自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

tchu 發表於 20-3-17 00:35
回覆 SandyKL 的帖子

冇錯,我都收到教育局的信,話明小朋友不可以帶口罩返學。原因係話小朋友因爲帶著口 ...
我仔小學後期學校都用同一論點唔俾學生帶口罩回校,所以我才有口罩存貨。

伯爵府

yy13 發表於 20-3-17 00:39
安省only
oh ic。 有咩原因只是On 有此安排呢? 照計BC嘅情況應該同On差不多。

子爵府

我仔喺多倫多讀high school
1月尾戴左1日口罩
翌日學校已即通知全校學生
戴口罩=唔舒服
唔舒服就唔好返學
戴口罩入學校門口
一係即除
一係即走
與其話怕d 學生因戴口罩弄巧反拙
倒不如教下d 學生點樣先係正確戴口罩
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~
**if you wanna cry, cry on my shoulder;
    if you need someone who cares for you;
    if you're feeling sad; your heart gets colder;
    yes I show you what real love can do.**

子爵府

環保接龍勳章

回覆 平平常常 的帖子

政府開始收緊對入境旅客的政策。已經叫國民盡量不要外遊,可以返來的盡快返國。感覺就快要封國,希望自己想多咗!總理的太太確診,總理應該冇事(結果冇講),在14天隔離中。因佢太太中招,令佢17位親友,包括總理的媽媽都接受隔離。

珍珠宮

回覆樓主:

祝福

子爵府

tchu 發表於 20-3-17 00:50
回覆 平平常常 的帖子

政府開始收緊對入境旅客的政策。已經叫國民盡量不要外遊,可以返來的盡快返國。感覺 ...

我估March break d人去完旅行返晒
就好大機會封
**if you wanna cry, cry on my shoulder;
    if you need someone who cares for you;
    if you're feeling sad; your heart gets colder;
    yes I show you what real love can do.**

伯爵府

tchu 發表於 20-3-17 00:50
回覆 平平常常 的帖子

政府開始收緊對入境旅客的政策。已經叫國民盡量不要外遊,可以返來的盡快返國。感覺 ...
佢話佢無病徵,醫生建議話唔使做檢測喎。

大宅

tchu 發表於 20-3-16 22:49
頭先睇到個對加拿大無言的post。睇完Facebook 內的新聞,有少許感想,只係舒發個人見解,不喜勿插!

首先 ...

十分贊同! 身處加國,各省自行決定會否停課.

男爵府

回覆 tchu 的帖子

個熱線電話打唔通.有D病征但冇外遊,佢會幇你做測試嗎?

子爵府

子爵府

siulili 發表於 20-3-17 00:45
oh ic。 有咩原因只是On 有此安排呢? 照計BC嘅情況應該同On差不多。

真係唔知點解
不過唔係咁都唔掂
未必真係所有去完旅行嘅人都會自我隔離
而且多倫多好難買到口罩
依家強制停課
大家都安心

子爵府

早2日朋友喺can tire 見到
呢d 正常時期只係幾蚊+tax
依家要$65+tax

伯爵府

yy13 發表於 20-3-17 00:59
真係唔知點解
不過唔係咁都唔掂
未必真係所有去完旅行嘅人都會自我隔離
多倫多好早已難買口罩,當時只有幾個cases, 我問Montreal嘅親戚一樣係買唔到口罩。 我絕對相信香港更容易買到口罩,而家仲有幾間香港口罩開售,應該更加容易買到。

伯爵府

yy13 發表於 20-3-17 01:04
早2日朋友喺can tire 見到
呢d 正常時期只係幾蚊+tax
依家要$65+tax
呢隻應該乜都唔防架喎。

子爵府

siulili 發表於 20-3-17 01:07
呢隻應該乜都唔防架喎。

好過冇

伯爵府

yy13 發表於 20-3-17 01:10
好過冇
agree

子爵府

siulili 發表於 20-3-17 01:05
多倫多好早已難買口罩,當時只有幾個cases, 我問Montreal嘅親戚一樣係買唔到口罩。 我絕對相信香港更容易 ...

1月尾已經好難買

子爵府

回覆樓主

學校停課,大學 virtual classroom, 大公司開始 work from home, 希望把感染降低,亦有 drive-through testing, 連車都唔洗落。

tchu    發表於 20-3-17 03:50

複式洋房

chill-out 發表於 20-3-17 01:12
學校停課,大學 virtual classroom, 大公司開始 work from home, 希望把感染降低,亦有 drive-t ...

加国封关了https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/amenews/20200317/bkn-20200317014257278-0317_00972_001.html

伯爵府

回覆樓主:

多謝樓主信息 !

首頁
12345...7

尾頁

跳至