自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

FebJo 發表於 20-3-31 17:30

偷出去即拉即坐監留案底!嚴懲!

要拉
好似已有70單違反家居隔離令要送入邨
,稍後都要檢控
d人一啲忍耐力都冇
不要從別人的嘴裡去認識我

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

FebJo 發表於 20-3-31 17:27
香港人唔值得有自由!
毋自律,害死人!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

FebJo 發表於 20-3-31 17:18
點解咁嘅時期仲唔可以自律啲死出去聚會呀!
你哋想死無人阻你哋㗎!但你哋會害死人㗎! ...

舉腳贊成,總好過依家各範疇多言論,又咁又咁,沒完沒了!

大宅

呢個時候仲唱K既真係....其實停14日都好....因為返工都危....

子爵府

宵禁沒有的,D人只是夜晚唔出黎。想做到D人唔出黎,參照一下以下國家的做法: (資料又各地新聞提供)
中國 - 封晒所有小區出入口,只留一個。出入要出示證件登記,每個家庭限每2-3日出去買餸/日用品一次。其他人仕如沒有合理解釋出去,手扣侍候
俄羅斯 - 放幾十只獅子老虎係街上,你要出去就準備同猛獸打過吧。但疫後怎樣捉佢地返黎就唔知啦
印度 - 防疫人員見你係街上就出棍亂嘔
西班牙 - 只準溜狗人仕外出,其他見人罸唔記得左幾錢(好似幾萬咁上下)。所以有人扮狗出去,神

當然唔係成個國家咁做,只係某D城市

大宅

回覆樓主:

真係好煩:
全球封關停工停學21日,只能在家,各國國家軍警駐守。長痛不如短痛 ,咁搞法,3.5.7個月都搞唔掂。
算la, 我都係講下。

canali68    發表於 20-3-31 17:39

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 FennieMan 的帖子

D人覺得咁樣無問題?問題係唔好聚會麻...
重柴娃娃去食BUFFET慶祝.............
唔知驚一陣變BUFFET群

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

所以成蟲大哥真係有遠見
唔止中國人要管
應該講係華人都要管
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

贊成

水晶宮

回覆樓主:

如果大家自律d, 肯定爆得無咁勁!

水晶宮

回覆樓主:

政府提出咩措施都冇用,因為市民唔自律,政府冇可能管到每一個人,控制疫情一定要靠大家自律。

熙fi媽媽    發表於 20-3-31 22:09

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

點解只係禁14日聚會都咁難GEI

日日都雙位數咁確診...真係唔知幾時先會完

珍珠宮

leungszeon 發表於 20-3-31 17:34
宵禁沒有的,D人只是夜晚唔出黎。想做到D人唔出黎,參照一下以下國家的做法: (資料又各地新聞提供)
中國 - ...

香港四通八達唔會封得晒

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

https://www.hk01.com/%E4%B8%96%E7%95%8C%E8%AA%AA/454806/%E6%88%B0%E9%AC%A5%E6%B0%91%E6%97%8F-%E7%B6%B2%E7%98%8B%E5%82%B3%E4%BF%84%E7%BE%85%E6%96%AF%E6%94%BE800%E7%8D%85%E5%AD%90%E4%B8%8A%E8%A1%97%E9%98%BB%E6%B0%91%E7%9C%BE%E5%A4%96%E5%87%BA-%E6%94%BF%E5%BA%9C%E6%BE%84%E6%B8%85
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

子爵府

FebJo 發表於 20-3-31 17:18
點解咁嘅時期仲唔可以自律啲死出去聚會呀!
你哋想死無人阻你哋㗎!但你哋會害死人㗎! ...

其實只要取消所有堂食,只做外賣,啲人唔可以再喺街度食嘢,公園都唔俾食嘢,咁啲人如果肚餓就要返屋企,會好好多!

大宅

啲人真係好煩, 明知唔可以做都仲要去做, 如果香港爆大鑊, 呢班不自律嘅人, 遺臭萬年, 出去外遊嗰班, 外國返嚟周圍走嗰班, 講咗唔好返鄉下周圍走仲要走嗰班。 香港有事嘅話醫護有事嘅話你哋準備遺臭萬年

別墅

我隔離屋咪一樣,嘈左3個星期六,連續三個星期六開party,仲要嘈到凌晨,我D小朋友比佢嘈醒左,望去佢屋企,有個福街仔對住窗外大叫,打到管理處投訴,希望呢個疫症期間唔好聚會,仲比人串⋯無權唔比人室內聚會⋯其實夠知啦!但上樓提醒一下/貼D告示都好吖~

寶石宮

回覆樓主:

沒完沒了

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

強烈建議家居令, 除上班和買食物外都不準出門, 食店全部只限外賣不準堂食,所有娛樂設施都休業,
唔可以在街上沒事停留,閒坐,
無得食又無得玩D人自然就唔出街。

此生無悔入華廈,來生願在種花家!

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

mcdullyiu 發表於 20-3-31 17:42
強烈建議家居令, 除上班和買食物外都不準出門, 食店全部只限外賣不準堂食,所有娛樂設施都休業,
唔可以在 ...

同意

首頁
12345...7

尾頁

跳至