跳至

首頁
34567...18

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

眼訓 發表於 20-6-2 11:45
只要佢地冇looting,成件事就會好成功。發吓脾氣,多d人aware吓,無傷大雅嘅。但無奈黑人就係唔知點解特別 ...

好多人搞美國身份係為咗多條後路,你話佢地為送個仔來讀書都啱架,好多人認為美國公校係免費,所以只要仔女有公民身份,幾時過嚟讀書都得,以前我唔知,而家未必得,大學一定冇咁著數,公立大學要有父母報稅資料,外州生就一定冇咁著數。至於話容易d入好學校,咁美國咁多學校,實入到架,好定唔好就見人見智,學費會平d咩,公民對外來生的話,係嘅。而家美國IRS發窮惡,讀完書就走?邊得咁著數,全球徵稅喎,或者以後走咗以後都唔嚟美國可能奈你唔何啩。

我冇喺美國讀過書,我係切切實實香港讀書嘅港女,我認識美國教育都係因為陪仔女讀書,的確一對比自己以前,我鍾意呢邊教育培養獨立思想多,我仔女小學一年級已經有自己想法(唔好理佢對與錯,但問佢地問題,起碼唔會成日話唔知道,或者等你俾答案佢地),而家仔女去到初中,睇住佢地點樣學分析、搜集資料、討論、設計問卷調查、納論、寫結論、演說等等,好多我以前係去到高中或大學至會做(當然而家香港學生可能叻好多啦,以前我讀書果陣都係填鴨式教育,不要問,只要知),仔女小學初中已經有學,而家好多問題,大小內外都會同仔女傾。

而我最最有印象係仔女K同小一果陣兩個老師,佢地教小朋友要包容要有同理心,對住有學障同學嘅態度係幫助、inclusive、caring,老師可以等一個同學開口齊齊同學生等5分鐘,到佢講完,雖然講得唔好,老師係鼓勵同學下次做得更好,同時多謝其他學生有耐性去等,學生之間有indifference,老師盡量幫忙調解,難怪有畢業廿年嘅學生聽到老師退休會請假回校參加老師退休儀式。咁唔係話呢度樣樣好,係我自己同仔女算好彩,遇到好老師好校長比較多。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

ivyscyip 發表於 20-6-2 15:30
假公民我估加拿大、英國、澳洲仲多。福利國家連保險都不用俾。
講到尾,其實人係自私,只想以最少付出換取 ...

加拿大、英國、澳洲嘅福利好到嚇死人,我朋友喺英國,佢話產假係一年,公司要留番個職位俾佢,男人好似有半年;澳洲同加拿大牛奶金攞到18歲(澳洲去到19歲),每年可以拎到六千幾蚊當地貨幣,美國就冇咁好啦。

王國長老

眼訓 發表於 20-6-5 10:43
福利國家好唔好兩睇啦。有冇聽過打工仔跳槽要俾兩三個月通知?我地公司請個歐洲同事,開會耐唔中聽到呢個神 ...

人係永遠睇到一邊睇唔到另一邊架啦,福利國家D福利邊度嚟?羊毛出自羊身上,咁有福利果班咪話好,享受唔到嘅就話冇自由,任何事都有不同利益角度出發。我以前都曾經同老公討論過,我地呢D夾心階層嘅,福利我地享用唔到,但稅每年都唔會交得少,好似好唔公平咁,我老公話係架,係唔公平架,但以福利角度睇,施比受更有福,起碼我地可以施已經係一種福氣,自己可以養活自己,唔係靠人。

以前試過退稅全民每人500,今次就一定收入之下位位1200/500,有人嘈加州灣區生活指數高,對比美國中部有D細鎮細州,大家同樣俾1200,根本唔公平,根本幫唔到;又有人講一家四口住800呎唔係人住架,有冇想過有人住百幾二百呎劏房,要共用廚廁,一樣養活一家四口,我覺得每個人都有自己對生活物質上精神上要求,冇話對與錯,問題係自己有幾努力去爭取同改善。

有人享受福利覺得應份嘅,有人覺得幫手負擔其他人嘅福利係公民責任,有人呻唔公平,有人話唔攞就笨,我見到嘅係有人選擇攞,有人選擇唔攞。

王國長老

眼訓 發表於 20-6-5 20:13
我贊成只有低收入先有$1200㗎。如果收入ok嗰d,未必會因為多咗$1200而洗多d,反而可能儲埋就冇咗原本嘅價 ...

