自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

奧斯卡影帝湯漢斯(Tom Hanks)與老婆麗達韋遜(Rita Wilson)上月於澳洲確診武漢肺炎,二人已經康復並飛回美國家中。周二早上麗達韋遜就接受電視節目《This Morning》訪問,分享患病經歷之餘,更表示治療的藥物有副作用。

麗達表示自己患病時感到很累、很痛,不舒服及不想被觸碰,更失去了味覺與嗅覺:「他們給我吃氯奎寧(chloroquine),我的高燒是退了,但它有很多副作用,它令我作嘔又暈,我不能行走,肌肉無力。我認為大家要考慮清楚是否用這種藥,我不知道它有沒有幫助。」而老公湯漢斯就未有失去味覺與嗅覺。她又表示,與老公已經捐出血液,希望幫助製造疫苗,以幫其他受感染的患者。

湯漢斯老婆麗達自爆治療藥物有副作用

湯漢斯日前以光頭形象上節目

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

光頭LOOK認唔到
放下自在

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

歲月!!!!!

男爵府

回覆樓主:

健康

公爵府

2024年龍年勳章

咩藥都有副作用,由奇呢隻菌咁新

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

ketex789 發表於 20-4-15 15:55
奧斯卡影帝湯漢斯(Tom Hanks)與老婆麗達韋遜(Rita Wilson)上月於澳洲確診武漢肺炎,二人已經康復並飛回 ...

捐出血液制造疫苗,希望令更多人受惠

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

光頭完全認唔出, 邊位呀?

子爵府

回覆樓主:

呢隻藥好似台灣醫免疫病人用果隻
我都有食
除左勁甩頭髮
其他副作用唔算明顯
我係有免疫問題先要食

男爵府

美國總統川普等人鼓吹以抗瘧疾藥物「羥氯奎寧」治療,但法國政府監管當局近日接獲通報,有54名確診患者服藥後出現嚴重心臟問題。

「華爾街日報」(The Wall Street Journal)報導,3月27日以來,法國尼斯(Nice)地區藥物警戒中心陸續接獲通報,有54名2019冠狀病毒疾病(COVID-19,武漢肺炎)患者在服用「羥氯奎寧(hydroxychloroquine)」期間,出現嚴重心臟問題。

尼斯地區藥物警戒中心主任德里奇(Milou-Daniel Drici)表示,這些患者中,有7人心跳驟停,4人死亡。尼斯地區藥物警戒中心負責追蹤法國各地使用羥氯奎寧的病

男爵府

佢光頭係因為尼只藥?

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

任何藥都有副作用, 你唔用就可能會死, 醫生會選救命先.
當年沙士隻藥, 食完後有骨枯, 但救命要緊.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

子爵府

醒目開學勳章

emt1314 發表於 20-4-15 16:56
任何藥都有副作用, 你唔用就可能會死, 醫生會選救命先.
當年沙士隻藥, 食完後有骨枯, 但救命要緊. ...

所以法國人話去中國醫, 六天就醫好法國運輸機機師。

珍珠宮

回覆樓主:

輕症可以考濾用其他藥,重症就命仔緊要有副作用都無辦法取長捨短。

wcpcelia    發表於 20-4-16 19:38

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

最緊要無事

大宅

副作用vs冇命
有副作用都要醫嫁

珍珠宮

畀面勳章

ketex789 發表於 20-4-15 15:55
奧斯卡影帝湯漢斯(Tom Hanks)與老婆麗達韋遜(Rita Wilson)上月於澳洲確診武漢肺炎,二人已經康復並飛回 ...

古巴有人食完死左

用呢隻藥我估政治考慮多d

因為呢隻藥台灣有完整生產線,唔洗靠中國

其他藥要靠大陸。。。

別墅

Poo得好勳章 笑得好勳章 BK Milk勳章

歲月催人

複式洋房

tester5 發表於 20-4-15 16:31
捐出血液制造疫苗,希望令更多人受惠

珍珠宮

myaisha0435 發表於 20-4-15 17:34