自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

點都比美國好得多,祝平安

琥珀宮

畀面勳章

jellomama 發表於 20-3-17 13:57
數據係最好嘅證明,我哋香港人差唔多全民都戴口罩,每天仍有二百多萬人在外活動,可以每日維持單位數字確診 ...

唔係只關口罩事,政府隔離措施同追蹤源頭做得好先會有咁既效果

男爵府

luvkaka 發表於 20-3-17 17:10
咁又唔可以咁講, 我係果边咁多年, 我會講佢既利弊比大家听. 不過好似冇咩人中肯
...

e期d話題5係分享利弊,係外国好差,香港好好,睇過下報導聽過人講就能夠好專業話比你聽有幾差。e幾日我看到的,係外国政策有幾差都好,即使政府放棄人民都5會去破壞,人民質素遠比香港好。

bettylovingbb    發表於 20-3-18 02:27

翡翠宮

牛年勳章

男爵府

tchu 發表於 20-3-17 12:29
回覆 IloveJJ 的帖子

無錯!中、小學係唔比學生帶口罩。但無話大學生、成年人、老年人返學/出街唔比帶口罩 ...

冇話出街唔比帶
不過我返學完全唔敢帶
前星期有幾個醫院同clinic appt, 再入過emergency ,戴口罩比人嚴重地歧視(唔覺歧視中國人,係個口罩。
我唯有下下大大聲同佢地講 if u can tell me none of these people in here are in incubation period i will take it off, 先收聲

Also, 我完全冇見到任何一個medical workers帶口罩,有d好無奈同我講上頭唔比帶,超contradict to human rights!

子爵府

gillygulu 發表於 20-3-17 14:08
我喺BC省。對於封關係非常失望。一係你唔好封。唔好等自己老婆有事先黎封。要封就應該全部封。唔好封d唔封d ...

呢個動作先最核突
之前仲話冇問題、低風險
老婆一確診
就即時宣佈停課2週
當然我好歡迎
因為學校唔比戴口罩
停課我仲安心

~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~
**if you wanna cry, cry on my shoulder;
    if you need someone who cares for you;
    if you're feeling sad; your heart gets colder;
    yes I show you what real love can do.**

珍珠宮

回覆樓主:

香港一樣謠言滿天飛,
好多香港人仲差過大陸人。
好彩既係佢地一早全球搶口罩,
雖然係買返香港炒,
但至少香港都周街口罩賣。

男爵府

平平常常 發表於 20-3-17 11:27
美國人除外!

既然加拿大現在情況比美國安全,可以預期,有誘因讓美籍人士逃去加拿大避難 。

我識嘅冇一個會"逃難”去Canada, 我老公屋企人係Toronto, 原本諗住spring break揸車由Ohio去探佢地, 2星期前都已經取消, 因為大家都知走來走去只會更快傳播病毒 其實你地都話白人胆正命平唔怕死口罩都唔戴, 何解佢地會逃難?!

男爵府

Smallraindrop 發表於 20-3-17 13:27
God bless Canada and the world!

希望某D 人唔好再落井下石Or Spread Out 一D 未清楚的報導!

真係好唔明, 眼光短淺思想狹窄

子爵府

環保接龍勳章

回覆 yy13 的帖子

封關、國策係聯邦政府管轄。教育係省政府管轄,所以停課係由省府決定的。總理係無權插手停唔停課。現在March Break我唔擔心。最擔心March Break後個兩、三個星期,D大人細路由美國、歐洲返來後,冇自我隔離通街去就頭疼啦!

男爵府

亞女住的condo好多大學生,好多國內學生一早就開始戴口罩,反而本地人真係唔喜歡人戴。outbreak後亞女搭車戴口罩,前后左右啲位無人坐,大家culture唔同唔可以怪人。今早市長宣布緊急狀態,我相信會陸續接受人戴口罩。
天祐加拿大(emoji)(emoji)!

複式洋房

yy13 發表於 20-3-18 01:32
呢個動作先最核突
之前仲話冇問題、低風險
老婆一確診

針拮到肉就知痛

子爵府

yy13 發表於 20-3-17 01:10
好過冇

其實防到飛沫就0k

子爵府

tchu 發表於 20-3-18 02:52
回覆 yy13 的帖子

封關、國策係聯邦政府管轄。教育係省政府管轄,所以停課係由省府決定的。總理係無權插手 ...

邊個有權冇權
市民都冇辦法干涉
上星期Ford 先叫人enjoy March break 去旅行
今日就話安省要緊急狀態
乜都係佢講晒

tchu    發表於 20-3-18 12:01
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~
**if you wanna cry, cry on my shoulder;
    if you need someone who cares for you;
    if you're feeling sad; your heart gets colder;
    yes I show you what real love can do.**

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

tchu 發表於 20-3-16 22:50
邊境上,現在是March Break, 係好多國民外遊的時節。要出門玩冇人可以阻止,但佢哋返來就立即自我隔離啦! ...

願所以疫症快點完結。

伯爵府

tchu 發表於 20-3-16 22:50
另外加拿大係multi-cultural的國家,現在病毒係全球爆發中,會有不同種族的國民從外地返加拿大,確診個案自 ...

加拿大總理為$讓大麻合法化,已經不是一個好地方!

男爵府

回覆 tchu 的帖子

加拿大對D輕微病患實施在屋企䩹離,有药吃嗎?

子爵府

環保接龍勳章

回覆 WNC 的帖子

應該冇藥食。Touch wood, 無中過所以唔清楚

子爵府

尋日先問完住加拿大嘅屋企人情況點! 佢先話今日隔朋友入院照大腸、但醫院內嘅護士係無帶口罩? 重話醫生講、除非有病先要帶! 但去醫院喎?!

複式洋房

gillygulu 發表於 20-3-17 14:08
我喺BC省。對於封關係非常失望。一係你唔好封。唔好等自己老婆有事先黎封。要封就應該全部封。唔好封d唔封d ...

新冠肺炎:美國全國淪陷 關閉與加拿大接壤邊境

美國全國淪陷 關閉與加拿大接壤邊境
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/amenews/20200318/bkn-20200318061239189-0318_00972_001.html

首頁

尾頁

跳至