自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

kei1108 發表於 20-3-30 01:44
聽聞大陸宜加禁止外國留學生入境

無禁! 只不過減航班
放下自在

伯爵府

政府設入境人數限額可行嗎?返港航機不斷加班輸入病毒唔掂㗎。

暉明邨燒左咁耐仍然未維修好?

另外家陣學校停課,校舍可以做隔離嗎?

有冇啲空置待拆卸嘅公共屋邨可以做隔離?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

1998Ruby1998 發表於 20-3-30 01:17
唔好咁啦,我同朋友趕唔到返黎,宜家想返都返唔到。搭飛機係大機會傳染,但留係當地 touch wood 病左發燒暈 ...

唉!真係兩難! 今日見確診果個得14歲又好慘, 如果得佢喺果邊又點算呢?!

放下自在

侯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Wailam媽媽 發表於 20-3-30 01:50
最好回港人仕集中自費去酒店隔離14天

香港得1X間酒店肯做隔離,好多已經full左

禁止訪問

子爵府

親子王國15週年勳章

cattz288 發表於 20-3-30 02:05
唉!真係兩難! 今日見確診果個得14歲又好慘, 如果得佢喺果邊又點算呢?!

...

傷在兒身,痛在母心。如果話英國父母宜家接美國、意大利留學仔女返英國,我都覺得只要佢地循規蹈矩,都可以接受。一個人在外孤苦無依,親人愛莫能助,touch wood 唔好彩,客死異鄉,連最後見面機會都冇。

宜家驗到嘅只係重症,有幾多輕微、隱藏患者都唔知,國內肯定唔止 3 萬咁少。唔少小朋友發燒超過一星期,醫院都唔肯收,小朋友有家人在還好,換做自己仔女,touch wood 寧願自己係有事,都唔想見到仔女一個人係宿舍叫天不應。

bopomofo2405    發表於 20-3-30 09:22

男爵府

點解冇乜人鬧英國政府?只係猛話香港做得吾好又要死返嚟!!!

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

peggy 發表於 20-3-30 01:18
之前有專家叫政府徵用酒店做隔離,政府唔聽

咁個 專家 有冇講用咩法例黎 “ 徵用”
總有離別的時候

珍珠宮

2024年龍年勳章

janetlam74 發表於 20-3-30 01:15
醫院爆滿左,真死得!
無限咁返港又冇地方隔離!?
餘下既康樂營,軍營,大型體育館用來隔離都得啦!!外地返點 ...

政府想攬炒
我哋捱左兩個月,而家被班自私精害死,返嚟乖乖隔離我覺得可以,但d自私精仲周圍播毒! 最嬲呢樣! 仲有那班去旅遊嘅香港人!

象牙宮

1998Ruby1998 發表於 20-3-30 02:13
傷在兒身,痛在母心。如果話英國父母宜家接美國、意大利留學仔女返英國,我都覺得只要佢地循規蹈矩,都可 ...

呢場仗真係難打! 希望早日見曙光!
大家都要加油
放下自在

象牙宮

peggy 發表於 20-3-30 02:06
香港得1X間酒店肯做隔離,好多已經full左

其實有d cheap cheap酒店, 反正都無旅客, 點解唔幫手呢?!
放下自在

水晶宮

cattz288 發表於 20-3-30 02:54
其實有d cheap cheap酒店, 反正都無旅客, 點解唔幫手呢?!

酒店肯唔肯又係另一問題。
反而我果日揸開車,見到以前有某份小學被殺校,到依家都係關門,其實可以一諗。不過一定比當區區議員反對。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

cattz288 發表於 20-3-30 02:54

我估

cheap cheap酒店 未必 合符 政府 做隔離嘅規格要求, 合符要求嘅酒店 又蝕得起, 唔願意犧牲
總有離別的時候

禁止訪問

水晶宮

回覆 eemm 的帖子

對人仁慈等於對自己殘忍!

男爵府

1998Ruby1998 發表於 20-3-30 01:17
唔好咁啦,我同朋友趕唔到返黎,宜家想返都返唔到。搭飛機係大機會傳染,但留係當地 touch wood 病左發燒暈 ...

,祝福你哋可以早日歸來,平平安,健健康康!

男爵府

kkchow97 發表於 20-3-30 03:09
如果一早禁左大陸關,香港就好似台灣咁,唔會爆咁多社區感染啦!

其實你係打錯字定無睇新聞?就算一早禁大陸關又點?依家中嘅絕大部份都係外國返嚟,佢哋無自我隔離重要四圍去玩,至會社區爆發。

monkichi_mama    發表於 20-3-30 17:10

伯爵府

小ice 發表於 20-3-30 02:33
政府想攬炒
我哋捱左兩個月,而家被班自私精害死,返嚟乖乖隔離我覺得可以,但d自私精仲周圍播 ...

面對公共衛生呢個環節。其實唔係單單政府單方可用法案完全處理。
要市民合作雙方共同處理。

但可惜現在社會有不少人不合作。再加上政治爭議。只會把問題再發大。

其實香港的公共衛生跟不少已發展國家比已發展得不錯。一塲疫症就高下立見。但可惜係人民質素追不上。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

好難, 咁搞又要出動正苦包機, 而且講真如果你人在外國又有香港身份證, 見果邊醫都唔醫咁, 你都想快啲返香港

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

好難, 咁搞又要出動正苦包機, 而且講真如果你人在外國又有香港身份證, 見果邊醫都唔醫咁, 你都想快啲返香港

首頁
12345...9

尾頁

跳至