tax credit係被動嘅,好幾年前有全民退稅,位位500,當時就有人話點解唔按交稅比例退?有人連稅都唔駛交又有500,Oh well,點都有人嘈,當然我都係被「不公平」對待果班,但遊戲規則係咁,一係就唔做嘢,坐食到可以得到低收入福利,但我唔會,讀完書有能力搵到工,可以賺到一定人工,點解要因為可以不勞而獲就浪費自己人生?我認為每個人出生都有個別意義,要為社會貢獻,當然,有人選擇做寄生蟲,但我唔會咁揀。

我指有選擇嘅福利好似近期俾小朋友嘅EBT,只要係有白咭,會自動存入額外365蚊食物劵,但如果冇白咭而又有減免午餐資格嘅可以上網申請,會有一張debit card寄俾家長用嚟買食物之用,咁我識得有人慌死蝕底,好努力廣傳叫人攞,通訊群組出幾廿次提醒,話可以多D買餸錢,亦識得有人明明有資格但唔攞,佢地話留俾真正有需要嘅人,佢地暫時都可以負擔到。好難話冇戴有色眼鏡去睇,而事實真係有人千方百計去攞盡福利,甚至假離婚(有D最後變成真)假單親假失業去拎低收入福利,但有見到唔少即使賺到嘅唔比低收入限額多幾多,但佢地覺得勞力賺到嘅即使要省吃儉用都過得開心。

超低價買咗大批肉類,講緊係幾十磅咁入貨。最誇張係under $150買咗200lb雞>>>>邊食得到咁多咁快?除非湊埋好多人買完分,現象好奇怪,我住呢度肉價真係高咗,但其實又唔算好顛,反正我屋企食菜蔬較多,菜價有貴到,但未去到太誇張,之前升到有點離譜,最近回番少少,而且唔食菜心可以食生菜,冇節瓜就買翠玉瓜,而家未到糧食短缺,係選擇有時有限制啫。咁平嘅肉我反而唔係好敢買,有時超市放得耐,買完返屋企冇兩日就壞,搞到我寧願買少D。

王國長老

眼訓 發表於 20-6-8 11:05
早排meat packing facility爆covid,零售又供不應求,梗貴㗎啦。但應該仲有大量批發貨冇人接,咁d貨總要走 ...

我都有朋友而家直接同農場買菜買肉買海鮮,因為之前好多餐館冇開,開都係takeout, 生意冇咗好多,於是做開批發嘅就直接賣俾散戶,不過量都係比較多,我見到菜好新鮮,價錢都合理,但我食唔到咁多,冇咁多地方放,仲要揸車10miles以上去攞,油錢都唔少,仲要SIP去咁遠有d說不過。

我公司又係出survey叫人填,問意見同志向,問埋交通工具,有咩擔心?公司已經訂咗每人兩個布口罩俾員工,我要搭巴士返工,而我個職位如果wfh只係差在冇得打印同掃描文件,pdf file 制式冇得edit, 其他都係大致ok, 如果可以,我希望係一半時間wfh, 一半時間返公司,始終仔女都係放緊暑假,佢地又冇得去夏令營。

王國長老

眼訓 發表於 20-6-8 11:05
早排meat packing facility爆covid,零售又供不應求,梗貴㗎啦。但應該仲有大量批發貨冇人接,咁d貨總要走 ...

我公司終於宣佈7月1日第一批同事返公司做嘢,之後如果情況ok就會安排另一批,有同事話要全部人可以返工佢至會返,否則就會一直wfh, 其實復工係遲早嘅事,我反而關心返到公司後嘅安排,係咪要全日戴口罩?點保持距離?公司有個麻煩友,病到九彩都返工,佢仲要成日霸住個pantry用,如果復工後要諗下點帶飯,唔係好想同條友共用微波爐雪櫃。

王國長老

眼訓 發表於 20-6-12 14:18
我唸預定冇pantry了。其他論壇有不少人問“冇pantry,可以帶乜返公司食”。公司話一係出街食,一係坐返自 ...

