自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

我返屋企個小巴機司伯伯,主動落車幫個婆婆拎架買餸車上小巴,叫婆婆搵位坐,自己就幫佢安置好架買餸車。

其實好小事,但好少見人會做。

大宅

mayuenhk 發表於 20-3-14 21:09
我返屋企個小巴機司伯伯,主動落車幫個婆婆拎架買餸車上小巴,叫婆婆搵位坐,自己就幫佢安置好架買餸車。:g ...

個小巴司機好好人啊

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

香港情

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

真係好少見

大宅

我返屋企個小巴機司伯伯,主動落車幫個婆婆拎架買餸車上小巴,叫婆婆搵位坐,自己就幫佢安置好架買餸車。:g ...

多啲好人好事!獅子山應該係咁!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

好少小巴司機會咁好

我好怕搭小巴,因為大部分好似揸緊衝鋒車咁,又粗口多到暈

公爵府

BK Milk勳章

竇漪房 發表於 20-3-14 21:29
好少小巴司機會咁好

我好怕搭小巴,因為大部分好似揸緊衝鋒車咁,又粗口多到暈

紅巴就多數會開好快,綠巴就好少。

男爵府

回覆樓主:

我估計喺專線綠色小巴好司機,值得表揚 !
如果紅小巴勁少人情味既司機 ,
只有亡命飛車。

水晶宮

回覆樓主:

感人

水晶宮

好難得

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

要讚

大宅

回覆樓主:

黃竹坑入醫院果程小巴個叔叔都好好
我入幾次,都見佢叫d公公婆婆小心上落
真是好sweet

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

最同意你最尾果句好小事,但好多人都冇咁做
不要從別人的嘴裡去認識我

別墅

回覆樓主:

小巴機司伯伯 ..好人好事.
比個Like 佢

子爵府

我試過有一次搭小巴, 有個伯伯係葵盛泳池上車, 搭一個站去 胸肺科, 個伯伯有少少行動不便, 上車個司機話佢一個站都撘, 係咁話佢, 全車人冇人出聲, 跟住我忍唔住出聲同司機講: 司機你都會有老嘅一日架,體諒下啦, 跟住佢冇再出聲

珍珠宮

我有遇見過一啲雖然冇落車幫手,但係見到係老人家或帶住細路嘅,佢哋會講句:慢慢,小心啲!
我都已經覺得佢哋好好
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

水晶宮

買少見少,遇到會好感恩,原來香港仲有愛
遇過有啲小巴司機衰到冇人有!好彩亦遇過一啲係好好嘅!好難得

侯爵府

我都遇到(綠VAN), 示威果時, 完全無車, 我等緊小巴跟本無上, 但司機叔叔好人, 叫我地儘上, 企位喇, 如果唔係你地唔會有車走, 真係好感激佢。

我另一同事都遇到綠VAN好司機, 又係咁, 但有乘客阻止, 話有事保險無得陪, 搞到司機好無癮, 但都照比客上, 有乘客出聲, 叫佢收聲, 唔好影響司機渣車。有時好人真係好難做, 呢D艱難時期, 大家都明處理, 真係逼於無奈司機想幫下人, 但比人凶。

首頁

尾頁

跳至