自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

見呢兩個禮拜有phantom 睇,開post 講吓你哋睇過邊齣musical 值得推介,同㸃解會推介?至愛行先
我先:
The Phantom of Opera- 好睇,歌好好聽
Miss Saigon - 故事幾好,歌都唔錯
Aida - 台佈置好宏偉咁,服飾好靚,男主腳幾靚仔
Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat - 聖經故事,歌好聽
Wicked - ok, 小朋友鍾意
Les Miserables - 麻麻地,讀書時睇,英文唔叻,睇完唔知故仔講乜,唔投入。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我好鐘意睇show....
Top1 比較偏,係Notre Dame Du Paris
第一套睇係Les Mis,到目前為止睇左3次,睇親都喊c

以前會突然潛水一星期,每日12點去唔同theatre買飛, matinee, evening 都睇,狂煲一輪

琥珀宮

回覆樓主:

俾樓主呃咗,睇標題,以為有個新歌劇叫《臥虎藏龍》添,睇歌劇有咩咁臥虎藏龍呀!

大宅

MM2H 發表於 20-4-25 12:06
我好鐘意睇show....
Top1 比較偏,係Notre Dame Du Paris
第一套睇係Les Mis,到目前為止睇左 ...

我就係鐘意睇musical, 所以偏都冇所謂,下次會留意吓你推介!
至於les ,聽到好多人讚,一定會再睇過!

我都讀書時睇得多,飛平香港好多

wcpcelia    發表於 20-4-25 16:08

珍珠宮

SandyKL 發表於 20-4-25 12:24
俾樓主呃咗,睇標題,以為有個新歌劇叫《臥虎藏龍》添,睇歌劇有咩咁臥虎藏龍呀!
...

我都以為臥虎藏龍有歌劇版

珍珠宮

Les Miserables我後生時睇唔中意,成套劇黑沉沉咁,又唔似Phantom咁華麗,又冇乜愛情嘅幻想,但唔知點解到咗40歲到,突然開咗竅咁,睇一次喊一次

大宅

redhot 發表於 20-4-25 13:39
Les Miserables我後生時睇唔中意,成套劇黑沉沉咁,又唔似Phantom咁華麗,又冇乜愛情嘅幻想,但唔知點解到 ...

Les miserables 係非常好睇,我最初係睇書

珍珠宮

migohappy 發表於 20-4-25 13:41
Les miserables 係非常好睇,我最初係睇書

劇係好,都要個觀眾有水平去欣賞先得,我廿幾歲都未有水平,完全投入唔到,要到40歲先明白世界上除咗男女感情,其實仲有好多層次嘅愛。

珍珠宮

HoneyDewDew 發表於 20-4-25 11:49
見呢兩個禮拜有phantom 睇,開post 講吓你哋睇過邊齣musical 值得推介,同㸃解會推介?至愛行先
我先:
The ...

Phantom 是我第一套睇的opera ,同至愛一齊睇, 在好有氣氛的劇院,好完美,從此迷上opera, 好在在倫敦留學,天色陰暗,落雨時,最喜歡躲入劇院睇opera.

Aida在香港文化中心演出時阿囡陪我睇了三小時,很感動。Aida 當時在Victoria & Hall 演出,場面震撼,至今難忘。

Cats-讀書時睇覺得好特別,同其他opera唔同,之前香港演出,帶阿囡去睇,佢好喜歡,來緊會安坐家中一齊睇

珍珠宮

HoneyDewDew 發表於 20-4-25 13:34
我就係鐘意睇musical, 所以偏都冇所謂,下次會留意吓你推介!
至於les ,聽到好多人讚,一定會再睇過!

當時睇呢套,是即興,買到比較後排的,英國真係好便宜。不過亦不太投入。

睇Opera真係要坐前,所以在香港,一留意賣飛,要即上去買。

同阿囡一齊睇過的musical 還有sound of music, Romeo and Juliet, 我哋還一齊去到salzburg和Verona, 更好的體驗。

佢至愛還有Beauty and the beast,The lion king.

下次希望同佢睇Matilda, 希望佢喜歡

珍珠宮

畀面勳章

我先:
The ...

Les Misérables 好睇喎,啲歌又好聽, I Dream a dream, On My own, Do you hear the people sing, empty chairs at empty tables, 首首唔同感覺又夾背景

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

唔同年紀有唔同感受
細個鐘意phantom,而家都鐘意,睇得多(網上)會揀自己鐘意嘅cast睇
Cats我就麻麻地,故事比較堆砌
Les Miserables 細個唔識欣賞,覺得主角掃兩下地都叫慘?而家人大左經歷多左,觸摸到故事背後嘅故事,最鐘意嘅歌係one day more,不同人物在第二日來臨前內心唔同感受,好正;另一鐘意嘅歌係stars,獨愛Philip Quast 版本,夾埋配樂,wow!

前排wfh無聊聊煲晒大陸綜藝節目「聲入人心」,係一個選秀節目,參加者全部學藝術音樂。至知原來大陸一直有原創音樂劇。節目中聽左唔少,都好正,希望之後有機會睇到

大宅

Sorry 我個topic講得唔清楚。
之前有個post講名畫, 有個jm 好勁,所以我想用臥虎藏龍形容呢度嘅JM

我自己就係想知道仲有冇其他歌劇,所以先開個post話!呃咗你哋入嚟,唔好意思

大宅

Charlotte_mom 發表於 20-4-25 15:04
唔同年紀有唔同感受
細個鐘意phantom,而家都鐘意,睇得多(網上)會揀自己鐘意嘅cast睇
Cats我就麻麻地, ...

唔講真唔知大陸都有,等我又睇吓先

大宅

bbc2018 發表於 20-4-25 14:28
當時睇呢套,是即興,買到比較後排的,真係好便宜。不過亦不太投入。

睇Opera真係要坐前,所以在香港,一 ...

Overall 呢講,你覺得響邊度睇個氣氛最好呀?

禁止訪問

男爵府

以前鍾意the phantom of the opera, 年紀大咗就鍾意Les Misérables。
仲有Evita,最後睇到眼濕濕

公爵府

我先:
The ...

youtube 有Love Never dies

珍珠宮

HoneyDewDew 發表於 20-4-25 15:55
Overall 呢講,你覺得響邊度睇個氣氛最好呀?

如果要講,就會好長篇

唔同劇,當然最好配合到那種氣氛同心情

如Beauty and the beast 是在Florida 樂園裏面,同阿囡睇,氣氛好過其他地方。

Phantom 除了我上面提過,還有同香港好大分別是觀眾衣著,打扮,佢哋真係好重視睇opera, 令你好似時光倒流,劇場好緊要,所以去外國,可以的話,儘量去欣賞,會更加投入。

琥珀宮

bbc2018 發表於 20-4-25 16:09
如果要講,就會好長篇

唔同劇,當然最好配合到那種氣氛同心情

點止吖,外國人著禮服去睇芭蕾舞表現,香港入場嘅一般衣著,唔著禮服都問題唔大,但見過有著得好隨便如短褲入場,代表芭蕾舞普及化,不再是高級娛樂文化囉,唔知係好定唔好囉。

首頁

尾頁

跳至