公司今日公佈個問卷調查結果,正如所料,大家最擔心係安全,我地做back up嘅最早都係7月1日返去公司做嘢,但CEO話而家只係安排咗5%人做先頭部隊,之後幾時進一步再安排多D就要等呢一批人返工後觀察各個州市嘅數據走勢,暫時未知幾時第二批返工,預測最快都要8月,有可能9月。同時公司發放18頁指引講有關安全措施,即係用電梯要保持距離,用廚房廁所要保找距離,叫男同事盡量用一格格洗手間,公用地方要戴上口罩,保持6呎距離,所有座椅不能搬移,會議室不能加櫈,唔可以除口罩,只有喺自己位而又保持6呎距離至可以除口罩。我坐果度係open office style,冇partition冇#####le,不過好彩旁邊位冇人坐,但我身後有兩個同事背住我坐,其中一個有哮喘,佢一定唔肯返公司住。

當然另一個最令人擔心嘅就係公共交通工具問題,呢樣暫時都冇解決方法,大城市內嘅辦公室必須靠公交,冇可能個個揸車,一來泊車位唔夠,二來停車場收費貴,三來唔係個個有車,所以非必須要喺辦公室返工嘅都會暫時WFH。

我仔升高中,往年高中都係開學前果個星期五有半日返校熟習環境,今年我收到學校通知會改為網上,令我好懷疑係咪真係8月中可以開到學,校區而家都係觀望態度,嚟緊幾個星期會有幾次townhall討論對策,我係極度相信以我地個州而家情況係唔可以全面返學住。我老公已經話而家一定唔會俾仔女返學校,有暑期班都唔會去,我仔係宅男,佢對Zoom上堂好OK,剛剛今個星期開始上兩堂升高中準備班,佢見到有識得嘅同學/朋友,非常積極做功課,尋晚我老公同我講,話個仔講用咗20分鐘明白咗條formula,之後5分鐘計晒D數,佢覺得感覺好好,好開心。我女都幾outgoing,好想返學校,但佢唔多敢出去,而家一個星期五晚自己做運動同跳舞,佢話驚養到肥肥白白喎。

P.S. 係喎,點解c u b i c出唔到,等我問下管理員先。

王國長老

TSX 發表於 20-6-23 10:01
我同妳一樣, 個仔唔介意繼續digital learning, 而且佢都幾自律, 唔需要我擔心. 佢仲話網課唔使等其他人喎! ...

將個責任推缷俾家長?都冇計,繼續停學,家長返唔到工,經濟唔掂又要繼續派錢,全民復課復工?而家reopen stage 2a即刻個確診數字標升,之前加州都係排第四五,而家排第二,南加一日幾千個個案,州長早幾日頒令全加州所有人出外都要戴口罩,好多人奇怪之前唔駛全州戴口罩,而家復工就要?冇辦法,都幾兩難,但學校呢,就算話細路唔係高危,但老師呢?職工呢?學生惹到帶箘返屋企呢?

而家我等校區公佈,但唔覺得可以全面復學段工,當有大學都唔開放校園上課,小學中學高中要密集性上堂嘅更加冇可能全校齊人上堂,我仔高中二千人,女嘅中學七百幾人,點可能全部人返學又可以維持社交距離,當我地大人返寫字樓都可以全面復工,我覺得學生仲難,佢地有部份意識唔夠高,淨係食飯、搭車已經係兩大難題,我仔女好彩,學校唔係太遠,逼不得已可以行路,但點都要15分鐘至半小時,我就冇連,唔可能行到去公司。

王國長老

big007 發表於 20-6-23 13:09
我哋校區完全未來有消息,不過我同老公相量咗,會比對仔女繼續online learning. 有啲parents 係咁喺學校Fac ...

咁趣緻?唔驚死?加州州長驚過鬼,北加嘅市長又係普遍驚死,而家威脅如果數字再升的站,唔排除又再回歸SIP,不過我老公提過學校唔復課,驚校區會炒人,如果只係virtual learning,相對老師未必須要咁多,淨PE堂、家政堂都冇得上,但我見我女間中學嘅老師係非常好,功課冇少到,我仔直情晚晚都做到9點10點,佢好似幾鍾意做功課,而家暑假,我幫佢報咗兩個高中涵接班,另外又報咗Khan Academy嘅堂,佢居然上星期有晚同我講sorry,話唔記得去上KA嘅堂,其實我知佢要上另外兩班,每日都已經有三個半鐘要zoom meeting,KA我又唔係好在意佢上得慢,其實每個星期有進度報告,佢同個妹都唔算懶,反而今次疫情見到佢地自制能力同自發性都算係咁,起碼所有學校功課都做齊,全部都有B或A(不過校區規定只能俾Pass或Credit)。

王國長老

big007 發表於 20-6-24 21:43
KA 啲堂點報吔?我都想搵啲嘢比兩個做吓。
唔該晒!

