自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

環保接龍勳章

頭先睇到個對加拿大無言的post。睇完Facebook 內的新聞,有少許感想,只係舒發個人見解,不喜勿插!

首先要澄清,加拿大係經過SARS的創傷,老D的移民係知道當時的風聲鶴唳,對Covid-19的事不會待慢的。

有關從Facebook 睇到的嗰段新聞,話係worse case scenario(最壞打算),唔係現在發生的事。萬一我哋的情況好似義大利咁,我哋先要大量屍袋,要funeral home準備,墓園請定人。現在唔凖備,唔通爆到不可收拾先臨渴掘井?我哋的醫院係有準備𠺢,現時重未有病人到醫院會被拒絕喎!

自從Covid-19從武漢爆發,加拿大政府已經話比D國民聽,如有不適請打某個專線電話,有醫護人員會話比我哋知點做,包括點自我隔離,亦會有穿晒保護衣物的醫護人員會上門做testing。咁樣病人減少對外接觸及播毒的機會。美國做testing要收錢,加拿大做係免費,D國民唔會因冇錢做testing而其奇去藥房買藥食。

子爵府

環保接龍勳章

另外加拿大係multi-cultural的國家,現在病毒係全球爆發中,會有不同種族的國民從外地返加拿大,確診個案自然會昇高。政府差不多每日都有更新,亦在新聞媒體買廣告,叫D人點樣防疫。 我哋的數字係實數,冇虛報!之前話從高危地區返來要先要自我隔離,現在係叫所有國民減少/避免去大型活動及被免外遊,就算玩完返來係要"立即"自我隔離。

從報紙上看到,病人由3個月大bb到80幾歲的老人家,我冇見到邊個省的醫療衛生官話叫D老人唔好醫等死之類的事。加拿大專重人權,亦愛適每個人的生命。唔會因老人家可能係醫療重擔,而值病毒而放棄佢哋!

在口罩上,疫情初爆發時,大量口罩及物資已經被中國的買手以極速掃清。我哋想買都買唔到。身為海外華人,雖然知道國內疫情嚴峻,但病毒四方八面來的時候,我哋就連保護自己或家人的物資都買唔到。我的心情係無奈但正面,希望用咗的人得到保護,希望疫情早日受控。

子爵府

環保接龍勳章

邊境上,現在是March Break, 係好多國民外遊的時節。要出門玩冇人可以阻止,但佢哋返來就立即自我隔離啦!就經過連日加國總理同D醫療衞生官的講話,相信我哋好快會封關、封國了!

重申一下,加拿大同美國係好唔同!我哋之前已兩手準備,唔會殺到埋身先叫人幫手。加國的元首是總理(Prime Minister),唔係總統(President)。未係加拿大長住過的人,請勿因一段、兩段新聞或消息而妄下定論,加拿大的生活雖然悶,但平安喜樂的生活係壓力山大的外人未必能明白或體會的!請大家平安健康!

大宅

伯爵府

祝福所有加拿大的人民,希望你們平安過渡!

男爵府

回覆 tchu 的帖子

我住US, 我好支持你講法, 我老公家人係Toronto住, 佢地都好自律, 希望大家可以平安渡過今次疫症, 天佑世人

子爵府

多謝你分享!感覺你很正面!希望大家認真防疫,保護自己之餘,亦保護了其他人!祝福疫情早日受控!

tchu    發表於 20-3-17 00:22

琥珀宮

tchu 發表於 20-3-16 22:49
頭先睇到個對加拿大無言的post。睇完Facebook 內的新聞,有少許感想,只係舒發個人見解,不喜勿插!

首先 ...

識人阿女係加國讀中學,學校唔俾佢地戴口罩,理論係戴咗口罩就會減低戒心,以為有防護喎,而唔注意做其他防禦,如勤洗手。

中西方面對病毒,不嬲都有處理差異,冇意見。

珍珠宮

加拿大目前還算守得不錯。確診341,死亡1。
不過每日新確診數目呈現攀升走勢。

加拿大有沒有禁止美國入境的外籍人士?
加拿大總理做了病毒檢測沒有?結果如何?

子爵府

環保接龍勳章

回覆 rickswim 的帖子

Thank you!

子爵府

環保接龍勳章

回覆 bettylovingbb 的帖子

Thank you! 你話得對,天佑世人,希望大家都平安渡過!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

謝分享,資訊發達,凡事都應要多面睇

好好保重,希望疫情早點緩和

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

咁加拿大比美國積極好多 可喜! 希望可以安然渡過疫情
放下自在

伯爵府

我女都係Toronto, 問佢使唔使寄口罩俾佢,佢都話唔使,無人戴。 Ontario 宣佈左停課,係March break 後加2星期,暫定5 April 復課。 呢個安排係全國性還是省政府自行決定?

大宅

題外話.. 其實 sars 期間我正身處 Toronto..
我地當時又唔覺有咩影響..
亦唔見有人帶口罩... 亦無做咩防疫...
除左見同住既內地 housemate有時會用醋拖下地咁...

不過我唔相信加拿大政府會好似報道咁草菅人命..
祝福加拿大,全世界都要加油

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

tchu 發表於 20-3-16 22:50
邊境上,現在是March Break, 係好多國民外遊的時節。要出門玩冇人可以阻止,但佢哋返來就立即自我隔離啦! ...

多謝你的講解,祝福所有人一切安好 安然度過呢個疫情

複式洋房

tchu 發表於 20-3-16 22:49

首先 ...

樓主好野,以正視聽!

子爵府

環保接龍勳章

回覆 SandyKL 的帖子

冇錯,我都收到教育局的信,話明小朋友不可以帶口罩返學。原因係話小朋友因爲帶著口罩,就以為好安全,周圍模(口罩、枱面、牆壁、locker)完唔洗手就攞嘢食或模自己的面。第二係當其他都冇帶口罩時,帶口罩的同學會製造校內恐慌(唔係我作大的),繼而令帶口罩的同學成為被排擠的目標。這點係東、西文化的差異,西方人覺得帶口罩係因為病人或醫護人員先帶,自己冇病冇痛唔會帶,病就留係屋企休息。

水晶宮

回覆樓主:

加拿大好過尾國

加油

子爵府

siulili 發表於 20-3-17 00:03
我女都係Toronto, 問佢使唔使寄口罩俾佢,佢都話唔使,無人戴。 Ontario 宣佈左停課,係March break 後加2 ...

安省only

~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~
**if you wanna cry, cry on my shoulder;
    if you need someone who cares for you;
    if you're feeling sad; your heart gets colder;
    yes I show you what real love can do.**

首頁
12345...7

尾頁

跳至