自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

redhot 發表於 20-3-17 10:27
文化差異、個人想法不同,ok冇問題,但自己唔戴口罩就迫人唔準戴就……
...

最唔明呢樣

伯爵府

tchu 發表於 20-3-17 13:07
回覆 8331 的帖子

我病咗就會帶口罩,試過返新工,manager(白人)見我帶口罩,好心問我發生什麼事,點解 ...

你答得好得體

多謝你祝福,我祈求疫情快d過去,好想再去探她

翡翠宮

God bless Canada and the world!

希望某D 人唔好再落井下石Or Spread Out 一D 未清楚的報導!

其實去到哩一刻, 個病已經去到世界不同的地方,唔係幾個地方有疫情咁簡單。世界係一個經濟共同體,最終HK 也會大受經濟影響的。
同埋有好多人死亡,係一件傷感既事,唔係好明為何有人仲不斷取笑人地國家做得唔好,黎抬高自己地方和國家既做法?!

公爵府

tutik 發表於 20-3-17 09:05
講到物资,世界互通,要揾總有渠道搵到,西方人根本冇带口罩習慣,什至抗拒人带,可能自知供應有限,怕互相 ...
數據係最好嘅證明,我哋香港人差唔多全民都戴口罩,每天仍有二百多萬人在外活動,可以每日維持單位數字確診,戴口罩絕對係有用。

子爵府

我喺BC省。對於封關係非常失望。一係你唔好封。唔好等自己老婆有事先黎封。要封就應該全部封。唔好封d唔封d。咁同香港唔封大陸一樣。冇乜作為

子爵府

環保接龍勳章

回覆 IloveJJ 的帖子

雖然D貨係中國來,但係加拿大公司係要比錢,物資亦用來供應加國醫院、診所或需要口罩的人/公司。物資被截走係會影響到加國人。例如牙醫冇口罩係開唔到工的。我之前都講過,大學生、成年人、老人家都有帶口罩的,請唔好話加拿大人唔帶口罩。

珍珠宮

8331 發表於 20-3-17 11:49
回想一年前去温哥華醫院陪家姐,眼見 加拿大醫院嘅醫療好失望, 醫護冇感染控制完全常識, 我家姐做完手術 ...

我最不能理解的是,醫護人員唔帶口罩保護自己,還點有能力去保護病人,如果佢哋感染病毒,佢哋更加容易將病毒感染本身已經體弱的病人。

男爵府

tikman321 發表於 20-3-17 11:45
香港自由,係人民5生性,政府做咩都鬧,反觀外国政府,或許當地人民冇奈5滿意,但5会好似有d人咁癲左破壞 ...

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

tchu 發表於 20-3-17 13:07
回覆 8331 的帖子

我病咗就會帶口罩,試過返新工,manager(白人)見我帶口罩,好心問我發生什麼事,點解 ...

病咗點解仲要返工呀, 唔係留喺屋企休息仲好啲咩

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

tchu 發表於 20-3-16 22:50
邊境上,現在是March Break, 係好多國民外遊的時節。要出門玩冇人可以阻止,但佢哋返來就立即自我隔離啦! ...

多謝分享,祝願大家百毒不侵

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

https://youtu.be/b-U_jT9qWvs
https://youtu.be/9iqFRaCoyvw
Naomi Campbell 之前搭飛機都做足保護,之後就更加,聽唔聽政府支笛,咁嘅時期,真係個人選擇.

珍珠宮

平平常常 發表於 20-3-17 11:27
美國人除外!

既然加拿大現在情況比美國安全,可以預期,有誘因讓美籍人士逃去加拿大避難 。

加拿大點解唔封美國,原因其實唔少人都估到。

男爵府

gillygulu 發表於 20-3-17 14:08
我喺BC省。對於封關係非常失望。一係你唔好封。唔好等自己老婆有事先黎封。要封就應該全部封。唔好封d唔封d ...

我都非常失望,不枉我大選無選佢!

伯爵府

tikman321 發表於 20-3-17 11:45
香港自由,係人民5生性,政府做咩都鬧,反觀外国政府,或許當地人民冇奈5滿意,但5会好似有d人咁癲左破壞 ...
加拿大一樣搶日用品囤積,連沖涼液都搶。 世界各地都一樣。

最大分別係香港有一群乜都反乜都鬧政府嘅群組不停係度搞事。

男爵府

Smallraindrop 發表於 20-3-17 13:27
God bless Canada and the world!

希望某D 人唔好再落井下石Or Spread Out 一D 未清楚的報導!

個d 小題大造唱衰人國家的好無品

侯爵府

8331 發表於 20-3-17 11:51
同意,我家姐就因為加拿大的醫生醫人方法失去了一隻腳,永遠吾緊張病人, 掉以輕心
...

我都經歷過家人朋友比家庭醫生Hea醫延誤病情嘅經歷,只可以話習慣咗加拿大醫療制度,唔會無言,只會無奈。

伯爵府

Shellyxlk 發表於 20-3-17 16:18

我都經歷過家人朋友比家庭醫生Hea醫延誤病情嘅經歷,只可 ...

所以其實香港嘅醫療係幾好, 而且香港嘅醫生係有料好多, 加拿大醫生醫頭就醫頭醫腳就醫腳,唔識全面醫人

水晶宮

tikman321 發表於 20-3-17 10:26
e期e度興講外国月亮5係特別圓,所以一有外国新聞就会不放過,運用看過下報導,去過下旅行,親友口述的經驗 ...
咁又唔可以咁講, 我係果边咁多年, 我會講佢既利弊比大家听. 不過好似冇咩人中肯

大宅

回覆樓主:

其實想國民戴口罩, 國家元首帶起肯定跟著個個都口罩, 你睇習大大和李克強初期都沒口罩但好快連開會出鏡都口罩了,理得理英美講啲咩,學邊個話齋,看誰可笑到最後。

子爵府

環保接龍勳章

回覆 Chowying 的帖子

我都想係屋企休息,但休咗2日要OT 3、4日先可以追返D工作。休咗等於無休,不過現在可以work from home,情況好好多。

首頁

尾頁

跳至