烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

因為我2樣都無,所以想問下大家一般打起蛋白,摩打要幾強先夠,
廚師機多用途但家中人少,一次無論整包或者CAKE 都唔會多
廚師機有無細到可以打3隻蛋白??
咩牌子會比較好??

大宅

littlecar 發表於 20-4-6 10:53
因為我2樣都無,所以想問下大家一般打起蛋白,摩打要幾強先夠,
廚師機多用途但家中人少,一次無論整包或者 ...

我用緊bosch覺得幾好
我個部係1300w
功率愈大愈有力
我諗我個部5分鐘內可以打起蛋白成濕性發泡
如果你想要細版
可能考慮kitchen aid mini
不過d人又話kitchen aid打面團會好快打柴 唔知呢?

翡翠宮

[quote]tp_terminator 發表於 20-4-8 01:03

THANKS~~~~~

Bosch 真係比較多人用,
屋企人多真係發揮到值得入。
Kitchen aid mini 如果易壞,
我考慮緊淘,
睇過細機1000W多,
但仲未落到手反正麵粉成日買唔到

珍珠宮

回覆樓主:

上星期剛入手Bosch MUM5 1000W,打2隻蛋白,OK呀!打麵團250g粉,熟習中!2人家庭only,所以1000W夠用!

翡翠宮

moniy 發表於 20-4-8 09:29
上星期剛入手Bosch MUM5 1000W,打2隻蛋白,OK呀!打麵團250g粉,熟習中!2人家庭only,所以1000W夠用!

你整得好有水準呀!
請問你係邊度買同幾錢??
另外MUM5可唔可以加配件整麵??

珍珠宮

回覆 littlecar 的帖子

個樣呃到人, 不過因為未掌握到, 所以包的texture未合格, 要同部機friend吓先!電器連鎖店問過晒, 紅色全港無貨, Bosch自己都無, 只有少量湖水藍或者粉紅色, 連鎖店D職員話打蛋器缺貨情況更嚴重, 好多人買, 因為大家唔出街留响屋企玩整嘢食其實Me too, 因為都係剛開始玩焗包
最終我响Built-xx Pro買到, $2,6xx送5合1研磨套裝, 佢都係last 2咋, 我買埋淨返一部
MUM5有整麵配件呀, 我都打算買! 不過未買配件, 已經先入咗包00粉因為意大利進口, 唔買怕遲D買唔到, 依家麵粉太搶手了!

翡翠宮

moniy 發表於 20-4-8 09:53
回覆 littlecar 的帖子

個樣呃到人, 不過因為未掌握到, 所以包的texture未合格, 要同部機friend吓先!電器 ...

未掌握到都咁靚,上手之後真係不得了!!

最近真係好難買麵粉,所以我唔心急買機,要諗下買部好D真係長用唔好偷懶,定淘一部預壞咗就算。
上BUILT-IN 睇下打唔打動到我先

珍珠宮

littlecar 發表於 20-4-8 10:04
未掌握到都咁靚,上手之後真係不得了!!

最近真係好難買麵粉,所以我唔心急買機,要諗下買部好D真 ...

其實我本來都打算淘部打麵團機, 主要係size問題細可以放到! 但後來發現Bosch呢部同淘寶貨一樣size, 反正我真心喜歡煮嘢, 我以往過千圓嘅廚房電器買返來都keep住用, 唔係三分鐘熱度, 所以不如買個好D, 始終電器嘢, 安全D好!

屋企人少, 唔駛買太高grade, 比你好勁但做太少份量都發揮唔到, 所以我買1000W就滿足了!

伯爵府

Xmas吸收勳章

littlecar 發表於 20-4-6 10:53
廚師機多用途但家中人少,一次無論整包或者 ...

如果只係打蛋白會用打蛋器快靚正,打麵團先用廚師機幫手,因為我唔識用手搓

翡翠宮

moniy 發表於 20-4-8 10:18
其實我本來都打算淘部打麵團機, 主要係size問題細可以放到! 但後來發現Bosch呢部同淘寶貨一樣size, 反正我 ...

屋企好多電器都係淘
最大件係蒸焗爐
不過好似抽濕機呢類要長開既就係香港買

翡翠宮

HAPPYBOBB 發表於 20-4-8 11:05
如果只係打蛋白會用打蛋器快靚正,打麵團先用廚師機幫手,因為我唔識用手搓
...

會唔會買打蛋器加麵包機仲好

珍珠宮

littlecar 發表於 20-4-8 11:13
屋企好多電器都係淘
最大件係蒸焗爐

老公係安全人!淘寶只會買簡單用具,電器嘢,佢唔太贊成

翡翠宮

moniy 發表於 20-4-8 11:17
老公係安全人!淘寶只會買簡單用具,電器嘢,佢唔太贊成

經濟許可真係唔好淘
因為有時用料係睇唔到有咩害
淘寶係岩我呢D銀根少
但又岩都想試既人

伯爵府

Xmas吸收勳章

littlecar 發表於 20-4-8 11:14
會唔會買打蛋器加麵包機仲好

我冇麵包機

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

起步就買Kenwood 舊幾水既打蛋器,當知道成品不足就可以買大火數的打蛋器,如果再上一層就買部入門廚師機。

現在是掌握基本技巧才重要,器材其次。

翡翠宮

alfreday 發表於 20-4-8 15:09
起步就買Kenwood 舊幾水既打蛋器,當知道成品不足就可以買大火數的打蛋器,如果再上一層就買部入門廚師機。 ...

我久不久都手搓包包
不過技巧無進步過
宜家想試整蛋糕
幾年前有打蛋器時係無成功打起蛋白
已經無水無油
嬲嬲地送咗打蛋器俾人
再買就更加左諗右諗

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

littlecar 發表於 20-4-8 15:38
我久不久都手搓包包
不過技巧無進步過
宜家想試整蛋糕

打蛋白要凍蛋,打全蛋要室溫蛋。

我都好耐無整麵包
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

翡翠宮

alfreday 發表於 20-4-8 17:58
打蛋白要凍蛋,打全蛋要室溫蛋。

我都好耐無整麵包

可能我手腳慢屋企又唔開冷氣
所以唔凍次次打唔起
總有一日打到
亦總有一日搓包會進步

你D包真係次次一見難忘
絕對係靚過買果D
少咗整一定係你親朋既損失!

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

我兩樣都有,Philips 二百蚊手提打蛋器同Bosch maxximum,整蛋糕(4、5隻蛋白)我通常用手提,因為懶得洗咁大舊野,同埋全蛋我通常會坐暖水打起,咁就一定用手提,麵包先用大機,咁Bosch 仲用黎打蓉呀整芝麻糊呀打汁呀咁。如果唔係打算整包手提打蛋器就夠晒用

子爵府

littlecar 發表於 20-4-8 11:13
屋企好多電器都係淘
最大件係蒸焗爐

蒸焗爐.....淘邊隻牌子?好用嗎?

首頁

尾頁

跳至