牲唔做愛,唔使將病傳俾人有咩分別?唔係啲中國人搞出病毒,周圍傳染累人累物,依家使個個停學,隔離咩,不知所謂,累人累物。
你意思中國係起源喎!
不一定起源中國?H1N1 起源墨西哥,美國首先確診嘅人經調查都係由墨西哥去美國嘅人,但中國首先確診,第一日話造謠,隔一陣就話唔會人傳人,再爆到就話有限度人傳人,再爆到7彩就話可防可控,再爆到全世界就話不一定起源中國,仲話全世界欠左佢地。有邊句係真?造謠係真?唔會人傳人係真?定有限度人傳人先係真?真係龍門任你擺,狼來了講3次都已經冇人信啦。造謠>不人傳人>有限度人傳人>可防可控>不一定起源中國😌 ..

仲有,道歉論係由美國帶起的,自然要問返點解美國自己唔就H1N1道歉啦

https://www.foxnews.com/media/jesse-watters-demands-apology-china-coronavirus

當然,美國要人道歉,好多事美國都要向其他國家道歉喎,你睇幾多人懟美國

象牙宮

acacius 發表於 20-3-7 22:11

就算起源美國,但爆發喺武漢,中國拖延成個月後先向世界公布,當時病毒已被部分醫 ...

中國拖一個月,你都覺得得係問題,咁美國拖6個月,你唔出聲?

象牙宮

acacius 發表於 20-3-7 22:11

就算起源美國,但爆發喺武漢,中國拖延成個月後先向世界公布,當時病毒已被部分醫 ...

你雙標呀?係就一早講啦,如果你本身雙標,就唔好扮公平嚟討論,否則,你對美國對世界,對國民,隱瞞疫情嘅嚴重性,有咩睇法?

男爵府

DoReMi媽媽 發表於 20-3-7 22:29
中國拖一個月,你都覺得得係問題,咁美國拖6個月,你唔出聲?
好心咪老作啲假野出黎啦,井底之蛙,2009年4月26日美國已經宣佈全國進入緊急狀態,係啲人格低賤嘅人先係度誣蔑人架啫,2009年新聞好易搵啫,作完老屈仲周圍講,冇人性冇人格冇道德。

Obama’s acting director of health and human services declared H1N1 a public health emergency on April 26, 2009.

https://www.politifact.com/factchecks/2020/mar/04/facebook-posts/president-obama-declared-h1n1-public-health-emerge/

首頁
45678...18

尾頁

跳至