懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

醫院用我最後經期計我已懷孕7週
咁如果我要約照結構的話要唔要出去照超聲波睇吓確實週期先再約定照用醫院個計法去照結構?同埋大概幾週就要book?謝謝解答
回覆 芝士波波 的帖子

Hi 芝士波波,一般會安排係懷孕第18-22 週照結構,結構性超聲波會檢查胎兒內臟器官, 如心臟、腎、腦部、四肢等,依段期間胎兒嘅結構同內臟器官較為清晰,容易檢查 。政府醫院一般會按照準媽媽情況,例如家族病史、年齡等安排有冇需要照結構架,媽媽有冇去健康院/公院登記?
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

子爵府

你做左第一次產檢,醫生會根據胎兒大細去推算預產期,通常頭一、兩次會幫你修正下,除非差好少,例如1、2天,佢地會跟返經期計個個預產期,然後每一個之後嘅檢查,都會跟返預產期,例如早期唐氏會係11w-13w做 (7w-8w book),NIFT可以係10W後做(不過為免血液濃度唔夠,會建議接近12w先做),結構就20w-22w做,由於結構都幾full,可以12w左右就book

複式洋房

回覆 芝士波波 的帖子

推薦羅麗華醫生

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23154501&extra=page%3D3

複式洋房

回覆 芝士波波 的帖子

.

複式洋房

.

首頁

尾頁

跳至