時政擂台

跳至

首頁
23456...11

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章

chingnc 發表於 20-3-22 18:52

俾啲骨氣,唔供水咪快啲,反正你地係大陸唔受影響

買唔買係你選擇,供唔供就唔到你話事啦,或者做叻叻豬,下屆特首等你參選,選到就有得話事,正如黃店開唔開,唔到我話事,但我就選擇一元都唔比佢賺,做人要有骨氣,要靠人又要嘈

水晶宮

呢場疫症!!原來好多人都未睇化!每個國家都有唔完善!冇可有烏托幚!我們只能從唔完善慢慢去推動!而唔係想佢玩完!別人國家怎唔好!有危難時!部分有質素嘅國民!都會一夫震臂。但只有中國人唔承認係中國人之餘!以為自己係外國人攻打返中國。。可悲!

禁止訪問

水晶宮

畀面勳章

ddkaka 發表於 20-3-22 18:54
我見有個香港Youtuber係大陸買咗樓之後,多數係大陸屋企拍片放上youtube

都係,正如我在大6都會用whatsapp

我聽過有d大6人在外國會用youtube,所以其實佢哋未必住國內

禁止訪問

珍珠宮

天佑我們 發表於 20-3-22 18:33
yes
無youtube但有优酷
無google但有百度

百度searchengine嘅英文search係用微軟Bing嘅search result
其實大陸好多人唔喜歡用百度,因為早2年百度被發現把用戶信息賣給第三方,導致圈子裡都基本杯葛百度、李彥宏要親身解話而且承擔責任。另外一個問題係百度百度係以收益主導, search results係先返回百度付費客戶信息,所以結果好多係廣告也降低可信度。
呢個link解釋得比較透徹https://www.prnasia.com/blog/archives/20661

另外其實國內用地圖以高德為主,百度一般係輔助。

禁止訪問

子爵府

osmants 發表於 20-3-22 19:10
我通常去 Tesco 入貨, 不過係 Vancouver.

Made in China = 成本平 ... 80年代吧

計食品類,衣物類當然中國吾平啦,但好多產品係中國先做到平又ok quality. 如牛仔褲嘅布,牛仔褲個粒鈕。Led燈珠。口罩嘅原料熔噴布。印度嘅廠都等緊中國嘅原料啊。

男爵府

osmants 發表於 20-3-22 19:14
十年前開始, 亞洲區生產供應鏈已經由大陸逐漸轉移至越南, 柬浦塞, 印度, 菲律賓 ... 之後只會加快, 不會回 ...

比d補充資料你,30年前已經在講中國崩潰論。所以大陸已經崩潰咗30年,嚟緊繼續會崩潰。你放心啦。
我住種花家

男爵府

osmants 發表於 20-3-22 19:14
十年前開始, 亞洲區生產供應鏈已經由大陸逐漸轉移至越南, 柬浦塞, 印度, 菲律賓 ... 之後只會加快, 不會回 ...

比d補充資料你,30年前已經在講中國崩潰論。所以大陸已經崩潰咗30年,嚟緊繼續會崩潰。你放心啦。
我住種花家

珍珠宮

畀面勳章

mizuho 發表於 20-3-22 19:14
百度searchengine嘅英文search係用微軟Bing嘅search result
其實大陸好多人唔喜歡用百度,因為早2年百度被 ...

係呀高德呀,我記錯左,好好用呀
謝謝JM資訊長知識,我好多時見百度都有好多資訊幾好呀

禁止訪問

大宅

flyinsky 發表於 20-3-22 17:54
facebook, twitter, youtube 都禁,但又好多人翻牆出來

一早講過曾有人利用外部媒體組織恐怖襲擊,中國政府要求封恐怖組織未果,之後就封左

任何事務都有兩面性,如果嚴管,很多無辜之人受影響,如果放鬆,一定有人趁機作亂。

如同今日隔離,如果都去賓館強制隔離,如大陸,一定有人不滿不能返屋企沒有人權,同埋有小部分賓館管理不佳衛生不好,但是如果如香港一樣幾乎所有人都可以居家隔離,又一定有些人偷跑出來令全香港處於險地

世界不是非黑即白

珍珠宮

CHUIPING 發表於 20-3-22 18:37
請問你做過貿易嗎? 凈係印度對中國產品嘅需求都好大,如貴D印度某大本地牌子手機,平至過節玩個支水槍, ...

呢樣都真,現在全世界都非常依靠中國嘅製造業。所以加關稅影響最大都係美國嘅平民百姓。口罩生產更加依賴中國,現在美國叫噻救命話唔夠口罩,如果賤Trump死埋一二邊,相信已經有好多資源送過去。
但其實陸陸續續已經有外資撤離中國呢個世界工廠,將製造能力搬到東南亞、印度。小米積極打開印度市場,但仍然難題處處,性價比對呢個市場仍然冇太大優勢。
如果要繼續發展,中國現在急需新出路,更加唔應該自滿現在嘅位置。

男爵府

chingnc 發表於 20-3-22 18:21
可惜個水喉無兩個制,澳門仲慘

請問澳門點慘法?

子爵府

osmants 發表於 20-3-22 19:28
所以世界都是互補不足, 家家有求, 你有這個優勢, 我有這個優勢.

無需妄自匪薄, 亦不需要認屎認屁, 以為全 ...

認xxx NO.1吾係中國lor.

子爵府

拉比2018 發表於 20-3-22 18:19
大陸幾時有話過翻墻係犯法,某D人真係好中意把自己想象既野強加於人囉
...

https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E4%B8%AD%E5%9C%8B/279249/%E7%B6%B2%E6%B0%91-%E7%BF%BB%E7%89%86-%E7%BD%B0%E5%8D%83%E5%85%83-%E8%A2%AB%E6%8E%A7-%E5%BB%BA%E7%AB%8B%E4%BD%BF%E7%94%A8%E9%9D%9E%E6%B3%95%E5%AE%9A%E4%BF%A1%E9%81%93%E9%80%B2%E8%A1%8C%E5%9C%8B%E9%9A%9B%E8%81%AF%E7%B6%B2

睇下新聞先出嚟吠啦:

《中華人民共和國計算機信息網絡國際聯網管理暫行規定》第六條規定,計算機(按:電腦)信息網絡直接進行國際聯網,必須使用郵電部國家公用電信網提供的國際出入口信道。任何單位和個人不得自行建立或者使用其他信道進行國際聯網。

珍珠宮

玩具勳章

小李子 發表於 20-3-22 19:35
請問澳門點慘法?

有無用過澳門啲水?

珍珠宮

玩具勳章

mongng 發表於 20-3-22 19:00
買唔買係你選擇,供唔供就唔到你話事啦,或者做叻叻豬,下屆特首等你參選,選到就有得話事,正如黃店開唔 ...

其實係邊個靠邊個先呢

男爵府

chingnc 發表於 20-3-22 19:56
有無用過澳門啲水?

首頁
23456...11

尾頁

跳至