去呢度開一個parent account 加你仔女落去,有分唔同班/科,數學最多分類,仲有歷史,英文,科學,經濟,甚至公開試預備班,大學報名班等,免費架,係著名youtuber Khan Academy 開立嘅,你仔女自己登入去,自己學,有test 有assignment, 你家長戶口會收到email 睇仔女學習進度,so far 我覺得唔錯https://www.khanacademy.org

王國長老

big007 發表於 20-6-24 23:12
好好喎! 唔該晒!

平時我仔女有上youtube睇佢教數學,學校老師都有推介佢地睇呢個youtuber, 好多年前有個youtuber比賽,佢贏咗最多訂戶,亦有人曾經想收購佢個頻道,佢唔賣,之後Bill Gates損咗差不多9 million俾佢做經費,而家甚至有家長用佢嚟homeschool

王國長老

Ronabo 發表於 20-6-24 10:04
想請教大家,SAT/ACT如何選擇哪一個呢? ACT是不是要好強英文呢?我孩子來的時候才grade 8, 有些擔心英文 ...

我仔今年升9年級,我都係一知半解,見到資料介紹係:The The SAT is more of a reasoning test that changes very subtly from one test to the next but still includes math, writing (English grammar), and critical reading; it does not contain a science component.The ACT is based more on content than reasoning. Overall, the ACT requires students to do more work in a shorter period of time than the SAT does. The ACT is an achievement test that focuses on school curriculum-based skills — English, math, reading, and science. The ACT also contains a science section, which will test students' ability to interpret graphs, figures, and diagrams. ACT vs. SAT.

因為今年疫情影響,有部份大學暫時唔用SAT/ACT收生,UC更加話幾年後取消用添,而家會觀望下先,不過如果會考慮報其他州大的話,SAT/ACT都係重要嘅。

王國長老

ivyscyip 發表於 20-6-25 11:36
唉,我依家都唔知點,阿女想揀in person,阿仔想揀remote,c6想佢哋揀remote,我末知點揀。
...

remote都應該好難全部都網上啩,science要lab work好難搞,但暫時避得就避,睇個勢好似開始wave 2,我偏向贊成行abc team做法,大家輪住返學,而家有d公司行ab team, 每人返一個星期,over the weekend做消毒。

王國長老

ivyscyip 發表於 20-6-25 07:43
係呀!

其實如果我小朋友細係好易揀,我會揀remote。但因為個女大,已高中,有些堂係一定要上先得,揀rem ...

我地係7月第二個星期開Virtual Town Halls收集意見,應該都係buy time去睇下情況發展,太早要做決定都幾無奈,一揀完in person一陣又SIP點搞?我都係擔心高中果個多D,middle school嘅細女我多數會揀online learning,佢仲驚過我,雖然真係悶喺屋企,但如果難以保持安全距離的話,悶就悶啦,佢zoom上音樂堂都冇問題,只係好難成班一齊練習concert表演,呢樣比較遺憾,同埋我都驚校區要裁員,好老師買少見少,我仔有IEP,停課被逼減service,高中新環境新老師,冇咗親身接觸,唔知點提供輔助。

王國長老

big007 發表於 20-6-25 13:56
可能係跑吓, 晒吓太陽咁
有啲校區提議outdoor 上堂。

outdoor PE唔確保一定安全,打波難免冇肢體接觸,最怕係成二千幾個學生點樣可以逼埋喺學校而又保持到距離,如果有偏激家長/學生唔肯跟足指引,唔係只會累到佢地自己,係會累全校。我呢度未停課前有一間高中,學生家長係其中一個被確疹嘅帶箘者,即時全校要停課消毒,停課果間高中嘅學生於停課當日返去以前中學探老師學弟妹,佢地唔知邊個係帶箘者嘅仔女,亦唔知自己會唔會已受感染成為其中一個帶箘者,佢地從冇想清楚停課目的係咩,後來陸續有小學中學有問題,最後終於停課。

對於而家話8月復課,而家局部重開已經見到近兩星期確疹個案大幅增加,而家復課我真係未放心。

王國長老

big007 發表於 20-6-25 14:31
所以我會選擇on-line learning, 雖然校區仲未有消息,今次睇到啲校區嘅辦事能力。
...

