少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我女兒每天手機度日, 對讀書提不起勁, 每次見到佢整日對住手機或IPAD, 或跟同學談笑風生, 我心就急起來,火也冒起來, 兩母女的關係也變差了。 我緊張佢既學業, 仍抱住佢係讀書人, 但佢對讀書很懶散, 慢條斯理, 完全唔著緊。佢越唔緊, 我就越緊, 我心情很煩躁, 很急, 我的情緒也被佢牽制住, 我點樣可以放鬆? 係咪不理佢?

大宅

回覆 micoo 的帖子

明白妳呀! 我以前都會好似妳咁, 見到佢好似好hea我內心就會忟, 咁自然面口口氣唔會好, 又會搞差個關係….
既然話佢都起唔好作用,仲會妳越叫佢越唔溫,而且唸深一層讀書係佢既, 前途係佢既, 如果佢自己都唔緊張我地緊又點啫…
妳女女幾年級? 我女今年S3 將要選科, 我內心都好想提佢要努力呀….但我都死忍唔提, 妳估老師無講佢知今年有幾重要嗎? 肯聽既已經聽咗….我又何必再自討沒趣呢……
係好難好難, 但難都要忍呀…..加油!!!!

複式洋房

回覆 annielui 的帖子

我女都係S3。日日都對住佢, 如何放鬆, 唔理佢學業?

大宅

妳有無返工? 如果有激少陣, 如果無, 自己出吓街煲吓劇轉移吓視線….唔好望佢咁多,

妳唸吓, 妳想理佢重會比妳理咩? 話完又無效果佢又唔like何必呢? 係咪?

複式洋房

回覆 annielui 的帖子

多謝您的回覆。大家加油!

大宅

我講緊係口響, 有時都會忍唔住....不過盡做啦......青春期班人仔係麻煩友.....希望快D成熟啦....加油~

男爵府

annielui 發表於 22-1-3 14:30

明白妳呀! 我以前都會好似妳咁, 見到佢好似好hea我內心就會忟, 咁自然面口口氣唔會好, ...

百忍成金

大宅

回覆 lam0903 的帖子

忍忍忍........

大宅

好想分享給你們......共勉之:
https://futureparenting.cwgv.com ... P6vyitpDGj6LnHXupmU

節錄:
她明白,當孩子心意已決時,父母再怎麼反對,他們都會找到在夾縫中求生存的方式——不只會去做,且一定是背著父母偷偷做。因此,與其阻擋,不如祝福孩子們去過自己的人生。同時也讓他們知道,有困難時不要害怕回家。就如同她告訴孩子,「不管成功或失敗,爸媽永遠支持你,家裡永遠有飯吃。」

男爵府

annielui 發表於 22-1-6 11:53
好想分享給你們......共勉之:
https://futureparenting.cwgv.com ... P6vyitpDGj6LnHXupmU
好好的分享.
但有時見佢既態度真係令人好激氣, 有種吃力不討好, 做好多多餘既事情...我都明白, 讀書係佢既責任, 但佢既懶散, 唔上心態度, 就令人好激氣...

P.S. 小朋友高小.

大宅

回覆 folloni 的帖子

明白係好眼火爆嫁....我都忍得好辛苦.....有時只係關心既一句問候, 佢地會解讀為煩...控制....套料.....真係好唔抵被誤解,尤其是關於學業, 簡單一句: 多唔多功課呀? 已經唔LIKE.....所以呢, 既然講完佢地唔會做, 仲要影響埋感情既....就無謂講...好唔順眼既就行開吓, 自己煲套劇......無計, 青春期係好難頂的, 加油!!!!

男爵府

annielui 發表於 22-1-13 13:50

明白係好眼火爆嫁....我都忍得好辛苦.....有時只係關心既一句問候, 佢地會理讀為煩.. ...
講中晒.....有時真係關心下佢, 又或是問多句, 換來既係 "係我錯, 我錯晒"...有時係想, 唔理佢, 會否變成佢做錯事而不知, 理佢, 又驚佢覺得我管制, 又係有機會學壞. 好矛盾.

暫時自己仲未好識控制自己情緒, 真係唔知點做, 你呢個POST, 真係令我有個渠道好好講下...謝謝你.

大宅

U''re not alone.....我地一起加油!!!

folloni    發表於 22-1-14 15:19

禁止訪問

別墅

想當年自己都係咁。

大宅

回覆 janicelovebb 的帖子

未必個個都咁大反差的, 父母最緊要管住自己把口, 有咩提一次好了….

大宅

回覆 bibibibababa 的帖子

HI....妳指.....對父母冷淡? OR 妳係受嗰位?

首頁

尾頁

跳至