懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

個情況係甘既,我太太係仁安醫院開刀生B順便割埋朱古力瘤,仁安醫院姑娘問我地拆唔拆單,佢話如果唔拆單,割朱古力瘤個part保險公司就有機會claim唔到,但拆單就join 唔到仁安醫院開刀生B既package, 但聽聞唔join package會好貴,其實我都想知唔join package 大約要幾多,所以想請教下大家意見應唔應該拆單?

大宅

回覆 kennethtk47 的帖子

其實好多人都話,本港孕婦唔駛join package。不過仁安我唔熟。
但拆單先有得claim係好正常,因懷孕洐生嘅費用係無乜保險會包。

複式洋房

kennethtk47 發表於 20-4-22 18:46
個情況係甘既,我太太係仁安醫院開刀生B順便割埋朱古力瘤,仁安醫院姑娘問我地拆唔拆單,佢話如果唔拆單, ...

可以叫姑娘幫你計下價錢分別。我bb都係仁安生,d姑娘好好,出世後要打抗生素同遲出院姑娘都有幫我計價錢比我有大約預算!

複式洋房

wahwah321 發表於 20-4-23 02:27
可以叫姑娘幫你計下價錢分別。我bb都係仁安生,d姑娘好好,出世後要打抗生素同遲出院姑娘都有幫我計價錢比 ...

我問左姑娘價錢大約差幾多,但佢地答唔到,話出左院先知....聽朝早等醫生嚟巡訪,問下醫生睇下佢知唔知。
Btw,甘你最後有無拆單?

複式洋房

calbeexcalbee 發表於 20-4-22 20:40
回覆 kennethtk47 的帖子

其實好多人都話,本港孕婦唔駛join package。不過仁安我唔熟。

仁安好似係join package抵d,但價錢差幾多,我聽朝早再問下醫生
最衰係我問保險agent,似乎佢都唔太清楚到底應唔應該拆單,佢話d單交左尼保險公司再睇...

複式洋房

個情況係甘既,我太太係仁安醫院開刀生B順便割埋朱古力瘤,仁安醫院姑娘問我地拆唔拆單,佢話如果唔拆單, ...

想問一問
割埋朱古力瘤咁使吾使全身麻醉?定半身就可以?

複式洋房

wingbeelamm 發表於 20-4-23 08:11
想問一問
割埋朱古力瘤咁使吾使全身麻醉?定半身就可以?

半身的,開刀生完BB之後有加多左少少麻醉藥

大宅

你個姑娘咁好,提你拆單,我就一定拆,因你claim到手術費條數點都大過所謂package優惠囉

我自己在法國生,同時切除子宮肌瘤,因為無拆到單,生仔同手術費 住院費mix埋一齊,claim保險時有些麻煩呀,又要攞各樣醫生信和Approval咁,不過個agent好,最後claim到有關切肌瘤的手術費用。

大宅

拆左單可以claim到手術費,有機會claim埋住院和食宿,當然要視乎你的保單條款

複式洋房

ChingChing19 發表於 20-4-23 10:31
你個姑娘咁好,提你拆單,我就一定拆,因你claim到手術費條數點都大過所謂package優惠囉

我自己在法國生, ...

謝謝你的分享!

複式洋房

kennethtk47 發表於 20-4-23 09:12
半身的,開刀生完BB之後有加多左少少麻醉藥

Thank you

男爵府

一定拆啦,我嗰陣單做朱古力手術都8萬幾......package 個差價點都唔會差咁多啦

同埋樓上都講得啱,住院,餐飲嗰啲入埋落朱古力瘤條數可以claim 埋,生B嗰邊可能條數唔會好大

大宅

單做切瘤手術連住院6-7萬,如果懷孕時知道有瘤,我prefer去私家開刀生,條數差唔多,順便切除埋啲瘤,反正都要捱一刀,依家科技好好,開刀會幫你盡量清晒啲胎盤、惡露、殘留,復原唔一定會耐過順產

如果有瘤有堅持順產,一黎生時大小都有風險,二黎產後調理係好麻煩,進補有機會令瘤增生破裂流血,之後要靠照超聲波檢查先知肚內情況。

以上資訊想update成日堅持順產乜都好的一輩

首頁

尾頁

跳至