自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

侯爵府

sabun 發表於 20-4-9 09:26
可能我反應過大,say no!話佢同事咁嘅時勢仲約吃飯,走咪走囉,有乜咁大件事,到時惹到病仲累埋家人,我仲 ...

試下用佢角度睇,同事間本來就係緊密接觸,平時可能都日日一齊食lunch,而且咁大個人,應該自己衡量輕重。我覺得兩公婆既野,如果真擔心,笑笑口善意表達左,佢仍然要去你都阻唔到,佢下次只會唔講比你知。
我自己日日番工,老實講,我地個個戴口罩,但都一齊share廁所,休息間(帶飯同事都會除口罩食),文件文具等等。
如果要驚,咁出去食野係驚隔離枱或廚師侍應多d。
我自己其實都同同事出去食過好多次,工作需要,唔通分開4人食完又集合?for 做左好多年同事,日日見面時間多過見家人,在工作上係戰友又唔定,同c6講句:語氣重左,係擔心你啫,大家錫番

大宅

牛年勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

siulili 發表於 20-4-9 11:38
其實我想知支持樓主果d jm, 係咪自己唔會出街食嘢,只留在家和家人吃飯? 而家人全部都wfh, 或自己帶午餐, ...

我係, 由2開始, 無出過街食嘢, 只留在家和家人吃飯, 無約過朋友, 雖然每日都要返工, 但9成飯, 1成外賣, 每日lunch 都自我隔離一個人食
我家上有老, 下有小, 接受唔到因為怕悶之後要承擔的惡果

子爵府

咁既時勢仲食?同事都走啦,我唔會搵命搏去食囉⋯⋯

老公之前未WFH,我都係煮飯比佢帶返公司,係番自己房食。

水晶宮

BK Milk勳章

老實
我一家三口屋企基本上係無飯食既
一日三餐街食既多
所以老公去街食飯對我嚟講無咩分別

但當然平日盡量屋企煮
假期前夕我都有出街食飯既

但我哋好少同朋友食
老公琴日又係大老俾人炒左食飯
我都有哦左幾句
但補句我自己叫外賣就得

睇你自己點睇

我明既盡量減少Law

水晶宮

BK Milk勳章

老實
我一家三口屋企基本上係無飯食既
一日三餐街食既多
所以老公去街食飯對我嚟講無咩分別

但當然平日盡量屋企煮
假期前夕我都有出街食飯既

但我哋好少同朋友食
老公琴日又係大老俾人炒左食飯
我都有哦左幾句
但補句我自己叫外賣就得

睇你自己點睇

我明既盡量減少Law

伯爵府

psac 發表於 20-4-9 11:57
我係, 由2開始, 無出過街食嘢, 只留在家和家人吃飯, 無約過朋友, 雖然每日都要返工, 但9成帶飯, 1成外賣, ...
你另一半都咁乖? 如果大家都係同一方向,當然係皆大歡喜啦。

珍珠宮

ferrari2007 發表於 20-4-9 10:25
呢個時候確實唔應該飯聚,但係你嗰句「走咪走囉,有乜咁大件事」令人好討厭!你同人冇交情都唔使講嘢咁mean ...

咁我語氣又喺差啲嘅

珍珠宮

虎到金來勳章

唔搞最好啦, 但你又唔洗嬲成咁

珍珠宮

其實我想知支持樓主果d jm, 係咪自己唔會出街食嘢,只留在家和家人吃飯? 而家人全部都wfh, 或自己帶午餐, ...

我一定外賣,一出街便不會除口罩

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

可能我反應過大,say no!話佢同事咁嘅時勢仲約吃飯,走咪走囉,有乜咁大件事,到時惹到病仲累埋家人,我仲 ...

同意

個個都諗住僥幸,疫情沒完沒了,不如個個自律,疫情快過仲好

伯爵府

其實對方係咪要去外國?如果唔係既,之後補食唔得?係要依d時候去食?我支持樓主。我公司食飯要求叫外賣係自己回位食,不可能一齊食。當然你要出街都冇計。

伯爵府

我係全部自己帶飯係公司一個人食,冇出過街食嘢。冇同同事食lunch,我同事都一樣。

侯爵府

我聽過有人話:「堅持番工,出街食飯既人,對得起我地呢d從新年就冇出過門既人咩?」
真係.......

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

我會留比老公自己決定

大宅

牛年勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 siulili 的帖子

佢無帶飯, 但自己獨家村坐在自己架車食. 加上佢可以WFH, 好多時開完會, 做到3~4點就返屋企再埋尾, 咁佢會返到屋企先食
我地都有好努力去限制自己, 希望減少疫情傳播, 所以睇到咁多人滿不在乎, 其實真係無奈同幾嬲.

呢個唔單單係一個人有冇受感染的問題, 而係整個社會需要同心去抗疫, 任何只因自私而做成的缺口都有機會滾雪球咁影響整體!

伯爵府

唔覺得你誇張,反而呢個時候仲飯局好唔應該,如果真係friend後補有咩問題?如果飯局中有人中招或家人中招,全部人包括你C6同你,就算唔中招都要去隔離中心,呢啲唔係一個人既事,比著我都會發火

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

唔明到今時今日仲有人咁唔識趣搞埋晒呢啲飯局,遲啲疫情過晒先食唔得咩?

侯爵府

樓主可能係反應激咗d, 但無錯喎,大家鬧得咁勁嘅唱卡同酒吧群組咪就係咁嚟囉,仲要酒吧群組已經去到第三代啦,同事係日日見,但做嘢時無帶口罩咩?係有共用洗手間,沖廁無閂廁板咩?如果有人有事做contact tracing易好多,換轉去到間餐廳,隔離枱唔識嘅,一樣會除口罩傾計,你地知人地有無病咩?上一個去廁所閂廁板咩?點做contact tracing?

飯係要食,但過咗疫情再食都唔遲,呢個病一中唔係自己事,仲會影響埋家人,接觸過自己嘅人,係咪要分返輕重呀?

男爵府

miffyumiffy 發表於 20-4-9 10:15
咁點都要食飯架
我同啲同事真係各自食,或外賣帶飯office分開角落食,真係想傾計時會係有帶口罩嘅時候,都係為大家好,講真,你覺得同事唔會去酒吧唱K身體健康,但都唔擔保同事嘅屋企人有無去酒吧唱k。
做唔到社交距離有啲情況只係藉口。

侯爵府

我有外賣,但一定唔會堂食,全部都留喺屋企開餐,返工帶飯,同同事一齊坐飯房,但大家都量隔開坐,食飯無多言,食完飯完咪帶返口罩囉。

首頁
12345...7

尾頁

跳至