論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人突然間話想夜晚湊埋bb訓,話等我同先生返工
Bb暫時3個月大,呢排都暫時無點餵夜奶(9點至11點訓,第二日5至7點醒)
咁佢提過話由工人房搬出去客房同bb住(本身bb係痴工人嫁)

我都係十五十六,未有決定(仲有3星期先返工)
平時訓覺,先生鼻寒都好大下,未至於嘈醒bb但都有啲影響bb訓教)
如果真係裝cam係bb床,淨係影bb, 工人訓隔黎床會唔會可行?(佢提出湊bb一齊訓後, 我講過下裝cam,佢貌似好concern夜晚影住佢訓)

求意見,應該好少工人會咁要求

別墅

我就唔會比工人陪bb訓,始終自己先會最上心,間唔中會起身睇下bb會唔會太凍或者太熱,工人姐姐未必會啦(emoji)

子爵府

我地唔會,我地做法係我睇上半夜,老公睇下半夜,去到7、8個月左右,用CAM影住BB,我地回房瞓,BB叫或者咸先出去睇,去到2歲,轉去細房同工人姐姐一間房,姐姐瞓上格床,囡囡瞓下格床,我陪囡囡入睡左,就返房同老公瞓

大宅

CCHINGC 發表於 20-4-8 09:41
我地唔會,我地做法係我睇上半夜,老公睇下半夜,去到7、8個月左右,用CAM影住BB,我地回房瞓,BB叫或者咸 ...
我老公返工要輪班,都做唔到分工睇

大宅

ballroundroll 發表於 20-4-7 22:45
Bb暫時3個月大,呢排都暫時無點餵夜奶(9點至11點訓,第二 ...

唔好, 太細了, 唔好比機會自己後悔。

別墅

ballroundroll 發表於 20-4-7 22:45
Bb暫時3個月大,呢排都暫時無點餵夜奶(9點至11點訓,第二 ...

坦白講我唔會放心比BB同工人訓,始終你BB 太細喇,自己辛苦d睇返好過。

大宅

five555 發表於 20-4-8 11:38
唔好, 太細了, 唔好比機會自己後悔。
你都講得岩既

大宅

Baby.GaGa 發表於 20-4-8 11:46
坦白講我唔會放心比BB同工人訓,始終你BB 太細喇,自己辛苦d睇返好過。
疫情下都有好處,都有諗過佢跟工人訓好啲(工人宜家無點出街)
反而我2公婆日日返工,公司又遠人又多,成幾十人共用廁所
返屋企分房分廁所

唔分又愁,分又唔放心

大宅

我諗都係睇你個姐姐黎左幾耐,你有幾信佢。我大姐姐黎左2年,做得好好,湊我大仔湊得好,我同老公都係返shift, 佢都喺我就返工時話幫我湊細仔夜晚,咁我都將夜晚交比佢湊。

男爵府

好多人都會交畀姐姐或者將bb放隔離房添,睇你信唔信得過姐姐

大宅

ballroundroll 發表於 20-4-8 21:18
疫情下都有好處,都有諗過佢跟工人訓好啲(工人宜家無點出街)
反而我2公婆日日返工,公司又遠人又多,成幾 ...

視乎你工人平時既表現同埋你對佢有無信心。我bb初生開始就由姐姐凑,夜晚都一樣。開頭姐姐貪方便,拿埋床鋪係地下同bb一齊訓,但我地唔想bb訓地下同埋危險,要求姐姐係bb訓著之後放返落床。過程中好多野要大家磨合,夫婦二人要時刻睇實不敢鬆懈,務求令姐姐可以跟到我地既要求凑bb
姐姐因為一開始就放全副心機照顧bb,宜家對bb好有感情、特別上心,我地返工都放心俾佢一個人照顧。
我覺得如果你姐姐主動提出,你可以俾個機會佢,趁宜家未返工,可以係旁邊指導,令姐姐跟到你地既要求,之後你地就會輕鬆好多

大宅

Poohpooh103 發表於 20-4-8 23:01
我諗都係睇你個姐姐黎左幾耐,你有幾信佢。我大姐姐黎左2年,做得好好,湊我大仔湊得好,我同老公都係返shi ...

夜晚日頭都得姐姐湊?
我姐姐係阿b岩岩出世之前黎既咋

大宅

anperbaby 發表於 20-4-9 09:54
視乎你工人平時既表現同埋你對佢有無信心。我bb初生開始就由姐姐凑,夜晚都一樣。開頭姐姐貪方便,拿埋床 ...
工人都錫bb既,bb痴工人姐姐多啲
奶奶覺得遲早比bb湊,趁早
我自己阿媽就唔放心咁長時間比工人睇

客房我奶奶住緊,要讓出黎既話奶奶會少左過黎

男爵府

唔會比, 我會自己湊夜晚, 其實都係辛苦多幾個月, 遲D BB一覺訓天光

大宅

ballroundroll 發表於 20-4-9 17:18
夜晚日頭都得姐姐湊?
我姐姐係阿b岩岩出世之前黎既咋

係呀,不過你姐姐新黎真係要觀察耐啲先決定。但放心,好快bb 一覺到天光(emoji)(emoji)

大宅

ballroundroll 發表於 20-4-9 21:00
工人都錫bb既,bb痴工人姐姐多啲
奶奶覺得遲早比bb湊,趁早
我自己阿媽就唔放心咁長時間比工人睇

咁bb同工人係廳得唔得?
不過即使你俾工人凑,有一段時間自己都要時刻清醒望住工人。因為姐姐既危機意識好弱。

大宅

我就係唔想阿女太痴姐姐唔認我,及想姐姐有足夠休息朝早可以有精神心機耐性湊B, 所以夜晚死都要自己湊。

水晶宮

回覆樓主:

我工人湊得好好,好錫我女。
我老公一樣要輪班,夜晚幫唔到手(唔輪都瞓到豬咁...)
我要返工嘅,即使我女難湊到而家就嚟四歲都會零晨飲奶,我都無比過我工人半夜湊。唔係驚佢湊唔好,係驚佢唔夠休息。我寧願我辛苦D都唔想佢唔夠休息,因為佢日間要湊我女的。

首頁

尾頁

跳至