6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

我嗰B而家七個月, 五個月已經有兩隻牙所以開始加固,食咗一個月糊仔跟住食粥。依家可以食兩餐粥仔,通常係菜心粥或者瘦肉粥。但佢食有啲嘢會敏感,例如小麥、南瓜、蘿蔔。加固之後開始有濕疹,但隨着天氣狀況時好時壞。

去睇皮膚科醫生,醫生話佢有機會係食得太多固體食物所以消化唔好,皮膚發咗出嚟。

想問下大家有冇聽過類似理論(emoji)(emoji)
佢加固食得好好唔想貿然停。

大宅

gswant 發表於 20-3-13 14:26
我嗰B而家七個月, 五個月已經有兩隻牙所以開始加固,食咗一個月糊仔跟住食粥。依家可以食兩餐粥仔,通常係 ...

只係聽過早d試多d唔同種類會少機會敏感,同埋BB 6個月前係用媽媽既抗體,跟住會慢慢少就開始建立自己既免疫系統,所以呢個時間開始敏感呀濕疹 1d都唔出奇

男爵府

gswant 發表於 20-3-13 14:26
我嗰B而家七個月, 五個月已經有兩隻牙所以開始加固,食咗一個月糊仔跟住食粥。依家可以食兩餐粥仔,通常係 ...

有機會,我B5個月有牙仔開始加固,佢都係開始有濕疹,發得最勁係6個月,睇咗1次E生搽咗幾次藥好返D,我唔敢再搽,買了California baby 既cream和沖涼一日不停咁搽,都有翻發,我又搽1一2次藥膏,又係不停搽cream補濕,慢慢就好返,期間只食糊仔停粥,而家7月好似穩定左冇發,我開始再煲粥試食物,暫時半個月食幾款粟米蕃薯瓜類紅蘿蔔瘦肉魚肉都未有事,都會繼續試新嘢食

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至