自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

http://www.####.com/514216/24parent/曾到過深圳-兒子發燒後自行在家隔離-父母:去檢疫/

新冠肺炎疫情持續,如果小朋友發燒,家長一定好緊張!有網民在親子討論區分享,表示自己曾到過深圳,囝囝於二月初發高燒、肚痾,問過醫生朋友後,認為有機會是流感,於是立即帶兒子看醫生,回家後直接在家中隔離,兒子四日後退燒,期間並沒有到過政府的疾病控制中心檢驗。

發帖者表示兒子發燒二十多日前曾前往深圳,當日得知兒子發燒至103.7度後便立即和他看醫生,事後在家中隔離,父母把食物用品全放在房門口,而洗手間也是他自立獨立使用,而兒子已出來工作,懂得自己探熱食藥,能照顧自己。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

兒子四日後退燒,期間並沒有到過政府的疾病控制中心檢驗,有網民認為「發高燒、肚痾、流感」已經中了三項新冠肺炎病徵,建議他帶兒子到公院檢驗是否已感染新冠肺炎。另外亦表示,即使兒子已退燒,所有病都有潛伏期,不驗不知道發燒原因是甚麼。

有網民認為,萬一兒子真是患有新冠肺炎,發帖者全家都是潛伏帶菌者,出外的話就有機會傳染其他人仕,而且帶菌者可以毫冇病徵,潛伏期可以長至大約19日,建議發帖者立即到公院測試。但發帖者認為:「如果全部有感冒的市民、康復了也去政府要求測試、檢疫中心應該負荷不到、也一定影響到真正要求醫的市民。」

珍珠宮

回覆樓主:

呢單報導好明顯講緊大力個post

大宅

回覆樓主:

呢間嘢我都想問下,大力,係咪真係會自己痊癒, 自動好番曬

用戶要求終止服務

回覆 candiceLingLing 的帖子

上咗報?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

IHK 發表於 20-3-6 21:22
呢間嘢我都想問下,大力,係咪真係會自己痊癒, 自動好番曬

好明顯係講我兒子吧 ~

痊癒後、阿仔亦去照過肺、而肺部是清的、之後剛好公司亦要醫生證明(所以我們叫他去照肺是正確的)、我問過我醫院醫生朋友及家庭醫生、他們亦說沒有必要去做冠狀病毒測試、佢應該是中了甲型流感吧~

其實、香港無聊的人極多 ~

hungng    發表於 20-3-7 15:45
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

大力大力 發表於 20-3-6 21:42
好明顯係講我兒子吧 ~

痊癒後、阿仔亦去照過肺、而肺部是清的、之後剛好公司亦要醫生證明(所以我們叫他去 ...

我覺得做得好好丫!
放下自在

大宅

好明顯係講我兒子吧 ~

痊癒後、阿仔亦去照過肺、而肺部是清的、之後剛好公司亦要醫生證明(所以我們叫他去 ...

明白,原來都唔係嗰樣嘢

公爵府

candiceLingLing 發表於 20-3-6 20:48
兒子四日後退燒,期間並沒有到過政府的疾病控制中心檢驗,有網民認為「發高燒、肚痾、流感」已經中了三項新 ...

乜最近香港地冇新聞寫到呢個地步咩⋯⋯?

侯爵府

candiceLingLing 發表於 20-3-6 20:48
http://www.####.com/514216/24parent/曾到過深圳-兒子發燒後自行在家隔離-父母:去檢疫/
唔怪得似曾相識

珍珠宮

回覆樓主:

D人太無聊,已經過左成個月,兩個隔離期都過埋,仲要拎出嚟講,最近真係無野好講啦?

珍珠宮

怪獸青BB 發表於 20-3-6 22:31
D人太無聊,已經過左成個月,兩個隔離期都過埋,仲要拎出嚟講,最近真係無野好講啦?
...

有位姓盧網友相當關心大力兄,係各大Facebook 黃色專區留言貼文,成個月舊文都可以炒冷飯

水晶宮

兒子四日後退燒,期間並沒有到過政府的疾病控制中心檢驗,有網民認為「發高燒、肚痾、流感」已經中了三項新 ...

無睇過原帖,剩係睇樓主既分享,唔覺得有咩問題喎

禁止訪問

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

今日睇到fb有人上載,直頭cap哂bk圖,係大力嘅post

男爵府

回覆 IHK 的帖子

我記得公主號的莊小姐, 佢話係日本測到陽性, 之後入住醫院, 但並無得到任何治療, 而自動痊癒, 再測時陰性, 現已返港了!所以係咪要睇個人體質? 抗體?

子爵府

好明顯係講我兒子吧 ~

我啱啱睇到呀⋯⋯⋯⋯

珍珠宮

鍾小bb 發表於 20-3-7 02:29
我啱啱睇到呀⋯⋯⋯⋯

粉絲

別墅

回覆樓主:

發帖呢個人都好無聊喔,仲唔遮下人地個名

wcpcelia    發表於 20-3-7 08:41

子爵府

mike89 發表於 20-3-7 02:46
粉絲