6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

好困擾(emoji)(emoji)
仔仔就黎8個月
起初6個月個陣餵粥仔都ok.. 但最近餐餐粥都好似打哂交咁,個身不停扭,好難先餵到一餐粥,後尾就諗住試比佢自己拎住食物食(我用菜心徑、西蘭花)但都唔得、唔肯食、掉左去
有無媽媽可唔可以教我,應該點做好?(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

係咪食悶咗啲粥? 你通常點樣煲?

洋房

andrew1128 發表於 20-3-31 18:18
仔仔就黎8個月
起初6個月個陣餵粥仔都ok.. 但最近餐餐粥都好似打哂交咁,個身不停扭 ...

我對孖胎都系咁,就黎8個月,試過將所有食材撈埋一齊煮,又試過分開食材煮比佢地試不同既味道,都系唔食,尤其我個仔,喂佢食飯可以喊到好似被人虐待咁⋯成棟樓聽到佢把聲,之後我個女見佢喊佢又喊⋯喂佢地食飯我都好想喊

大宅

出左牙未?
有時因為出牙食嘢會唔舒服

大宅

仔仔就黎8個月
起初6個月個陣餵粥仔都ok.. 但最近餐餐粥都好似打哂交咁,個身不停扭 ...

8個月應該可以餵下粉,試下煮下d abc粉佢食下得唔得

大宅

仔仔就黎8個月

你落咩材料煲?會唔會唔夠未?

大宅

仔仔就黎8個月

我個仔開初都唔食粥,食成個鐘先食到幾啖,之後我轉下煮法,最後發現佢鍾意食有湯底嘅粥,於是我隔日滾個湯底,好似蕃茄薯仔豬肉、冬瓜豬肉、節瓜魚,之後再用個湯底煮粥,最後再加已攪好啲料,如肉碎、蕃薯蓉、菜蓉等;咁阿仔先肯食大半碗粥

男爵府

仔仔就黎8個月

我仔之前都係咁唔肯食,因為冇味,之後我用平時我哋煲湯底,通常青紅蘿蔔粟米合掌瓜豬展,再加肉煲粥,我都落幾多料,啖粥不用調味都好甜,佢啱啱滿8個月食固體食得好好

大宅

sickbanana 發表於 20-4-2 17:23
我仔之前都係咁唔肯食,因為冇味,之後我用平時我哋煲湯底,通常青紅蘿蔔粟米合掌瓜豬展,再加肉煲粥,我 ...

想知幾多個月先至可以飲呢d湯?

男爵府

yipyip82 發表於 20-4-4 23:03
想知幾多個月先至可以飲呢d湯?

我仔6個幾月已經開始放湯,你比少少試吓有冇敏感先逐少咁加多,煲佢可以食既料,例如紅蘿蔔粟米栗子合掌瓜淮山粉葛瘦豬骨任配搭,多料就不用調味已經好甜,一定要隔油,我B剛剛8個月好鐘意飲湯,佢之前都食固體麻麻,自從加左多料湯之後就開始喜歡吃,同埋我哋食嘢一定比佢埋枱一齊食,佢食得既都比佢少少試吓,而家我哋食佢必叫一定要比佢食,尤其蒸魚和白飯

大宅

sickbanana 發表於 20-4-5 17:36
我仔6個幾月已經開始放湯,你比少少試吓有冇敏感先逐少咁加多,煲佢可以食既料,例如紅蘿蔔粟米栗子合掌瓜 ...

好啊,等我試試先

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至