自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

男爵府

回覆樓主:

e期e度興講外国月亮5係特別圓,所以一有外国新聞就会不放過,運用看過下報導,去過下旅行,親友口述的經驗,來作出最專業的評論,你住當地的反而5專業。

bettylovingbb    發表於 20-3-18 02:02

珍珠宮

luvkaka 發表於 20-3-17 10:15
你好, 我細個都係加國大, 不過我真係唔知有"加拿大係經過SARS的創傷", 依件事, 可能果時我真係細個掛.唔好 ...

文化差異、個人想法不同,ok冇問題,但自己唔戴口罩就迫人唔準戴就……

子爵府

其實你們所做的正是香港人之前要爭取才能取得(你們是政府明白就去做),還要受某些人又話人多餘又話你做謠。如不是某些人根本全世界不用封。

水晶宮

redhot 發表於 20-3-17 10:27
文化差異、個人想法不同,ok冇問題,但自己唔戴口罩就迫人唔準戴就……
...
自由民主囉!

公爵府

牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

祝福所有加拿大的人民,大家平安渡過!

珍珠宮

silverdog 發表於 20-3-17 02:23
加国封关了https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/amenews/20200317/bkn-20200317014257278-0317_00972_001.html
...

美國人除外!

既然加拿大現在情況比美國安全,可以預期,有誘因讓美籍人士逃去加拿大避難 。

美國是承認雙重國籍的 ,英國首相都係早兩年為了上位鋪路才放棄美國籍。在歐洲擁有美國籍的人,有機會逃難去加拿大。

珍珠宮

tikman321 發表於 20-3-17 10:26
e期e度興講外国月亮5係特別圓,所以一有外国新聞就会不放過,運用看過下報導,去過下旅行,親友口述的經驗 ...

正如香港做得好好都有人罷工,又正如明明最自由,但有人話無自由?

子爵府

環保接龍勳章

回覆 bhamcy 的帖子

D加拿大人都唔係好明點解總理唔封美國關。但個人愚見係因美加邊境太長,不能話封就封。此外兩國的貿易往來頻繁,封得太急對經濟影響可能更大。

男爵府

wantaima 發表於 20-3-17 11:37
正如香港做得好好都有人罷工,又正如明明最自由,但有人話無自由?

香港自由,係人民5生性,政府做咩都鬧,反觀外国政府,或許當地人民冇奈5滿意,但5会好似有d人咁癲左破壞,有咩都係政府錯。睇左好幾日外国5係特別圓特別報導,我反而覺得外国政府政策雖然好差,但人民反應唔激進。e点已經好過香港多多聲。

bettylovingbb    發表於 20-3-18 02:15

男爵府

luvkaka 發表於 20-3-17 10:15
你好, 我細個都係加國大, 不過我真係唔知有"加拿大係經過SARS的創傷", 依件事, 可能果時我真係細個掛.唔好 ...

Me too, i was and still at there.

同樓主睇法有d唔同

自己都曾經係衣面醫護,講真,對加拿大醫療負信心

今次真係對政府十分失望

伯爵府

回覆樓主:

回想一年前去温哥華醫院陪家姐,眼見 加拿大醫院嘅醫療好失望, 醫護冇感染控制完全常識, 我家姐做完手術有肺炎,我當然帶口罩,個高層竟然問我做咩帶口罩我話保護自己, 佢好似好不滿感, 冇一個醫護戴口罩

現在我家姐冇口罩,我只好寄畀佢, 因她身體唔好,所以我叮囑佢一定要戴口罩, 千萬唔好怕人哋嘅眼光

禁止訪問

別墅

我身在加拿大,非常讚成樓主所說的,每個國家的處理方法也不同,大部分加拿大人也十分自律,絶不認同不住這裡的人(隔離post),沒有看過加拿大的實際情況,就妄加批評,唯恐天下不亂

tchu    發表於 20-3-17 13:13

伯爵府

chrisdina 發表於 20-3-17 11:47
Me too, i was and still at there.

同樓主睇法有d唔同

同意,我家姐就因為加拿大的醫生醫人方法失去了一隻腳,永遠吾緊張病人, 掉以輕心

子爵府

環保接龍勳章

回覆 IloveJJ 的帖子

無錯!中、小學係唔比學生帶口罩。但無話大學生、成年人、老年人返學/出街唔比帶口罩喎!

疫症在國內爆發初時,有做醫療用品買手的朋友話過我知,叫我最好買定口罩,消毒用品、搓手液同日常需要的藥物看門口。佢話原因係D貨(口罩)剛從中國運到加拿大的貨倉,就有中國買手到,願意出高價截咗D貨,截的唔係9箱、10箱咁少,係成貨櫃D貨掃,然後用空運寄返中國。因為供不應求,D普通口罩本來十幾蚊一盒,好快就變成$40-$50。最貴係藥房見到個標價係$89.99,可惜我手慢無緣見實物。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我有加國既家人走左番黎HK
佢話對個邊負信心喎
而我只想踢番佢走 咪帶病毒番黎
口罩又唔用 住我娘家

禁止訪問

子爵府

環保接龍勳章

回覆 luvkaka 的帖子

唔會打頭,多謝你的分響。我當年返緊大學,附近係醫院群。記得SARS初時,醫院的人因唔知係什麼病,所以一D都唔認真去處理。點知疫情爆發,知道此病毒的嚴重,D醫護人員先全武裝出現。就因為SARS的疫情,令人不敢出街,多倫多的飲食業同旅遊業示傷到入肉,之後就推出Summerlicious 去救返D經濟。

珍珠宮

tikman321 發表於 20-3-17 11:45
香港自由,係人民5生性,政府做咩都鬧,反觀外国政府,或許當地人民冇奈5滿意,但5会好似有d人咁癲左破壞 ...

係人民過份自由既後果!

子爵府

環保接龍勳章

回覆 8331 的帖子

我病咗就會帶口罩,試過返新工,manager(白人)見我帶口罩,好心問我發生什麼事,點解要帶口罩。我的解釋係我愛工作,亦愛各位同事,但我唔想將愛我的病菌傳比任何人。自始佢冇再問啦!人哋點睇自己唔重要,如果為了保護自己同其他人,唔需要理會別人的眼光!祝你姊姊身體健康!

首頁
23456...7

尾頁

跳至