婦女醫護

跳至

首頁
12345...8

尾頁

洋房

大家好,我第一次係呢度留post,希望可以聽下同路人或者其他jm意見...

2019/9 做婦科檢查發現子宮內膜好厚,我本身經期好唔準,有中醫認為我係多囊性卵巢症,但係婦科醫生無點提過,可能當時徵狀未太大.... 跟住入私家醫院做全身麻醉宮腔鏡檢查,結果係複雜型增生,醫生開左半年黃體酮比我食,每次食21日,Period 7日再食,如是者維持半年,剛剛3月尾再做宮腔鏡,報告話我已經變差到不典型增生,睇左2個醫生都建議子宮切除...雖然我未有生育打算,但係好想知道,有無jm係類似情況或者因為其他野要子宮切除可以分享一下術後要注意同埋有咩身體變化....

謝謝

男爵府

回覆 hildayim916 的帖子

我同你情況一樣,不過我於2 月中已砌除子宮及輸卵管。因為再唔處理就會變子宮內膜癌,到時就會麻煩好多。

男爵府

我係做微創,其實手術後係唔痛嘅,只不過個肚有少少漲所以要行慢少少,不過復原好快。

洋房

Ming_Yan 發表於 20-4-15 16:56

我係做微創,其實手術後係唔痛嘅,只不過個肚有少少漲所以要行慢少少,不過復原 ...

多謝你覆我呀,我好擔心做微創好貴呀,因為我得公司保險,而個plan都好高,好足夠賠我去私院做既宮腔鏡檢查,但係去到子宮切除我就驚唔夠cover啦....你介唔介意話我知你個手術費幾錢呀?

男爵府

我係養和做微創的,埋單十六萬。其實宮腔鏡我前後做過三次,第一次係法國醫院做,之後兩次係養和做因為轉左醫生。法國醫院做大約三萬,而養和醫院做就大約五萬。

男爵府

不過真係唔好拖,因為我今年1 月做最後一次宮腔鏡,當時化驗報告係內膜複雜型增生,到2 月砌除子宮再化驗已經係非典型增生。覆診時醫生話而家未去到cancer 砌咗係唔會覆發,但係當變咗cancer 時再砌除子宮係會有機會覆發的。

男爵府

回覆 Ming_Yan 的帖子

請問這個病有什麼症狀嗎?

男爵府

回覆 kk1186 的帖子

不正常地流血,經期又唔準

洋房

Ming_Yan 發表於 20-4-15 17:45

我係養和做微創的,埋單十六萬。其實宮腔鏡我前後做過三次,第一次係法國醫院做 ...

想請問你係只需要切除子宮嗎?因為我醫生話要即時化驗睇下需唔需要切淋巴甚至卵巢。。。

男爵府

我當時只砌除子宮及輸卵管,保留了卵巢。我估你醫生意思是指萬一不幸變咗癌細胞,可能需要砌除埋卵巢及淋巴。如果只是不典型內膜增生,應該唔駛砌卵巢及淋巴。醫生有冇詳細解釋?

洋房

Ming_Yan 發表於 20-4-16 08:11

我當時只砌除子宮及輸卵管,保留了卵巢。我估你醫生意思是指萬一不幸變咗癌細胞 ...

我結果再返去醫生到問多次,佢都係話切完驗到有其他嘢先要切淋巴,佢會留卵巢因為唔想我咁早停經。。
我之後有睇中醫,醫師話如果唔急做手術不如試三個月中藥,咁我同西醫講就一定唔會建議,但佢就無話我個case係urgent...另外我仲申請左公立醫院,六月有得見醫生,但係我都怕等多兩個月會有咩。。唉。。好難決定。。同埋唔知可唔可能靠中藥由不典型轉好返上去。。

複式洋房

hildayim916 發表於 20-4-24 13:04
我結果再返去醫生到問多次,佢都係話切完驗到有其他嘢先要切淋巴,佢會留卵巢因為唔想我咁早停經。。
我之 ...

我剛剛24/4 微創切除子宮和卵巢。手術順利,現在康復中。

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

請問子宮內膜增生是否等於腺肌症?

水晶宮

魚肉翅 發表於 20-5-1 22:30
請問子宮內膜增生是否等於腺肌症?

No, 兩樣不同的婦科病

大宅

hildayim916 發表於 20-4-24 13:04
我之 ...

如果有事最好切埋卵巢,當然希望你冇事。

公爵府

請問點樣發現自己有呢個病 ? 有咩特徵呀 ? 係咪就係經期唔準 ?

男爵府

陪月勳章

回覆樓主:

我今日都左檢查,又係膜增生,宜家開左10日荷爾蒙葯食,等下次m完再照次有冇變薄,冇就要照內窺鏡。
上年檢查都冇話有事,今年去檢查都係因為早1,2個月突然久唔久抹到有血跡所以先再檢查。

p.s. 之前一直都隔一段時間會几個月唔黎m, 同埋早几年檢查醫生話我有多囊症

大宅

我3x,本身有多囊卵巢綜合症,一直都係政府醫院婦科睇開,22/4覆診個時同醫生講最近一次經期有一日流左好多血塊,即時抽左子宮內膜化驗,1個星期收到電話有問題,3個星期後覆診。
15/5返去見醫生,醫生話係complex個隻,建議放個藥性子宮環入去,即時安排21/5入院做,半年後再抽子宮內膜化驗睇下有無改善。

21/5 入院做了陰道超聲波,子宮內窺鏡,本來打算放藥性子宮環,但做子宮內窺鐘發現有瘜肉,而且比較大,不能再既時夾走,亦都放唔到子宮環,要排期全身麻醉切左粒瘜肉,醫生開左d藥比我食住先,等電話。

28/5終於收到電話,話有期黎緊18/6 可以做。

建議你找多1,2個醫生睇,問下意見,好明白你的擔憂。

別墅

yky0714 發表於 20-5-29 08:17

我3x,本身有多囊卵巢綜合症,一直都係政府醫院婦科睇開,22/4覆診個時同醫生講最 ...

我都係有內膜增生,醫生已安排23/6入院放藥性子宮環(emoji)(emoji)半年後再抽組織驗,睇吓有無好轉
宜家希望帶環嗰時,唔好咁痛,上次抽組織痛到標汗(emoji)
希望你可以分享下,帶子宮環過程:)thx

大宅

Szec428 發表於 20-6-16 21:09

我都係有內膜增生,醫生已安排23/6入院放藥性子宮環(emoji) ...

我未放,黎緊18/6 全身麻醉做宮腔鏡切瘜肉,切完同時放個子宮環。放鬆d,唔使咁緊張。

首頁
12345...8

尾頁

跳至