夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我真的好傷心,幾個月前知道了老公鍾意咗另一個女人,真的好hurt。我們結婚廿幾年,一起走過了那麼長的日子,能夠就這樣說再見嗎?

所以我一直唔敢講出來,我好怕他會說離開我,好怕得番一個人會好孤獨、一個人老死。我唔後生,唔會期望可以再怕拖,也想像唔到會鍾意第二個人。我們有仔女而他們已經長大,我估10年後他們也會有自己家庭,不會永遠在我身邊的。

我有試探地問佢是否鍾意咗第二個女人,佢話冇,之後對我好好,我都唔知佢係想掩飾、內疚、定係覺得要珍惜番我多啲,可能全部都是。

複式洋房

佢知道了我極度懷疑,現在更小心。我曾偷看過他們的對話,我知道佢係想享齊人之福,而那女人也了解和同意繼續這種關係。

有位朋友說叫我忍耐,他們一定不會長久的,時間久了大家就會忘記!

我覺得他也有道理,但自己忍得好辛苦,成日自己喺度喊,又在仔女面前扮開心。

謝謝你們看我的故事。

子爵府

問清楚自己是否能接受這種三人行關係?我覺得如果你對佢仍有愛,一定接受不到!

那種委屈的心情、不再信任的感覺,真的十分十分難受!

之前有位jm處理得好好,或者你看看能否幫到你!

子爵府

https://www.baby-kingdom.com/for ... amp;fromuid=1239550

複式洋房

wingyaumama 發表於 20-4-2 01:19
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22919034&fromuid=1239550

是啊,不再信任真的好難受!

謝謝連結(emoji)!

侯爵府

wingyaumama 發表於 20-4-2 01:13
問清楚自己是否能接受這種三人行關係?我覺得如果你對佢仍有愛,一定接受不到!

那種委屈的心情、不再信任 ...

哪位jm?

小三願意忍,只是為了兩樣野 一)錢 二)情

她為錢,只要老婆能夠鎖死佢d流動資金 令男人俾晒仔女&家庭開支。小三好快搵到另一個金主就離開

她為情, 洗米嫂只得一個,斗長命 斗唔反面.....邊一方按捺不住發爛就似mandy liu甘敗陣而退....

點解永遠輸嘅都喺女人而不是男人.....
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

珍珠宮

Huuu 發表於 20-4-2 01:27
哪位jm?

妳呢一句點解「永遠輸嘅都係女人而不是男人」發我心醒。感嘆!我唸可能因為 識做情人 嘅女人 比男人多;需要人免費陪伴嘅女人比男人多;男人只需要一個照顧佢起居飲食嘅人係身邊,有錢嘅可以用錢請工人搞掂;會自慰嘅男人比女人多;女人比男人更重睇錢;男人有千年以上的社會模式學用李白話:「天生我才必有用,千金散盡還復來」嘅豪氣。女人有千年以上的男女搵錢機會不平等下求存嘅慣性,有幾多個可以如此豪氣咁睇自己嘅命水?
我前夫同我現任先生都係D需要人免費陪伴佢嘅男人。而且我先生比好多男人都識做情人,所以我先贏到。
所以我嘅經歷話我知,女人要做到三自 先會增加贏嘅機會: 經濟自立,情感需要自立,生理需要自立。唔好靠守株待兔,等運到,坐享其成。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

男爵府

回覆 858D 的帖子

男爵府

回覆 polar.bear 的帖子

不用太難过。个男人有比足家用你嗎?有咪算。起碼佢會氹番.你'。
我老公都好花弗,婚前都'知佢有出去玩,男人好鍾意低胸,露背,放哂電又攬身欖世的惹火淫娃,我係文静型,老公就又煙又酒又賭錢,但係專業人士。婚後亦有出去玩,我好愛佢,因為同佢一齐開心多过唔開心。只要佢仲識返屋企,又会氹下我,我唔会同佢計,除非我找到个更好才離婚。佢经济上滿足到我。
加油。个男人玩夠佢会番回你身边。你始終係正室。

大宅

polar.bear 發表於 20-4-2 00:58
我真的好傷心,幾個月前知道了老公鍾意咗另一個女人,真的好hurt。我們結婚26年,一起走過了那麼長的日子, ...

