自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我朋友佢第一個係仔有ADHD、(讀書好叻全級頭十名內)!但就唔聽指令、湊佢真係要EQ好高.見到佢好激氣!第二胎係女、好乖又聽話、依家意外有咗第三胎.佢打嚟同我講驗血驗咗話係仔、佢好擔心會似大仔咁有ADHD!

大宅

大家話機會大唔大呀、佢啱打電話同我傾、話好擔心.瞓唔著·

伯爵府

同買6合彩一樣,無人可以擔保一定中
我相信 醫生都答你唔到

伯爵府

BK Milk勳章

樓主已經打算一定要?那就沒有如果,只有接受。

珍珠宮

胎內應該驗唔到adhd?
順應天命啦

男爵府

未必嘅. 我識人大仔ADHD, 二仔好乖好靜, 三女係bb未知.

子爵府

親子王國15週年勳章

呢啲遺傳問題,只可以話較高機會但醫生都唔可以話到畀你聽大唔大、yes or no,正如自閉症家庭,的確係機率高,但亦有好多兄弟姊妹係完全正常。
既然呢個係上天安排嘅孩子,屋企有能力承擔,咁就順應天命。如果屋企有嚴重自閉症呢啲就話驚自己年紀大承受唔到負累,同埋小朋友多病痛,但 ADHD 唔係「世界末日」,甚至可以話因為有大仔,家庭可以更早留意觀察,必要時透過藥物同行為、心理治療去幫助控制衝動、分心問題。
呢個時候最重要係控制自己情緒,唔可以先入為主覺得自己小朋友有問題,否則咁多個月心理壓力,更容易影響胎兒發展,同埋就算阿 B 出世,好容易覺得佢做乜都係有問題。孕婦心身最重要!

男爵府

回覆樓主:

我識幾個大既ADHD,細既係資優,不過資優係支援組都統稱係特別的一群。亦都又有幾個,全家3個都係SEN.
如果咁驚,根本唔會有第2個小朋友出現囉。

伯爵府

回覆樓主:

我二仔有ADHD,細女都一樣有ADHD,而且更嚴重
我都認識有其他家長係兩個仔都有,而且都係一個比一個麻煩
所以機會好大,預左都會有,咁樣到情況出現會比較好適應。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

ssp2017 發表於 20-4-8 01:36
大家話機會大唔大呀、佢啱打電話同我傾、話好擔心.瞓唔著·

話大同細又點, 佢點都會擔心. 你講乜佢都未必入耳, 如果誤會或諗唔開仲可能怪埋你. 佢係當事人, 叫佢問番醫生或者自己上黎問 (順便抒發感受) 仲好啦. 你只係聽佢傾已經係係對佢最大幫忙.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

得閒姨 發表於 20-4-8 02:23
我二仔有ADHD,細女都一樣有ADHD,而且更嚴重
我都認識有其他家長係兩個仔都有,而且都係一個比 ...

我識d 學生家長, 細仔有更多問題, 另一個係細女都有d 問題但唔知咩事.

珍珠宮

環保接龍勳章

ssp2017 發表於 20-4-8 01:34
我朋友佢第一個係仔有ADHD、(讀書好叻全級頭十名內)!但就唔聽指令、湊佢真係要EQ好高.見到佢好激氣!第二 ...

其實點解會有咁多"意外"?

既然有左,就無謂諗咁多,既來之則安之。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

公爵府

如果咁驚就唔會去陀第二丶第三個啦

伯爵府

好媽媽勳章

我朋友佢第一個係仔有ADHD、(讀書好叻全級頭十名內)!但就唔聽指令、湊佢真係要EQ好高.見到佢好激氣!第二 ...

而家諗都冇用架啦,見步行步

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

呢D真係賭大細,咁如果有心要,第一個已經係ADHD,已經有晒經驗點去湊啩,如果驚又覺得有心無力就。。。

見過兩個家庭,一個大仔ADHD,二仔自閉,三仔自閉加弱智;另一個大女自閉加弱智,二女ADHD加弱智,三仔又自閉加弱智,最細果個好似係仔好少少,但都有自閉。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

佢咪已經生咗第二胎囉,點解仲問會唔會有?

公爵府

我公司同事係自閉症,細佬同細妹都有問題,佢話佢好憎佢地,覺得好麻煩。
其實同事自己唔肯承認自己係自閉

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

識一個人,大細都有。睇電視訪問過一個媽媽,生3個,3個都係

水晶宮

都已經有咗,冇得諗㗎,安心養胎好過啦

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

既然都有左,何必唸,好好安胎啦

首頁

尾頁

跳至