自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

本身已經夠大壓力,擔心家人自己,努力頂住,個菲傭來了 11 個月還是白x 一個,呢段時間忍佢加速我嘔血

我自己煲了個杏仁雪耳想夜晚返屋企食,佢自把自為替我加隻皮蛋落去,我問:香港已經咁亂你做乜搞到我煲嘢好似「潲」咁呀?!佢反一反眼黑面「嗯」一聲入返房——— 呢個溝通方式佢獨有,佢話佢鄉下都係咁樣表示明白

佢d英文係垃圾,到依家我 10 成時間都唔明佢講乜,Whatsapp 問佢屋企有冇橙?佢答:I no have , 我花好長時間才開始明佢講乜

wcpcelia    發表於 20-4-9 11:52
珠氏家庭    發表於 20-4-7 09:23

侯爵府

回覆樓主:

呢段時間最恐怖係佢唔明我哋留家抗疫,食的比較簡單,佢叫我買條香草返屋企比佢插入雞內才烤,但佢煮嘢係一般,有插香草同冇插隻雞都係鞋到咬唔開

佢唔 make sense 會穿家的拖鞋出去走廊

好,入正題,佢又要求星期日放假開 party , 我已經比哂新聞佢睇,佢喊⋯⋯ 佢一日到黑苦口苦面同我講:ma’am no have 乜no have 物想我俾佢天天出去搵朋友吹水(我在附近超市見到佢坐在商場同三幾個姐姐約一起買東西)我已經因為疫情忍了很久,嚟咁耐冇湊過小朋友,好啦,見咁等唔係辦法,於是叫 agent 帶佢走

點知 agent 求我話好難搵機票送佢走,忍多一個月!

侯爵府

ope 發表於 20-4-7 06:27
呢段時間最恐怖係佢唔明我哋留家抗疫,食的比較簡單,佢叫我買條香草返屋企比佢插入雞內才烤,但佢煮嘢係一 ...

照送佢走,佢可以去boarding house住,唔好仁慈……

男爵府

呢段時間最恐怖係佢唔明我哋留家抗疫,食的比較簡單,佢叫我買條香草返屋企比佢插入雞內才烤,但佢煮嘢係一 ...

係, agency有boarding house, 你緊持唔要, agent要接收番佢, 你補足錢同机票錢等agent送走佢, 不過你記住上immigration department website填form話terminate左佢, 否則, agent可以幫佢揾part time or佢自己揾, 有咩事入你數

男爵府

回覆樓主:

成1年都係冇改進就真係要丟。

水晶宮

係我就半年都叫佢走

男爵府

牛年勳章

送佢走! 唔好再忍多一個月

男爵府

唔好聽agent 講,你要炒就即炒唔好手軟

男爵府

甘既人,早就要炒啦,你忍到一年真係算勁! 我上年都用左個,黎左5個月仲係勞氣死,一條毛巾走天下,無記性,衛生差又懶,印尼姐姐真係麻麻或者我吾好彩吧,最後都炒左吾敢再請,寧願自己辛苦少少,我真係吾想湊多個女囉

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆樓主:

唔好手軟心軟,話咗炒就炒,留番係到一個月,點知佢做乜,到時唔係食皮蛋咁簡單

公爵府

JM 我記得你,你長期有處理家傭問題,都好長期下

公爵府

Agent 應該hea緊你,唔好聽佢哋廢up,即炒。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

你好慘,遇著個唔幫得手
而家年代,好少菲姐英文咁差

伯爵府

ope 發表於 20-4-7 06:26
本身已經夠大壓力,擔心家人自己,努力頂住,個菲傭來了 11 個月還是白x 一個,呢段時間忍佢加速我嘔血

我 ...

做乜要忍?
皮蛋杏仁雪耳?第一次聽
咁無sense送都唔要啦,何況要出糧比佢,菲無可能咁,似玩野多。

珍珠宮

我 ...

菲?咁蠢!
加蛋真的激死,是否博炒?

珍珠宮

我 ...

黑面+搞亂檔,真喺要早走早著

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

上次你話炒咗件陳衰寸, 另外個新來的做得好咗? 是否同一個工人?

來咗11個月? 你D工人個個都蝦你, 你淋得滯。咁時勢仲要開party, 博炒。

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

第一次聽菲咁白X
英文差又無常識通常係都係講印印
嘔哂血 佢又自把自為加蛋,真心唔好留
珍惜 感恩
You got this!!

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

alicego62 發表於 20-4-7 08:47
JM 我記得你,你長期有處理家傭問題,都好長期下