我有個好朋友,佢同我分享佢父母的感情。我朋友都知佢爸爸一直出面應該有第二個,而佢媽媽應該都知知地,咁佢媽媽一直疑心都好重,成日都鬧交。
咁過左幾年之後,佢媽媽開始諗,佢年紀唔細,比唔到需要佢老公,但男人又有需要,所以,佢阿媽之後都唔理,個男人識返屋企就算了。

唔知你地2個感情係點,從呢件事,到咁上下年紀睇開d ,亦為自己日後打算下

珍珠宮

siucl 發表於 20-4-2 02:34
回覆 polar.bear 的帖子

不用太難过。个男人有比足家用你嗎?有咪算。起碼佢會氹番.你'。

支持妳嘅選擇。
想樓主加埋我以下嘅方案一齊考慮
樓上已有人問樓主:唸清楚自己可唔可以接受呢種三人行嘅關係?
除左 接受與不接受呢個非黑即白, binary ,一係有 一係冇 嘅選擇之外,我提議樓主可以更 有創意 咁分析下自己究竟想要呢個男人畀到D乜嘢畀自己?
以前未知呢個小三存在時,其實個男人咪一樣將佢嘅資源兩頭分,公開擁有嘅女人分D,秘密擁有嘅女人又分D。果時,樓主有冇覺得呢個男人畀到樓主嘅邊一樹唔夠樓主使用?點解要分析?分析後先知道當如何為自己 同呢個男人談判講數時 保持繼繼原有嘅或訴求更多供給樓主D乜嘢。
可以分三方面來評估:1. 經濟方面,2. 感情需要方面,3. 生理需要方面

1. 好現實,如果平時都係呢個男人供衣食住行,而加如果個男人話再從樓主果份減D出來分畀果個秘密擁有嘅女人,樓主得唔得,減支幾多為底線?當然呢個男人應該冇咁笨0係談判時講埋出來咁嘅要求,但係就算佢唔講,樓主都要先備個案提出來。 0係乜嘢條件下可以減支?呢個可以用來氹下個男人落搭以為樓主真係比果個秘密擁有嘅女人好。

2. 好實在嘅感受,感情需要方面,好多人無非都係需要感受被愛嘅感覺,有幾多個真係好鍾意投資去愛人後又得唔到被愛嘅回饋呢?只是各人投資同回饋嘅比例唔一樣,又因應對象值不值得我咁嘅投資回饋比例而已。愛與被愛呢方面就可從 愛的五種語言來分析。
a. gift
b. word of affirmation
c. quality time
d. act of service
e. physical touch
每個人感受被愛嘅語言組合同多少需要都唔同。假設如果樓主感受被愛嘅語言係
c. quality time
d. act of service

而果個秘密情人係
a. gift
b. word of affirmation

咁就對呢個男人係資源分配上而言 冇衝突啦。佢可以同時畀到兩個女人感受到被愛嘅感受。
如果有衝突,咁就要攤開來講數喇。

3.生理上嘅需要,呢個,自己身體係會好誠實咁畀到自己知道嘅。安全第一。如果自己要食齋嘅,係咪必須要人哋陪埋自己食齋 先至感受到被愛呢?如果呢個男人係 meat lover 呢?咁呢個男人0係齋戒受苦中仲會唔會感受到自己愛佢呢?硬要佢食D對自己健康但對佢唔健康嘅嘢,係咪自己倒自己米呢?牛要食草先有力氣同自己耕田,我唔會咁唔識計條投資回饋嘅樹,要撳頭牛只飲水唔食草。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

男爵府

回覆樓主:

如果是享齊人之福,表示地位不失,只是感情分薄,小三短暫情結不會長久。
不論男女,命宮偶然會犯上桃花劫霧水緣,一般是生命過客。
沒法取代26年既正印,時間可改變一切,自強不息,努力加油 !

公爵府

Huuu 發表於 20-4-2 01:27
哪位jm?

因為女人犯賤,無底線。

公爵府

虎到金來勳章

alicego62 發表於 20-4-2 08:48
因為女人犯賤,無底線。
好認同.....我個朋友俾賤男用粗口日鬧夜鬧, 但都唔走, 睇住個老公出面有女人, 好慘.

公爵府

十一哥 發表於 20-4-2 11:36
好認同.....我個朋友俾賤男用粗口日鬧夜鬧, 但都唔走, 睇住個老公出面有女人, 好慘.
...

日日鬧?甘衰

公爵府

虎到金來勳章

alicego62 發表於 20-4-2 16:25
日日鬧?甘衰
因個朋友成日攞小三嘅嘢同老公嘈, 佢老公梗係唔認啦, 順便仲鬧埋我朋友, 好慘.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

alicego62 發表於 20-4-2 08:48
因為女人犯賤,無底線。

我非常認同你這一句。

公爵府

Angelice-BeBe 發表於 20-4-2 19:05
我非常認同你這一句。

有時有D case真係睇到眼火爆

水晶宮

wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 畀面勳章

26年都可以變,真係心淡!

男人都係貪新鮮的

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

alicego62 發表於 20-4-2 22:32
有時有D case真係睇到眼火爆

我身邊都有,所以我認同你所講,真係犯賤架

首頁

尾頁

跳至