自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

想生BB熱投

我公司都係甘
同1大廈有人同左都要隔離14 日
發現有心隱瞞有機會炒架
通告無講有無$
應該都係無薪

子爵府

蛋皇哥0127 發表於 20-4-1 12:52
回覆 jesswu 的帖子

有種叫富家子弟... 覺得自己免疫!

多謝jm....
我全部外家在美西,香港自己都顧唔店仲要擔心佢地……
日日做好d希望早日了結疫情,但d自私鬼擺酒唱K行山外遊,令人心力交瘁……
一人力量渺少,但都希望緊守本分不爲社會添亂……
大家加油……

蛋皇哥0127    發表於 20-4-1 13:08

珍珠宮

我公司都係先扣AL,然後無薪

呢d時勢no say啦,除非做又36唔做人36,告佢我又冇錢打官司,根本比公司食住

琥珀宮

白毛毛 發表於 20-4-1 12:22
勞工法例對僱主如何安排員工放年假不完全是這樣。

勞工法例係雙方協商,但其實咪等於僱主話事。
若員工堅持反對唔合作,僱主可以比足賠償去炒人。呢d時勢,等同叫僱主炒人。
若有頭有面大公司,可能情況會好少少,因公司唔犯法都唔想比人唱。

公爵府

好媽媽勳章

冇話公唔公平。公司生意唔好直頭執笠叫你唔好再返。隔唔隔離扣唔扣薪已是不重要

逸逸不敗    發表於 20-7-26 22:50

子爵府

大笨鐘 發表於 20-4-1 12:41
唔係衛生署要求隔離,好難當病假

咁又係

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

咁既情況應該有薪假先公平喎

琥珀宮

畀面勳章

phoebepanpan 發表於 20-4-1 13:15
冇話公唔公平。公司生意唔好直頭執笠叫你唔好再返。隔唔隔離扣唔扣薪已是不重要
...

咁又係

公爵府

好媽媽勳章

廷廷媽 發表於 20-4-1 11:28
根據勞工法例, 僱主係有權安排僱員AL放假日子, 我覺得公司要扣AL應該冇犯法, 不過而家咁既環境, 真係睇僱主 ...

這個我有跟同事講。但佢話係雙方協議。
而家佢唔同意就唔可以迫佢放年假

男爵府

回覆 不可奉告 的帖子

若政府强制或公司要求的隔離,不應扣年假

珍珠宮

木土土 發表於 20-4-1 13:07
勞工法例係雙方協商,但其實咪等於僱主話事。
若員工堅持反對唔合作,僱主可以比足賠償去炒人。呢d時勢, ...

見係你我就答答

除雙方同意較短通知期,僱主安排員工放年假不得少於14日通知。
樓主問的情況,明顯無或少於14日的單方面安排。

樓主題目係僱主有無權咁做,按勞工法例,係無。
至於員工明知僱主無權,而唔想出聲反對或怕影響份工硬食,就係另話啦。

男爵府

不可奉告 發表於 20-3-29 15:47
我親戚她住同一屋邨同一座樓樓上,有位婆婆確診,(政府衛生署冇要求她要家中自我隔離的),而她公司就要她為 ...

係公司單方面要你居家隔離, 扣錢NPL唔公平, 當病假比3/4都好,

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

我公司都出左MEMO要每個同事簽番, 若同住有人中左, 要隔離先扣大假後, NO PAY...

珍珠宮

入面有bing-jing提供的專業資料,大家有興趣可以睇睇。

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23149806

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆 stagea 的帖子

wah~....

我公司個HR, 早排佢大廈中左, 佢有返來同大家吹人講, 但.... 又吾係佢中, 公司正常運作

違規內容

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

白毛毛 發表於 20-4-1 13:41
入面有bing-jing提供的專業資料,大家有興趣可以睇睇。

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=view ...

其實法例還法例,如果僱主真係要扣NPL,打工仔為左保住份工,都迫於無奈接受

珍珠宮

lovebobo 發表於 20-4-1 14:04
其實法例還法例,如果僱主真係要扣NPL,打工仔為左保住份工,都迫於無奈接受
...

都係果句啦,agree同唔知係兩回事。
唔想唔知的人以為勞工法例真係容許僱主咁做。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

白毛毛 發表於 20-4-1 14:08
都係果句啦,agree同唔知係兩回事。
唔想唔知的人以為勞工法例真係容許僱主咁做。
...

我之前都唔知,係睇到呢個post先知

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

蛋皇哥0127 發表於 20-4-1 13:57
回覆 stagea 的帖子

wah~....

我公司係同住...不是大厦

珍珠宮

stagea 發表於 20-4-1 14:26
我公司係同住...不是大厦

如同住家人中,政府應該要同住的其他家人強制隔離,有medical certificate,咁應該係先計病假。

首頁
12345...6

尾頁

跳至