自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

tasa 發表於 20-3-17 19:22
小朋友而家易買平左好多,暫時有3盒,開到學先再買

小朋友口罩平左好多? 我覺得好貴喎,2月中仲未捨得買炒價時都仲見到平均$4.x一個,去到3月頭已經要$5.x, 又怕隨時復課唔夠用,我買左盒$5xx/100個獨立包裝Fitty幼童口罩,呢幾日睇已經升到成千蚊一盒...點解你會覺得平左好多
我唔捨得食炒價,又想小朋友用d高防疫質素好d口罩,我割愛將自己果d日本中童/成人口罩拎去同其他人換同等級嘅幼童口罩。d價日日係咁升,如果我唔係一換一,先放後買都可能蝕唔少差價呀。

男爵府

有300 個小童
全部都是台灣日本買

大宅

湊住個初生 同3歲女 又要落街買餸
大囡得番幾個又排唔到隊買 網上果d又全部炒到貴一貴 依家仲要一個口罩用幾次

子爵府

Elenalan 發表於 20-3-17 19:51
小朋友口罩平左好多? 我覺得好貴喎,2月中仲未捨得買炒價時都仲見到平均$4.x一個,去到3月頭已經要$5.x, ...

fitty中童100個口罩已升到1400一盒

水晶宮

充裕 發表於 20-3-17 20:07
fitty中童100個口罩已升到1400一盒

d價升到痴左線...大人口罩都有得揀下d平價嘅產地,仲有唔少選擇,小童口罩連只得BFE果d 都炒到>$7個...早幾星期Skater只係$150~180/20個咋,現在呢....所以唔知點解會有人覺得平左

我對短期幼童口罩供應和價錢走勢唔樂觀,即使未來一兩個月開始有本地生產口罩,但唔覺有幼童口罩囉,有d話會推出兒童口罩,係指中童size, 就算政府話生產學童口罩,我估都係中童為主。我女小二仲係用幼童size, 所以睇啱我就盡快入貨。

男爵府

Elenalan 發表於 20-3-17 19:51
小朋友口罩平左好多? 我覺得好貴喎,2月中仲未捨得買炒價時都仲見到平均$4.x一個,去到3月頭已經要$5.x, ...

以前用Disney BB 要5蚊一個,佢開始大唔岩用,改用日本4歲以上口罩, 70蚊有30個,為起2.3 一個,朋友幫我買左3盒,唔敢再入,因為唔係獨立包裝,囤積太多受潮好麻煩。暫時大人70蚊一盒都好難搵,所以小朋友70蚊一盒我覺得好合理。

水晶宮

tasa 發表於 20-3-17 20:23
以前用Disney BB 要5蚊一個,佢開始大唔岩用,改用日本4歲以上口罩, 70蚊有30個,為起2.3 一個,朋友幫我 ...

今年1月中之後我冇喺hk見過$70/盒大人或小童口罩喎,除左果d幾十萬人上網拎籌或喺街排N個鐘果d....你所謂嘅平左易買左仲係$70係指幾時?

大宅

BK Milk勳章

回覆樓主:

我中童和小童加埋有大約 6、7 盒而每盒有 50 個口罩,而上星期一返學校取功課時,學校再派多 50 個,我家有兩個小朋友,暫時存貨可以大約用到 7、8 月(暑假左右)都冇問題

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

有150個,依家唔出街唔駛用,可以捱到復課

公爵府

Elenalan 發表於 20-3-17 20:15
d價升到痴左線...大人口罩都有得揀下d平價嘅產地,仲有唔少選擇,小童口罩連只得BFE果d 都炒到>$7個...早 ...

我呢排住中幼童口罩價,曾穩定過,或許跌過少少,但近呢個星期又急升,認真唔平喎……同意你講,價格會繼續向上

子爵府

Elenalan 發表於 20-3-17 20:15
d價升到痴左線...大人口罩都有得揀下d平價嘅產地,仲有唔少選擇,小童口罩連只得BFE果d 都炒到>$7個...早 ...

啱見到旺角皆旺對面藥房見12·5的3防40個$260

水晶宮

mymarigold 發表於 20-3-17 20:48
我呢排住中幼童口罩價,曾穩定過,或許跌過少少,但近呢個星期又急升,認真唔平喎……同意你講,價格會 ...

我戴開中童口罩,上星期喺Carousell買左3盒Cross Protection中童有齊BFE+PFE ASTM rated Level 2, $200/box我覺得已算平,叫d朋友見到就好買喇,馬來西亞牌子又有官網都ok la, 點知佢地又話要有VFE又話要獨立包裝,睇得黎d日本中童三防都升到>$1x一個,本來仲有$2xx一盒Cross Protection, 猶豫一陣都俾人掃哂喇,結果係抵嘅又買唔到貴嘅繼續買唔落手...

水晶宮

充裕 發表於 20-3-17 20:53
啱見到旺角皆旺對面藥房見12·5的3防40個$260

留意下係咪「真」日本牌子喇,喺樂天或Amazon jp有冇見過? 最怕係「救救」翻版或TB扮日貨

子爵府

有200個三次元,40個理的,一樣慳住等開學用

子爵府

Elenalan 發表於 20-3-17 20:26
今年1月中之後我冇喺hk見過$70/盒大人或小童口罩喎,除左果d幾十萬人上網拎籌或喺街排N個鐘果d....你所謂 ...

實在係無平過
我原本唔想捱炒價口罩都決定入定多幾盒
因為網上平台見到係越黎越貴
買唔到b,p 只買左bfe > 97%

男爵府

我有中童240個,預佢開學一日兩個,夠頂4個月

珍珠宮

回覆樓主:

父母一般都捨得花錢在子女身上,兒童口罩不貴才奇怪。

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

早兩個禮拜開始睇小朋友口罩 ,入咗兩盒日本貨 ,夾埋疫症之前買的應該夠。 小朋友口罩不嬲都有準備了兩盒以上, 因為學校時不時就有什麼手足口呀,水痘呀。 流感季節都會叫小朋友戴口罩保護自己

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

J.ELLE 發表於 20-3-17 10:14
剛剛訂左防水布口罩,隔住用,慳返啲

我都係俾布口罩個女,本身有百幾200個小童口罩,家下可以將以前買落較細嘅 幼童口罩,攝入布口罩當 filter,又可多少少用!有時陪我落街買買餸,或落學校拎一拎美勞用唔做功課,戴10幾分鐘唔會掉,會擺好包好,再用!
聽人話咁樣,口罩可以用到2、3日!

男爵府

baby_chu 發表於 20-3-17 21:14
我都係俾布口罩個女,本身有百幾200個小童口罩,家下可以將以前買落較細嘅 幼童口罩,攝入布口罩當 filter ...

我想問下布口罩入面個濾芯可以用咩物料又容易買?

首頁

尾頁

跳至