醫護健康

跳至

首頁

尾頁

別墅

奶奶換了膝關節幾年仍然好痛,再睇做手術醫生話冇問題,x光片顯示良好,想問吓大家有冇類似經歷及足科醫生介紹?謝謝!

別墅

twcheung 發表於 20-4-18 11:15
奶奶換了膝關節幾年仍然好痛,再睇做手術醫生話冇問題,x光片顯示良好,想問吓大家有冇類似經歷及足科醫生 ...

你搵骨科醫生睇左先,再配合物理治療先有用
我姑姐之前睇一間診所有晒2樣野
你睇下你奶奶需唔需要去睇睇

別墅

fungfung1001 發表於 20-4-21 09:56
你搵骨科醫生睇左先,再配合物理治療先有用
我姑姐之前睇一間診所有晒2樣野
你睇下你奶奶需唔需要去睇睇

睇左港島區骨科,醫生話痛的原因不是換膝手術的問題,X-ray 發現腳有條血管鈣化,因為大腿及腰都有痛,所以要照左磁力共震先知咩事,未睇報告。骨科醫生寫紙介紹咗個血管科睇血管鈣化及跟進不過未睇,想睇埋磁力共振報告先。

禁止訪問

別墅

elain1213 發表於 20-5-14 09:41
你可以試下去axon brain and spine rehabilitation 到睇 佢地醫筋骨同神經好岀名 佢地會幫你做好詳細既檢查 ...

磁力共振報告見到脊椎兩節移位,,年紀大唔建議做手術,醫生建議打針在脊椎止痛消炎可以維持最多一年半因人而異。因為要在醫院打針要book手術室,老人家都比較抗拒。現在起碼知道問題所在。

洋房

Hi,我有朋友有脊椎炎,佢帶左牽引器之後好左好多,你可以睇下:
https://www.youtube.com/watch?v=20Dg3nHGeLI&t=44s

別墅

Tim7499 發表於 20-7-27 16:35
Hi,我有朋友有脊椎炎,佢帶左牽引器之後好左好多,你可以睇下:
https://www.youtube.com/watch?v=20Dg3nHGeLI ...

謝謝(emoji)(emoji)研究一下先

民房

twcheung 發表於 20-4-18 11:15
奶奶換了膝關節幾年仍然好痛,再睇做手術醫生話冇問題,x光片顯示良好,想問吓大家有冇類似經歷及足科醫生 ...

建議你去問⬇️第二個骨科醫生問2Nd opinion

洋房

回覆 twcheung 的帖子

首頁

尾頁

跳至