夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

先講少少背景,我同老公由中學拍拖一齊10 年。個陣所有野都係AA,就算係我生日都好,我都會夾返錢。
出左黎做野我收入高過佢,所以結婚第一年我負責交租,其餘所有野照舊AA.
到結婚第2年我有左bb,cut曬大部分補習(我做私補), 收入大減。到生埋bb後更甚,因為係自己湊所以收入所剩冇機。係呢2年間我老公已經升左幾次職加左幾次人工,所以變左佢交租。

複式洋房

yukilai05 發表於 20-4-10 18:43
先講少少背景,我同老公由中學拍拖一齊10 年。個陣所有野都係AA,就算係我生日都好,我都會夾返錢。
出左黎 ...

但而家每個月我地都會為家用而嘈。我而家每月收入得返幾千,佢就月入幾萬。我只要求佢每個月俾$3000我(呢3000 已經包埋bb既奶粉同尿片錢,仲有bb 餸加屋企日用品)(平時我地大家分開食所以唔使買佢餸) 佢都要話我計較,每個月剩係識同佢講錢。
對住呢個男人我真係好失望,佢為左bb幾百蚊對鞋都捨得買,仲要係初生著幾次就唔岩著個d. 但對住我就勁孤寒。我自己都要俾家用娘家,而家就變相每個月倒貼。
到底係邊個計較

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

出左黎 ...

一開始開錯個頭

可否宜家列出支出、收入,同老公傾

你屋企家用方面同佢傾減少d,得唔得
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

回覆樓主:

個頭起得唔好,唔問攞開到你問就覺得你攞佢著數,真係唔夠錢用佢又同你計時,不如等小朋友去讀書就請姐姐,你係屋企無收入你都唔覺得付出淨係同你講錢

珍珠宮

我又唔覺得係開錯頭喎
只係暫時有分歧姐

樓主如果肯全職返工,其實一切問題解決哂
請工人湊小朋友
大家可以經濟獨立去run一頭家
當然樓主可能話唔放心工人湊
但事已至此,總要有人去讓步
咁難得由中學拍拖到結婚
小小錢銀問題,咪盡力解決囉

唔好怪我直接
呢刻樓主可能心情唔好,甚至想離婚
但離婚又點呢?
咪又係要全職返工、請工人湊小朋友
同我既提議也是一樣
所以理智啲,諗下點解決問題

複式洋房

yurijm 發表於 20-4-10 19:42
我又唔覺得係開錯頭喎
只係暫時有分歧姐

我都有提議過請工人,我出返黎做
但我老公又唔肯

複式洋房

crystal媽咪 發表於 20-4-10 19:07
一開始開錯個頭

可否宜家列出支出、收入,同老公傾

我屋企家用我自己負責

珍珠宮

yukilai05 發表於 20-4-10 19:51
但我老公又唔肯

原來係咁,咁你老公都幾自私
又要馬兒好 又要馬兒不吃草

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

yukilai05 發表於 20-4-10 19:52
我屋企家用我自己負責

意思係而家收入少左,同女家個邊講暫時俾少啲先
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

回覆樓主:

佢都幾霸道你又唔加家用,又唔比請工人,咁我會要求佢做多家務

大宅

但我老公又唔肯

你老公唔肯咪叫佢喺屋企湊仔,你出嚟做嘢囉!佢又唔肯俾家用,又唔肯湊仔,又唔肯請工人,你問佢究竟想點呀?!

複式洋房

yurijm 發表於 20-4-10 19:54
原來係咁,咁你老公都幾自私
又要馬兒好 又要馬兒不吃草

拍拖10年都冇為過錢而嘈,結左婚生埋仔就見真章

子爵府

畀面勳章

你唔再增加收入,你條路好難行。。
想辦法爭取請工人,出番黎工作吧

男爵府

但而家每個月我地都會為家用而嘈。我而家每月收入得返幾千,佢就月入幾萬。我只要求佢每個月俾$3000我(呢3 ...

唔明,咁你唔夠錢使佢又唔俾錢你,又唔俾你返工,咁佢認為應該點?啲錢落雨咁落落黎?

男爵府

回覆 yukilai05 的帖子

你而家湊bb無野做, 又要比錢娘家, 叫佢比$3000家用都唔制, 我就覺得佢好過份, 好心淡。 而家d尿片奶粉又貴, 你無野做老公應份比家用, 如果你第時病左, 佢會唔會唔比錢你睇醫生架! 我接受唔到囉! 你要同佢傾下喇! 佢話你貪錢, 佢識左你咁耐都知你係咪d 咁ge人啦! 老公咁請我會好嬲!

複式洋房

honeybid2 發表於 20-4-10 21:09
唔明,咁你唔夠錢使佢又唔俾錢你,又唔俾你返工,咁佢認為應該點?啲錢落雨咁落落黎?
...

佢話bb我都有份,尿片奶粉個d我都應該出一份,所以唔應該俾$3000 咁多我。仲有,佢覺得自己交左租已經大曬。

男爵府

回覆 yukilai05 的帖子

咁bb佢都有份架, 咁輪住黎照顧bb囉! 間屋佢都有份住, 叫佢做一半家務囉! 你全日照顧bb,做家務,其實等同番工一樣。好辛苦好累架!

男爵府

yukilai05 發表於 20-4-10 21:38
佢話bb我都有份,尿片奶粉個d我都應該出一份,所以唔應該俾$3000 咁多我。仲有,佢覺得自己交左租已經大曬 ...

佢會唔會肯同你行共產制?即係所有收入同支出都喺晒同一戶口出入。咁就唔使再嗌黎嗌去。你而家少啲收入但勞力付出多啲咪放少啲喺個戶口,以後你有機會放返多啲喺個戶口度。

大宅

但我老公又唔肯

你咪話唔夠錢用,唔出返嚟做野,點掂囉

男爵府

咁計較嘅老公我自己接受唔到。今日大家有手有腳身體健康都為少少錢嘈,將來你有一日身體出問題要錢醫,佢應該唔會救你。咁一齊有咩意義?唔好話為bb,佢咁計較嘅性格比個b學左係禍延後代。

首頁

尾頁

跳至