烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

超級唔開心,我都唔係新手做蛋糕,只係年幾無整過啫,最近幾日連整3次棉花蛋糕都失敗!拌入蛋白霜起泡,好明顯係消泡啦

以前出post問係如何不裂面、不收腰、爐溫問題。
估唔到今日我都要問點解蛋白拌入蛋糊會失敗

係咪全職湊仔湊到手殘,再也mix唔到幼滑蛋糊呀?
超級唔開心!
俾大家睇下,我呢個無做一排蛋糕嘅手,mix d乜野出黎!

男爵府

Hikouki 發表於 20-3-10 17:39
超級唔開心,我都唔係新手做蛋糕,只係年幾無整過啫,最近幾日連整3次棉花蛋糕都失敗!拌入蛋白霜起泡,好 ...

就咁睇入爐前已經衰衰地wor, 你d蛋白打成咩樣?

大宅

sheep010 發表於 20-3-10 20:48
就咁睇入爐前已經衰衰地wor, 你d蛋白打成咩樣?

濕性架!

而且先用1/3蛋白mix落蛋糊時都好正常好幼滑無泡,之後倒過去蛋白度mix就咁樣

我完全唔知咩事囉。。已經連續2,3次整蛋糕都係咁,超upset真係
沒可能全世界人都遷就自己! 想自己開心,不如自己遷就人、自己改變自己!

男爵府

Hikouki 發表於 20-3-10 20:57
濕性架!

而且先用1/3蛋白mix落蛋糊時都好正常好幼滑無泡,之後倒過去蛋白度mix就咁樣!

聽落冇錯,你係唔係用刮刀Mix?
係唔係攪得太耐?要輕手cut and fold.

大宅

sheep010 發表於 20-3-10 21:37
聽落冇錯,你係唔係用刮刀Mix?
係唔係攪得太耐?要輕手cut and fold.

用刮刀呀,一直都用刮刀,以前都好少消泡到咁!
呢排膊頭同手腕都有d痛,唔知係咪力水影響攪拌

其實我見過有d師傅好大動作咁拌入,反而快又靚喎!大師級就係不同...

沒可能全世界人都遷就自己! 想自己開心,不如自己遷就人、自己改變自己!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Hikouki 發表於 20-3-10 05:46
用刮刀呀,一直都用刮刀,以前都好少消泡到咁!
呢排膊頭同手腕都有d痛,唔知係咪力水影響攪拌
...

就咁睇入模前個樣都麻麻地,會唔會因為手腕痛,反而令你攪耐咗?不如再休息吓先啦。我有一排好迷手搓整麵包,手腕痛舊患復發,最後痛定思痛買廚師機,俾對手休息吓,不過我都係鍾意手搓。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

rose-mag 發表於 20-3-11 07:54
就咁睇入模前個樣都麻麻地,會唔會因為手腕痛,反而令你攪耐咗?不如再休息吓先啦。我有一排好迷手搓整麵 ...

其實唔係拌左好耐,其實都未拌得勻就爆晒大泡,見咁樣就算,不如早d入模入爐算橫掂都衰左

唉我都唔知,係緊張?心急?定手腕動作硬..連續3焗都係咁,浪費晒d材料!

今日再試,2蛋食譜,唔想浪費咁多食材

大宅

rose-mag 發表於 20-3-11 07:54
就咁睇入模前個樣都麻麻地,會唔會因為手腕痛,反而令你攪耐咗?不如再休息吓先啦。我有一排好迷手搓整麵 ...

老公見我唔成功都叫我買廚師機架,但根本無得代替人手拌蛋白呢個步驟嘛。我打蛋白又分到乾濕性,又打得夠,用廚師機都幫唔到啦係咪

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Hikouki 發表於 20-3-11 11:11
老公見我唔成功都叫我買廚師機架,但根本無得代替人手拌蛋白呢個步驟嘛。我打蛋白又分到乾濕性,又打得夠 ...

