自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

菲傭工作左七個月
到而家都仲係唔識主動去做嘢
做嘢又慢,成日要我催
接完阿仔返屋企,竟然唔識入廚房準備午餐俾佢,自己留喺房度玩咗15分鐘電話,直到我叫佢出嚟
大佬呀!我唔使返工,唔代表要做埋佢嗰份,佢返屋企已經見到我廚房喺度開爐整緊嘢食,夠膽死唔識得出嚟幫手!
我仲有個b要抱住!
激死我!
日日已經要應付個仔叫佢做呢樣做嗰樣,連個工人都係咁!
我自己都覺得自己煩!但唔叫佢哋做嘢佢哋又唔識主動去做

大宅

回覆樓主:

同我工人好似,佢都係成日入房玩,成日要我叫先出黎整野,我都有個1歲b要湊,佢都唔會自動去幫手,之前傾又傾過,又鬧過都無用,我而家已放棄,等完約就算,好彩仲有3個月就完約,希望下個工人會自覺些,唔駛我每次都叫先做野。

大宅

ava@yu 發表於 20-3-19 15:22
同我工人好似,佢都係成日入房玩,成日要我叫先出黎整野,我都有個1歲b要湊,佢都唔會自動去幫手,之前傾又 ...

好奇你點鬧佢?
我又驚太惡會嚇親佢
但其實我日日都狂鬧個仔,佢應該唔陌生

侯爵府

ansons 發表於 20-3-19 15:13
菲傭工作左七個月
做嘢又慢,成日要我催
保護家人,千萬吾好同菲傭直接衝突,call agent 叫 agent同佢講。

大宅

Bbpig2014 發表於 20-3-19 15:37
保護家人,千萬吾好同菲傭直接衝突,call agent 叫 agent同佢講。

第三個月已經講過,之後好左一陣
冇再偷帶電話入廚房
但呢排又黎過
夜晚打機打到兩點
原先佢每日八點會起身工作
咁我就冇講明佢每日要幾點起身
呢排日日都差唔多九點先起身
哎...點解唔可以自動波,日日要俾人追

男爵府

搏炒咩?我會睇下係咪唔想做。做好搵第個工人準備,好聲好氣同佢傾下咩問題。如果無改善即炒

侯爵府

菲傭工作左七個月
做嘢又慢,成日要我催

4千幾蚊請工人真的好貴, 如果我依家呢個唔OK的話我都想請佢走
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

侯爵府

ansons 發表於 20-3-19 15:44
第三個月已經講過,之後好左一陣
冇再偷帶電話入廚房
但呢排又黎過
正常架,只要你接受左工人要密密提醒,生活就會好過啲,好嘅工人可遇不可求,加油呀!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

調整心態,唔好期望工人會自動自覺做嘢,你當佢係機械人,比指令先識做嘢,想佢煮飯就叫佢煮飯,想佢幫手就叫佢幫手,個人會無咁激氣。

呢D係我用咗多年工人後嘅體會,而家已經唔會俾工人激親。

wcpcelia    發表於 20-3-20 11:04
saladhk    發表於 20-3-19 19:29

珍珠宮

2024年龍年勳章

菲傭工作左七個月
做嘢又慢,成日要我催
見你抱住個B係廚房整嘢仲可以唔幫手?! 不過呢個時候好難換工人, 唯有主動係咁叫佢做~

大宅

BK2002 發表於 20-3-19 15:49
見你抱住個B係廚房整嘢仲可以唔幫手?! 不過呢個時候好難換工人, 唯有主動係咁叫佢做~
...

係呀!
所以頭先嗰下真係激到我想大聲叫佢出嚟做野!
仲要俾我推門入房見到佢坐喺度玩電話

大宅

maynjune 發表於 20-3-19 15:47
4千幾蚊請工人真的好貴, 如果我依家呢個唔OK的話我都想請佢走
...

自問我都對佢唔差!
每月出五千俾佢,一個月包佢三盒咖啡
早餐午餐要食啲乜,我都任佢煮
佢鍾意食印尼撈麵同餅做下午茶 我都由佢買
呢啲又識自動波入我數
嘢就唔識做,又唔識煮飯

大宅

Lihoma 發表於 20-3-19 15:48
調整心態,唔好期望工人會自動自覺做嘢,你當佢係機械人,比指令先識做嘢,想佢煮飯就叫佢煮飯,想佢幫手就 ...

係.... 我仲需要時間去適應..
我老公都成日咁樣同我講,要當佢係機械人
但係我每日對住兩個機械人落指令,真係癲㗎嘛

伯爵府

菲傭工作左七個月
做嘢又慢,成日要我催
當佢一入屋你好自然咁講: 你返嚟就好,個厨房交俾你啦。

唔使鬧。 如果佢咁都唔醒目,炒得啦。

水晶宮

做得唔好我會鬧㗎(堅惡),但只係對事不對人,唔會人身攻擊

暫時兩任工人都叫正常,做錯會say sorry

件事過咗後我亦好正常

平時黎講我叫做對工人無乜怨言

珍珠宮

2024年龍年勳章

ansons 發表於 20-3-19 16:02
自問我都對佢唔差!
每月出五千俾佢,一個月包佢三盒咖啡
早餐午餐要食啲乜,我都任佢煮
豬其實係好醒~唔係扮~
如果你依家HOME OFFICE/FTM, 你要學識放手~
由零開始訓練佢做嘢, 例如煮飯餸~由買餸/洗菜/調味/炒...全程監控, 一發覺有唔啱就出聲指正~
記得只做監督~唔好落手落腳幫佢~
佢嫌你煩自然就識得點做~試下呢個方法得唔得?

我請過咁多個姐姐, 日頭點玩電話我見唔到, 因為我返工~
但咁多個都從來唔會係我面前玩電話, 就算食飽飯洗完碗最多一齊睇電視~跟住沖涼瞓覺~
入房瞓覺前玩下電話都可以嘅~我見唔到

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

菲傭工作左七個月
做嘢又慢,成日要我催

你似多咗大女,多過有工人幫手。我請過一次黑面bun已經怕怕,自視過高都算,自把自為先慘,去toilet 仲耐過我哋,趕返工請佢出嚟仲要俾佢話自己啱啱入去。

侯爵府

Lihoma 發表於 20-3-19 15:48
調整心態,唔好期望工人會自動自覺做嘢,你當佢係機械人,比指令先識做嘢,想佢煮飯就叫佢煮飯,想佢幫手就 ...

要返工的媽媽點可以臨時落指令? 咪即係要set 時間制?
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

侯爵府

定時間表, 我會寫定時間表, 有分日常工作, 每星期, 每雙星期, 每月做D乜, 做完佢要寫下一格填返下次工作日期, 有個COMMENT欄, 我會檢查完會有評語, 如VERY GOOD, NEED IMPROVE, RE-DO 等等。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Set個checklist俾佢
我唔理你幾時休息,但請你望清楚你完成晒應有工作先
無改善嘅可預備換人。請個人返黎慘過自己做,不如我做!

首頁
12345...7

尾頁

跳至