自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

KUDOS 發表於 20-4-20 20:00
我仔讀小學,我預計同希望9月先復課,如6月復課我會同小朋友請假!JM講得啱,健康無價,一陣返咗學再嚟大爆 ...

當個個返得你小朋友請假,你真係做到?好奇問下

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sabun 發表於 20-4-19 20:01
澳門疫情比香港穩定,加上又沒有跨境學童,但小學、幼稚園都或可能下學年才復課。咁香港比澳門好似嚴重啲, ...

澳門同珠海甘近,跨境學童唔少架,仲有跨境返工的外僱⋯⋯

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

Fion710 發表於 20-4-20 20:17
當個個返得你小朋友請假,你真係做到?好奇問下

我覺得如果6月會復課,到暑假都係個零月啫,教書到唔會教到幾多,何況依家日日網上上課,都差不多教晒呢個學期嘅課程,其餘都唔爭在自己響屋企教埋。我個仔細過曽經發高燒入院,當時要住隔離病房,每次只可以比一個家長入房,每次一入房都要換保護衣,成間房住嘅都係發燒或有傳染病嘅小朋友,成間房嘅父母都會留一個陪小朋友過夜,每家父母都日夜更輪流轉更,每次一出都要番屋企沖涼換衫,一入都要換新保護衣,嗰種日日嘅擔心同辛苦,未試過晤會明。

水晶宮

KUDOS 發表於 20-4-20 20:52
我覺得如果6月會復課,到暑假都係個零月啫,教書到唔會教到幾多,何況依家日日網上上課,都差不多教晒呢個 ...

完全明白,因為我仔仔2 yrs時發燒肺炎住隔離病房,當時係年尾個個準備過年而我地係醫院過兩星期,我呢世都忘記唔到,到出院呀仔個肺仲係花,醫生話要時間退和做多些運動,所以今次疫情我好驚呀仔除去平台打羽毛球冇出過街,所有家庭聚會係零,親戚朋友唔明白都話我太緊張,針唔拮到肉係唔知痛!我地大家都要身體健康

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

Fion710 發表於 20-4-20 21:13
完全明白,因為我仔仔2 yrs時發燒肺炎住隔離病房,當時係年尾個個準備過年而我地係醫院過兩星期,我呢世都 ...

Same here! JM 我地真係同路人,農磿新年之後我地一家就冇再同家人聚會,連4大長老都唔比上門探孫,因為怕佢地坐車危險,又怕有細菌入屋,但佢地成日覺得我過份緊張,連我媽咪、奶奶、老公生日我地都冇去慶祝,因為我每次一諗起嗰次每日響醫院渡過嘅擔驚受怕,冇覺好瞓(因為當時C6仲日頭返工、我響醫院陪仔、然後隔晚輪流響醫院過夜),仲有阿仔抽血嘅辛苦喊聲,我呢世都記得!希望大家都可以身體健康!強強壯壯!

水晶宮

KUDOS 發表於 20-4-20 22:07
Same here! JM 我地真係同路人,農磿新年之後我地一家就冇再同家人聚會,連4大長老都唔比上門 ...

講起抽血我仲有畫面係到,姑娘叫我幫手撳住呀仔,睇住呀仔喊我個心當時撕裂左跟住喊,因為太細又要抽痰果種辛苦法,好彩當時有工人姐姐幫手,老公日頭返工夜晚接力幾個鐘,記得年三十晚我地兩公婆返屋企沖涼要去醫院接工人姐姐班,當時係房攞衫時聽樓下平台好熱鬧我屋苑舉辦年宵晚會,果下心情爆發我忍唔住 老公見到攬住我佢都忍住眼紅紅,我媽咪,姑奶生日我地冇參與慶祝,sorry要你聽我重溫往事 希望今次疫情快些消失,大家要平平安安 ,我也祝福你們一家平安健康

禁止訪問

大宅

luckybaby2011 發表於 20-4-19 21:19
澳門反而無跨境學童
係香港咁煩

澳門有跨境學童,會進行核酸測試

公爵府

KUDOS 發表於 20-4-20 22:07
Same here! JM 我地真係同路人,農磿新年之後我地一家就冇再同家人聚會,連4大長老都唔比上門 ...

我地都係初一之後無再去探家人
原本想復活節假去探下
老人家話唔好過來住遲d先

首頁

尾頁

跳至