咁又係,打蛋白有廚師機,但拌就冇得搞,你係未拌完已唔妥,會唔會係蛋糊唔得?
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

侯爵府

陪月勳章

Hikouki 發表於 20-3-10 17:39
超級唔開心,我都唔係新手做蛋糕,只係年幾無整過啫,最近幾日連整3次棉花蛋糕都失敗!拌入蛋白霜起泡,好 ...

你拌完之後有無『鄧』下?

大宅

rose-mag 發表於 20-3-11 11:17
咁又係,打蛋白有廚師機,但拌就冇得搞,你係未拌完已唔妥,會唔會係蛋糊唔得?
...

蛋糊唔似有問題,因為將1/3蛋白放落去拌稀時好靚仔,係倒入蛋白之後出事..

我一陣每個步驟都影下相做record先

如果食譜寫3隻蛋,其實係咪中細蛋都ok?照計蛋黃同蛋白比例都細返丫,我有無理解錯

大宅

siumak 發表於 20-3-11 11:29
你拌完之後有無『鄧』下?

有,登完仲多d大泡

基本上係拌到中尾聲已有大泡,停左手d泡都係咁浮上黎,就知衰左

侯爵府

陪月勳章

Hikouki 發表於 20-3-11 11:34
有,登完仲多d大泡

基本上係拌到中尾聲已有大泡,停左手d泡都係咁浮上黎,就知衰左

『鄧』係離檯幾吋放手跌落檯﹐
點會『鄧』完仲多泡...

咁會唔會係你用錯手法去拌麵糊?

大宅

siumak 發表於 20-3-11 11:46
『鄧』係離檯幾吋放手跌落檯﹐
點會『鄧』完仲多泡...

係手殘拌蛋糊入蛋白失敗啦,睇第一幅相..

剛剛再整一個,今次應該無問題了,我放相落下面

大宅

尋晚狂煲拌蛋白霜片,剛剛再整(死唔心息),相信應該無問題,更加肯定之前手勢唔啱導致消晒泡

第一幅:蛋白濕性打發
第二幅:1/3蛋白拌入糊
第三幅:蛋白蛋黃糊拌勻
第四幅:入模
第五幅:海綿蛋糕而家用160度焗左20分鐘些少裂面,正常?

大宅

總算ok啦今次mix個蛋白..質地正常,只係低火過猛又凹底。

原食譜180度,我已經用160都唔得,下次試用140先得

侯爵府

陪月勳章

Hikouki 發表於 20-3-11 14:35
總算ok啦今次mix個蛋白..質地正常,只係低火過猛又凹底。

原食譜180度,我已經用160都唔得,下次試用140先 ...

男爵府

Hikouki 發表於 20-3-11 12:34
尋晚狂煲拌蛋白霜片,剛剛再整(死唔心息),相信應該無問題,更加肯定之前手勢唔啱導致消晒泡

第一幅:蛋 ...

係咪confirm 左係之前手勢唔啱?點唔啱法?我都想知

大宅

sheep010 發表於 20-3-11 19:48
係咪confirm 左係之前手勢唔啱?點唔啱法?我都想知

暫時應該係,明天再試睇下點

之前個刮去得唔夠遠就翻上面,隻手無一齊跟住一齊向前推遠就翻,所以一大pat麵糊一翻就空氣入晒去,d糊一摺落去就起泡了

今日個刮一落就去對面咁遠先翻上面,少d麵糊摺落去嘅,自然空氣都少d,又夠輕,唔知你明唔明

男爵府

Hikouki 發表於 20-3-11 20:09
暫時應該係,明天再試睇下點

之前個刮去得唔夠遠就翻上面,隻手無一齊跟住一齊向前推遠就翻,所以一大pat ...

應該明呀,我平時都係由12點一嘢介落6點位置,由最底翻上黎,快手+輕手,盡量用最少次數完成。

首頁

尾頁

跳至