0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我仔五個半月,因為以前佢終於捽面R面,所以先swaddle佢訓,訓得幾好就冇變過一路swaddle。依家佢五個半月,仲係swaddle佢訓覺會唔會對佢發展唔好?如果驚佢R面,戴手套訓覺好唔好呢?

大宅

咁大個就唔需要用SWADDLE其實過左三個月都唔駛用
真係會影響手部同腳既發展, 始終係包住左
戴手套都唔建議,因為佢地呢個時間係要手指開始靈活運用

捽面R面在所難免,勤力啲剪指甲
同埋損左其實都好快好返,唔駛太擔心

男爵府

ellen89118 發表於 20-3-9 08:38
我仔五個半月,因為以前佢終於捽面R面,所以先swaddle佢訓,訓得幾好就冇變過一路swaddle。依家佢五個半月 ...

識轉身後其實都唔建議包住。怕BB 夜晚轉左身趴喺度瞓冇對手幫佢撐起個頭會焗親。同埋自己碌黎碌去都係self soothing 既一種,佢吓吓靠包實先瞓到你遲早都要搵過第二種方式幫佢入睡。R面個個B 都有,勤剪指甲就得。

大宅

我仔6個半月仲用緊好想幫佢戒咗佢,但一唔用佢就好似瞓唔著咁,好辛苦氹到佢瞓,瞓無耐又R醒自己,搓/R到塊面紅晒/損晒

複式洋房

fafaryry 發表於 20-3-9 10:20
咁大個就唔需要用SWADDLE其實過左三個月都唔駛用
真係會影響手部同腳既發展, 始終係包住左
戴手套都唔建議 ...

多謝。我今晚解放咗佢,依家陪佢訓緊,佢訓得幾好,大字型,好似幾舒服(emoji)我夜晚會留意住佢

複式洋房

honeybid2 發表於 20-3-9 13:24
識轉身後其實都唔建議包住。怕BB 夜晚轉左身趴喺度瞓冇對手幫佢撐起個頭會焗親。同埋自己碌黎碌去都係self ...

我今晚唔包佢了,啱啱擺上床會扭一扭,之後訓熟咗都幾冷靜。我會勤力d剪指甲,多謝你呀

複式洋房

HyperBB 發表於 20-3-9 16:07
我仔6個半月仲用緊好想幫佢戒咗佢,但一唔用佢就好似瞓唔著咁,好辛苦氹到佢瞓,瞓無耐又R醒自 ...

我聽咗樓上意見,今晚解放佢。你不如試下陪bb同床訓,可以隨時觀察佢反應。我今晚都幫佢剪咗指甲。想要戒,係要狠心d,加油(emoji)(emoji)
因為工人姐姐日頭湊bb,我仔又係要人陪住玩唔肯自己玩嘅,所以工人姐姐都幾辛苦,我想佢夜晚有個好覺訓,咁日頭多d精力湊bb,我就夜晚陪仔訓,咁夜晚仔仔扭計都係我來呵返。

大宅

ellen89118 發表於 20-3-9 22:04
我聽咗樓上意見,今晚解放佢。你不如試下陪bb同床訓,可以隨時觀察佢反應。我今晚都幫佢剪咗指甲。想要戒 ...

咁佢有冇整醒自己呀?我上網睇咗啲資料話可以試下解放一隻手幾晚先,之後再放晒兩隻手,我都慢慢試下幫佢戒
我唔打算同bb同床呀,因為聽人講話一同床就好難番轉頭,我b一直都自己瞓一間房,所以最多夜晚辛苦少少,如果佢醒就過去氹番佢啦,始終都要有一個過程,一齊加油

複式洋房

HyperBB 發表於 20-3-10 03:20
咁佢有冇整醒自己呀?我上網睇咗啲資料話可以試下解放一隻手幾晚先,之後再放晒兩隻手,我都慢慢試下幫佢 ...

佢訓覺時間一樣,9點至朝早7:30。扭嘅次數都差唔多,包同唔包唯一分別係,有一半嘅扭,如果係包住訓,佢自己郁兩郁但郁唔到又自己冷靜返,只有少數需抱起;琴晚唔包,全部扭都要理佢,一係攬住佢禁住心口雙手等佢慢慢冷靜,一係抱起佢。

係幾辛苦啊,但牙b訓到都開心嘅,等呀b慢慢適應,我同老公會繼續輪流陪佢訓,希望佢每日都進步d。

大宅

ellen89118 發表於 20-3-10 07:50
佢訓覺時間一樣,9點至朝早7:30。扭嘅次數都差唔多,包同唔包唯一分別係,有一半嘅扭,如果係包住訓,佢自 ...

夜晚9-7:30都瞓得幾長時間喎,我今日日頭開始試解放一隻手,佢暫時瞓著咗都ok,冇乜點郁,不過好明顯係冇之前瞓得咁長時間,佢平時一日有兩覺可以瞓2-3個鐘,今日最長嗰覺可能大概瞓咗一個鐘倒咋。但佢冇乜特別扭眼瞓我就唔理佢啦。
呢家準備試夜晚最長嗰覺,我預咗今晚都冇覺好瞓要盡量睇實佢,佢瞓咗1個鐘多啲已經搓咗2次眼喇,不過暫時冇搓醒自己。
其實我想知係咪大大下啲bb就會自動唔會搓面R頭㗎喇

複式洋房

我覺得越大會越來越好。
我都預咗無覺好訓,最多同佢一齊訓,佢扭再起身,都算可以斷斷續續訓個長覺。收工返屋企無業餘時間直接陪佢訓,辛苦一段時間應該會有效果(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至