跳至

首頁
12345...42

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

BrandonMa 發表於 20-4-25 17:57
玫瑰版主,謝謝你分享正能量
大家好,呢個幾月真心難捱,每日睇住個數字一直升,感覺 ...

冇錯,我地控制唔到其他人,只可以做好自己。我十幾年前SARS時仲喺香港,情況同而家好似,當時晚晚睇住新聞d數字,感覺係這麼近那麼遠,我有同事住淘大要隔離,好彩佢一家都冇事,當時提議過老細work remotely行A B team, 佢地話我太杞人憂天,咁多年後又要經歷多一次,仲要咁凶狠添。不過向好方面諗,可能係個天要我地反思下將來條路要點行,亦俾機會我地停落嚟欣賞下生活中嘅小恩喜。

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 20-4-25 23:47
冇錯,我地控制唔到其他人,只可以做好自己。我十幾年前SARS時仲喺香港,情況同而家好似,當時晚晚睇住新 ...

SARS 我都係香港,我老公當年仲要返大陸返工。我亦有朋友係住淘大,佢中咗。當年一班朋友只可以日日打電話俾佢,同佢傾下計支持下。現在有科技已經好好多。面對疫情冇嘢可以做到,只可以樂觀面對。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

ivyscyip 發表於 20-4-26 00:20
SARS 我都係香港,我老公當年仲要返大陸返工。我亦有朋友係住淘大,佢中咗。當年一班朋友只可以日日打電話 ...

咁你朋友好番嗎?冇錯,當時老細話work remotely好麻煩,的確係,而家唔同啦,只係因為security issue, 有部份functions做唔到,但基本上都做到over 90%嘅嘢,我連公司電話都connect到。

呢次之後,可能好多公司都會安排部份工種work remotely或維持AB team一段時間。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 20-4-26 00:36
咁你朋友好番嗎?冇錯,當時老細話work remotely好麻煩,的確係,而家唔同啦,只係因為security issue, 有 ...

好番,不過身體差了很多。

公爵府

ivyscyip 發表於 20-4-26 00:20
SARS 我都係香港,我老公當年仲要返大陸返工。我亦有朋友係住淘大,佢中咗。當年一班朋友只可以日日打電話 ...
SARS 時我哋也都在香港,我老公又係要成日飛大陸做嘢,都擔心㗎,不過當年好似未係好興 work from home,我哋都係戴住口罩返工
感覺上 SARS 來得比呢次猛烈,死亡率高過今次,但只維持左一個短時間,疫情好快就過,今次似乎會拖得耐好多

伯爵府

好媽媽勳章

mugtaitai 發表於 20-4-26 05:38
SARS 時我哋也都在香港,我老公又係要成日飛大陸做嘢,都擔心㗎,不過當年好似未係好興 work from home,我 ...

我當年已經work from home,但仲要飛。好記得個年4月2日飛台北,成架機冇人,仲要坐的士去機鐵經過文華望過去勁傷心。

今次耐好多,因為好多人都冇病癥。真的有排拖!

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

事到如今與其唸疫情幾時完,不如唸吓點樣同病毒同處。麻疹鏟咗幾百年都鏟唔走。麻疹都仲好過,打完疫苗就終身免疫。呢隻肺炎唸住有抗體就會冇事又唔係。所以就算今日有疫苗都唔知係咪就可以大解放。而且今時今日嘅flu shot打完唔代表100%會唔中,不過就算病起上來冇咁辛苦。

最大問題係有邊度唔係無掩雞籠。如果有辦法每個省封關,將所有入來嘅人捉去隔離兩個禮拜,再做full contact tracing同100% test availability,先至可以開始唸疫情幾時完。咁係呢d嘢發生之前日子都係要過。而且冇可能幾個月就可以完全消滅。冬天又會再來過。唔知幾時開始我已經冇再日日追今日又多幾多,知完咪又係咁。唸吓危難中有咩機遇實際d。
你今日backup左未?

男爵府

rose-mag 發表於 20-4-25 23:38
少咗車行嘛,真係空氣都清新咗,不過加州就一向都好陽光,呢個星期開始熱啦,好想出去散下步,原本我地一 ...

您好,版主,申請咗啦,我諗最快都要今年九月,其實我想早點,和親人團聚!

王國長老

RafaelW_FB 發表於 20-4-26 09:07
您好,版主,申請咗啦,我諗最快都要今年九月,其實我想早點,和親人團聚!
...

如果可以早少少,暑假好d, 開學前都要搞好多嘢,不過最緊要安全。

男爵府

rose-mag 發表於 20-4-27 01:59
如果可以早少少,暑假好d, 開學前都要搞好多嘢,不過最緊要安全。

係啊,健康同安全第一,其它野唔急的!