其實太快決定驚之後有變數,遲決定家長又會擔心,點做都係難架啦,不過定時有announcement俾人感覺冇咁懶懶閒。就算好似我公司咁,好早有計劃,出咗指引,聽講兩三個月前就訂布口罩同消毒用品,但永遠冇人估到環境會點變化,而家要hold up 2nd stage,話要觀望首批復工同事情況,日日有人問復工要點,唔復工又點,我地有部份工作範圍基於安全及私隱守則必須喺公司做,所以有同事即使唔全面復工都要安排每個星期定時返去公司,佢地要用最短時間完成remote冇辦法做嘅工序,公司某程度上都要接受,IT部門不斷要搵方法去幫我地做嘢,上兩個星期無端端雲端死咗,搞咗粒幾鐘,於是部份人唯有提早食午飯。

復課太多細節要考慮,影響到唔只學生,仲有家長老師,年紀細嘅家長擔心多,即使中學生高中生一樣太多未懂事。

王國長老

ivyscyip 發表於 20-6-25 15:04
Exactly...

我仔都想remote, band就算係in person都好危險,因為大家一齊除口罩吹,一定有口水囉。

半個SEM可能方便評分安排,不過我同意變數太多亦太快,而家都話Wave 2,個疫症又有變種,你今日OK,聽日可能已經唔OK。復課果班係唔係就可以保持到距離?呢個先至係擔心所在,有唔可以唔上堂嘅科目基本上冇選擇,我見大學之前都係取消晒唔需要用LAB嘅科,要lab work 嘅就分開上,原本50日就減到20至25個,咁樣雖然影響學業,但起碼保障所有學生老師先,好似你話齋,一個出事,成部人都要隔離咪仲大件事。

王國長老

ivyscyip 發表於 20-6-26 12:34
我見過兩份,不過應該都係draft,因為疫情變得太快。

正如今日凌晨啲酒吧閂門嗰陣時,應該仲諗住星期五開 ...

有時真係唔明D人諗咩,個案唔少又未被控制,明知party呢D多人聚集嘅活動高風險,可能聽得多話年紀輕感染咗都死唔去,其實個病毒不斷變緊,好好守規距一段時間就大家都安全,如果得一半人做盞搞。加州之前算幾克制,但到局部重開後確診數字日日吧吧聲升,一跳跳到全國第二,州長已經警告有機會又要重新SIP,雖然機會都未必好大,因為經濟真係好受影響,再係咁,又要再派錢俾失業嘅,有工返嘅都心理不平衡,唔駛捱幾耐就會多一班有情緒病嘅。

王國長老

ivyscyip 發表於 20-6-26 13:26

我哋德州都緊隨加州後。

咁女都大個,佢自己考慮過,明白風險,對自己個決定負責就得,最怕有部份家長根本唔關心唔識死,唔會提醒仔女遵守安全指引,如果有規定要戴口罩同維持安全距離而學校會確切執行的話,復課對學生都係好事,始終有D堂係online做唔到嘅。我估我地校區可能要等到七月中後期至會有方案,一來穩陣,二來冇人敢揹飛,只好睇定D先。

Essential workers好似教職員、醫護、公共服務、零售等冇得選擇,相對比我地呢D可以WFH嘅面對更大壓力,我所識嘅已經有人試過幾次anxiety attack,要返工嘅、可以WFH嘅都各有各辛苦嘅地方,唯有盡量保持心境平和思想正面。

王國長老

ivyscyip 發表於 20-6-26 13:58

如果學校唔執行,我已warn定佢我會改返去remote。始終面對 ...

我已經覺得好大機會8月復唔到課,因為阿仔嘅高中orientation改成virtual,原本orientation就係準備開學,變成網上/虛擬的話仲點係orientation? 剛剛三月派位因為冇得去學校註冊改為網上accept offer,結果就有人以為accept咗但校區收唔到,因為個application設計好C,check完accept個box後冇confirmation/message話已經submit,我都入咗兩次,保証logout後再login都見到已經accept offer,之後第二輪派位又係亂,整整延遲咗一個月,D家長叫苦連天,但又冇得去校區辦公室查,電話直接入錄音再按先後次序回覆,總之今年好亂,有家長真係失眠,我由3月到6月接不下六七個不同家長電話問我問題,但其實我都係上網查,真係唔知就幫佢地發電郵去問。

首頁
34567...18

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