1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個仔仲未好識自己用匙(畢)嘢食,我幫佢畢比佢自己拎住放入囗就識,麵包同餅就自己拎住食,但一到食飯就要我餵
好多朋友話大個啲就識自己食飯
我係怕到9月月返N仲未肯自己食飯

請問各位家長,你地小朋友係咪2,3歲都仲要餵?

大宅

ma128yy129 發表於 20-3-13 23:43
我個仔仲未好識自己用匙(畢)嘢食,我幫佢畢比佢自己拎住放入囗就識,麵包同餅就自己拎住食,但一到食飯就要 ...

我仔係如果好肚餓就會自己食 如果飯前食左零食or飲左奶就要我餵 我仔依加已經31個月 兩歲半

大宅

dadamama0615 發表於 20-3-14 00:02
我仔係如果好肚餓就會自己食 如果飯前食左零食or飲左奶就要我餵 我仔依加已經31個月 兩歲半
...

重點係要睇個餐岩吾岩佢胃口

男爵府

我個仔仲未好識自己用匙(畢)嘢食,我幫佢畢比佢自己拎住放入囗就識,麵包同餅就自己拎住食,但一到食飯就要 ...

25個月大,仲要我喂飯,如果食麵就自己食,可以十分鐘內搞掂,飯就我喂15分鐘左右,有時佢好肚餓會自己筆幾啖食
bb入到幼稚園見到其他小朋友自己食,無家長幫手慢慢就會自己食,反而番到屋企就變皇帝等人喂,見眼親戚既小朋友喂到5歲,佢地番全日N可以自理,但屋企食飯就要大人追住喂

子爵府

7、8個月起行BLW,自己手揸住食,1歲3、4個月開始用匙,宜家多數自己食,係偶然要我地餵佢,我估因為佢係我媽媽屋企見到婆婆餵表姐,覺得有人餵都唔錯,但因為我地唔會服務得佢太好,所以多數自己食

複式洋房

CCHINGC 發表於 20-3-14 09:12
7、8個月起行BLW,自己手揸住食,1歲3、4個月開始用匙,宜家多數自己食,係偶然要我地餵佢,我估因為佢係我 ...

依家都係俾佢自己揸住食,如果俾佢倚賴得多,就餐餐都要喂食

別墅

回覆 dadamama0615 的帖子

我放碗飯係張枱度,佢用個匙羹係咁篤個碗,又唔食喺度玩

大宅

我個仔兩歲同你個仔一樣 餅、生果、麵悅會自己食,食飯食通粉就唔願自己畢 我都唔知點令佢自動自覺畢飯

侯爵府

我女未夠歲半就識自己食啦,到依家21個月都係自己拎叉更食飯

要訓練佢地。又無得急
有d小朋友真係唔中意自己食

別墅

28 個月都仲要餵,次次自己食幾啖就要餵。我囡係懶+嗲,喜歡被照顧

大宅

我個25個月女,自己食只會食餸,一啖飯都吾食

男爵府

23m唔洗餵,只有食同唔食,佢飽或唔鍾意食就會攞食物玩,我唔餵,由得佢餓,下一餐就會食返多d,小朋友好醒架,佢哋唔會餓親自己。不過前提係我仔唔係奀仔先可以咁做,如果係瘦嘅我諗我都會為咗佢可以食多d而餵。

首頁

尾頁

跳至