王國長老

回覆樓主:

尋日一早出去洗衫,經過路邊見到棵櫻花好靚(好多都開到顛咗咁多花),快手影咗一張相。

男爵府

rose-mag 發表於 20-4-27 10:58
尋日一早出去洗衫,經過路邊見到棵櫻花好靚(好多都開到顛咗咁多花),快手影咗一張相。

美國的空氣,環境都系比香港好!

王國長老

RafaelW_FB 發表於 20-4-26 23:46
美國的空氣,環境都系比香港好!

每個地方都有好壞,空氣呢邊係比較清新,特別而家少咗車行,之前灣區塞車塞到傻,我有同事話而家就算過灣區大橋由東灣返SF downtown都係廿分鐘,以前淨塞橋都一個鐘。不過加州好花草樹木,如果有花粉症,一到花粉季節就好慘。

王國長老

今日有開心事,話說一早搓完個pizza dough就返工,到咁上下就去廚房準備搞二發,見到仔女坐喺入面張餐枱度,枱面有女嘅iPad同notebook,聽到哥哥解釋緊代數俾個妹聽,妹妹就話唔係好明,哥哥就再講。。。我聽到佢地對話,同哥哥講:如果妹妹唔明,試下用另外一個方法再講吓啦。

之後我就去搞舊粉糰,偷聽(呀,唔係,係公然聽)佢地對話,哥哥好proud of自己以前一學就識,話而家數學老師好嚴,如果妹妹下次跟著佢就要醒醒目目。。。

後來我問妹妹明白晒未,哥哥講完會唔會理解到點演算,佢話OK啦,但未係好get得晒,於是我俾咗個tips佢,只要相反個算式就會容易搵到個未知數,當然佢學緊嘅唔係咁簡單,但一理通百理明,好彩我以前數學根底都算唔錯,咁多年我都冇將D數俾番老師(想俾都唔得啦,我個中學數學老師已經過咗世好多年)。

午飯前見到SF灣區呢度應該今個星期公佈將SIP延期至月底,老公話好難一直都封鎖晒所有retail,經濟會頂唔順,我都明白嘅,始終有一日會解封,已經預計到會局部解封,就算而家話再延長SIP,消息指會對某D活動規範放寬。

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 20-4-28 04:57
今日有開心事,話說一早搓完個pizza dough就返工,到咁上下就去廚房準備搞二發,見到仔女坐喺入面張餐枱度 ...

你哋sip 就extend,我哋就會expired。今個星期尾好多嘢可以開返(25% capacity)。

王國長老

ivyscyip 發表於 20-4-27 15:25
你哋sip 就extend,我哋就會expired。今個星期尾好多嘢可以開返(25% capacity)。
...

我都打個突,你地果邊穩定咗嗱?餐館仲要唔要只做外賣,不設堂食?

有人話加州人怕死,所以遲遲唔開番,咁邊個唔怕?如果有疫苗同醫院夠裝備的話,呢個重明決定就容易好多,北加比南加情況冇咁嚴重,但北加人對重開態度比較保守。

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 20-4-28 07:56
我都打個突,你地果邊穩定咗嗱?餐館仲要唔要只做外賣,不設堂食?

有人話加州人怕死,所以遲遲唔開番, ...

唔穩定㗎。餐廳、戲院可以25% capacity.

我覺得態度係睇Republican or Democrat州長。

大宅

大家好!先讃讚大家,你地post啲花相勁靚啊!我地校區quarter 3 全部顯示P, 今星期尾校區會有會議,才決定Semester 2 Final 怎樣計分。

心思思想食香港街頭小食紅豆砵仔糕,用4人份量弄5碗,獻醜跟大家分享。

今天在後園發現有雀蛋連巢,會唔會係樹上跌下來?還是雀媽媽起草地上築巢呢?(emoji)

公爵府

ivyscyip 發表於 20-4-28 07:25
...
我哋居家令去到 4/5,而家未有聲氣會唔會 extend,不過已經講左 construction work 可以有條件下復工,今日話部份戶外活動五月初可以恢復(釣魚,打 golf,等),上個 weekend 有 d 公園都開返,下一步傾緊嘅係非緊急手術,其他復市就完全提都未提,我覺得啱嘅,一步步來,而家未係鬆懈嘅時候,否則之前禁足嘅效果就前功盡廢

王國長老

Ronabo 發表於 20-4-28 08:51
大家好!先讃讚大家,你地post啲花相勁靚啊!我地校區quarter 3 全部顯示P, 今星期尾校區會有會議,才決定S ...

砵仔糕正喎,我女都好鍾意食,成日問幾時整,佢同哥哥兩個最愛咖哩魚蛋,明明唔多食得辣,佢地都叫我整,不過港式炸魚蛋成7蚊一磅,貴過食牛肉 冇耐前整咗食咗兩三餐,咖哩魚蛋麵,唔駛叫都自己去食兩碗 小朋友有得食就開心。

首頁
12345...42

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